pamce Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 Witam, Mam problem, z utrzymaniem korali miękkich, posiadam: ZOA Sarcophyton Briareum Cladielle -szczepki ZOA posiadam od marca, resztę o 2 tygodni. Wszystkie są zamknięte i widać, że ich stan się pograsza. Sarco wygląda najgorzej zrobił sie brązowy i zmalał. Akwarium o koło 500l w obiegu. Odpieniacz schuran 200. Parametry wody Zasolenie: 1024 No3 - 10 no2 - 0 Po4 - 0 Ca - 410 KH- 8.2 Ph - 8 Podmianki wody 10% raz w tygodniu. Stwierdziłem, że woda jest "za czysta" więc od przed wczoraj odpieniacz jest wyłączony na razie brak efektu na koralach. Przez 2 tygodni chce przetestować działanie odpieniacza w trybie 4 dni wyłączone 3 dni włączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cavalinho Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 A masz jakieś ryby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 Obstawiam, że za czysta woda:) masz jakiś węgiel i absorbenty? Jakie oświetlenie i na jakiej soli podmiany? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamce Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Co do ryb to: Hepatus Babka Sanitarek 3 błazenki Systematycznie obsadę zwiększam. Co do oświetlenia to świece ledami na razie około 200W LPS nie narzekają wiec i miękkie nie powinny. Nie stosuje węgla ani absorbentów. Sól Grotech EasyMix. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez pamce (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 schuran 200 w 500l obiegu i miekkie ja bym ustawil go na sucho ile sie da i niech sobie pienił , dokarmiał wiecej rybki i troszke zabrudził wode .. lej jod Pozdrawiam Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 Zacznij karmić więcej to się poprawi Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) 200 watt ledów, zmniejsz moc świecenia, nie lej jodu, podmianki wystarczą tutaj masz przykład na prowadzenie takiego akwa jak twoje, nawet litraż podobny, przejrzyj temat od początku http://nano-reef.pl/topic/63444-396l-easy-coral/ Edytowane 20 Czerwca 2015 przez edi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamce Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Zle napisalem odnosnie oświetlenie teraz swiece okolo 160w i nie wydaue mi sie abym przeswietlam akwarium dla testu zmniejszylem na jeden dzien o 20% swiecenie i lps sie mniej pompowaly, zreszta juz jedt nawet dla oka zaciemno. Nie chcialem tego kontynuowac bo balem sie o sps ktorych mam kilka malych sztuk. Wczoraj odpalilem odpieniacz na godzine by troche nadrobil, pienilo sie strasznie:p narazie wiekszych roznic brak, daje rybka wiecej zarcia. Zastanawiam sie czy by nie spróbować dolac kent essential elements? By podniesc poziom pierwiastkow śladowych. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez pamce (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 daj zdjęcie całości i nie lej nic bo tylko jakiejś plagi się dorobisz Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamce Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 Zauważyłem ze Cladielle zaczyna się "rozkładać" tkanka przy korzeniu brązowieje i widać zanik tkanki. Zastanawiam się czy ich nie wywalić, trochę szkoda mi wody. Wrzucam fotki: Niestety ale lepszej jakości nie dam rady zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 za czysta woda, przerabiałem to samo Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 Tez zaczynam i mam za brudna a rosna jak glupie. Pytanie na przyszlosc kiedy jest za czysta i co to oznacza dla calego akwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Schuran 200 w 500 obiegu z miękkimi to nieporozumienie. Ja nie myję 120 zbyt często bo wyjaławia wodę za bardzo dla miękkich przy większej obsadzie i jest ustawiony na sucho zawór na wylocie otwarty.(500 obiegu) 10% podmiany przy tej obsadzie to może mają sens ale przy sps. Ja podmieniam 10% na miesiąc i tak lepiej. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamce Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 No cóż coraz bardziej zaczynam się przekonywać że 200 jest za mocna. Na razie jest wyłączony co 3-4 dni będę go włączał na kilka godzin, liczę na to, że im więcej żyjątek będzie w akwarium tym częściej będzie chodzić, w najgorszym wypadku wymienię go na niższy model. Na razie najważniejsze dla mnie, aby miękkasy mi ruszyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Pompy tego nie lubią ale za to ślimaki ,wężowidła i inne lubią tam wchodzić i zapychać, Kiedyś też tak robiłem ze swoim 120 i nie jestem pewny bo pompa była z drugiej ręki ale kilka tygodni później padła i ok.300zł w plecy. Na razie wyłącz a później sprzedaj bo raz że taka locha to się nadaje do 700-1500litrów bez sensu się szarpać przy czyszczeniu wkładaniu i wyciąganiu jak można mieć wygodniej i przestrzeń np na skałe czy siporax. W kubku odpieniacza powinieneś mieć czarną kawę jeśli będzie jaśniej to źle. ps.obniż też zasolenie do 1.022 powinno być lepiej. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamce Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 Dzięki za liczne odpowiedzi. Zastanawiam się czy problem nie leży w ubogiej soli szczególnie ze przez pierwsze 2 miesiące odpieniacz chodził non stop na prawie pustym baniaku. Jeżeli to wyjałowiło doszczętnie wodę to może należało by dolać jakiś mikroelementów bądź zrobić jedną większą podmiankę wody np 20% (bez włączania odpieniacza)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Nie chodzi o wyjałowienie z pierwiastków tylko no2,no3,po4.Korale miękkie nie żywią się pierwiastkami jako pokarm podstawowy, to znajduje się w ich otoczeniu.W świeżej solance miękkie uschną. Zrób solankę w wiaderku i wsadź tam odpieniacz i zobacz sobie czy ma to sens. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach