Skocz do zawartości
Waldemar Żak

Mam problem z OR 2500 Aqua Medic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tą pompę i wykorzystałem ją do napędzania mojej konstrukcji odpieniacza. Do tej pory wszystko było OK ale dzisiaj przy symulacji braku zasilania (sprawdzałem graniczne poziomy wody w sumpie) pompa nie wystartowała. Walczyłem z nią od wieczora do tej pory. Jestem zdegustowany wynikami. Pompa jaknie tłoczyła tak nie tłoczy i wydaje z siebie tylko warkot i nic poza tym. Co ciekawe mam w niej wirnik igiełkowy i tu pojawiło się pytanie czy owy wirnik i jego igiełki - łopatki mają się z oporem obracać wokół osi czy tylko do granicznych jakiś wartości jak w wirnikach łopatkowych? Skała będzie na dniach a ja zostałem bez odpieniacza - proszę o wsparcie radą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używam PH 2000 z 'igłami' i tylko bodajże raz się przydarzyło, że jedna z pomp po załączeniu nie wystartowała - pomogło 'odpięcie' zasilania i ponowne załączenie...

tak działają obie http://www.cypnyk.republika.pl/skim03.jpg :)

przyznam się, że nie bardzo rozumiem kwestii '...obracania się wokól osi z oporem...' :) jeżeli jednak nie możesz jej uruchomić przez włączenie/wyłączenie do sieci, to myślę, że sprawę powinna załatwić gwarancja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie ująłem tego precyzyjnie.:) Miałem na myśli że trzymając w ręku sam wirnik wyciągniety z pompy jego łopatki - igły można obracać wokół osi względem magnesu. Nie ma wyraźnej blokady łopatek względem magnesu tylko lekki opór który jednak pozwala obracać łopatki swobodnie o 360 stopni. Pompa jednak startuje ale wydaje z siebie bardzo mały strumień wody nie wspominając o nie zasysaniu powietrza i stukocie. Wydaje się jakby straciła zupełnie moc. Jeżeli w połączeniu magnes + łopatki powinna być blokada jak w innych znanych mi tego rodzaju konstrukcjach, umożliwiająca ruch łopatek względem magnesu ale tylko w małym zakresie, to oznaczało by że mój wirnik w jakiś nie znany mi sposób się zepsół - i po jabłkach :) Co do słów "sprawę powinna załatwić gwarancja " to jest jak wiesz mały problem bo pompa jest nieco "poklejona" z orurowaniem PCV od skimera.

Mam małą prośbę - możesz wyjąć swój wirnik i sprawdzić czy zachowuje się jak mój i jest to dla wirnika normalny stan rzeczy czy jest inaczej. Ubolewam że nie sprawdziłem tego wcześniej bo dziś nie zadawał bym pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w PH 2000 wirnik z 'igłami' jest połączony na sztywno! nie występuje tutaj luz 'kątowy' jak w wypadku łopatek normalnej pompy, który prawdopodobnie jest potrzebny do jej wystartowania (większy opór wody na łopatkach niż na 'igłach' ?). myślę, że w PH 2500 nie powinno być inaczej jeśli i w OR 3500 z 'igłami' jest tak samo :)

jeśli chodzi o gwarancję, to w odniesieniu do samego wirnika powinna być uznana... zresztą najlepiej skontaktuj się ze sklepem, w którym dokonałeś zakupu. jeśli jest to produkt AM, to moje doświadczenia z nimi w kontekście reklamacji są bardzo pozytywne i nie powinno być żadnych problemów :)

ewentualnie pozostaje sklejenie 'igieł' do wirnika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nawiązując do AM - ostatnio miałem taką sytuację, że AM nie uznał gwarancji na pompę OR1200 pracującą w odpieniaczu - argumentując, ze nie jest to pompa przeznaczona do tego typu zadań - do reaktorów, odpieniaczy itp są przeznaczone pompy serii PH z wirnikami igiełkowymi ;/

Argumentacja była następująca - na łopatkach jest większy opór niż na igłach i dlatego pompy łopatkowe nie nadają się do rozbijania powietrza/co2 .

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek, rozumiem, że nabyłeś PH 2500 jako część do odpieniacza!? czyli 'igły' + venturi. jeżeli tak jest, to śmiało reklamuj :)(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że zdecyduje się jednak na sklejenie tego wirkika. Problem reklamacji polega jescze na czasie oczekiwania, a ja oczekuje skały z Reefshop-u około 100kg i to już nie są przelewki jak zostanę bez odpieniacza.

Janku jeszcze jedna serdrczna prośba do Ciebie :) , poradź jakiego kleju użyć do tego połączenia? Dysponuje ACRYFIX 116 i klejem do PCV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kleiłem wirnik w mojej pompie w oczku wodnym i zastosowałem klej do PVC i wirnik już się nie oderwał i jeszcze jedno sorry, że nie na temat, ale na podanym linku przez Janka gość opisał tworzenie swojego zbiornika i opisuje, że butle stojące koło zbiornika posłużyły mu do przytargania z plaży wody morskiej do zbiornika - po prostu raj ...eh

Paweł

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki piękne za link :) Myślałem jeszcze nad rozwiązaniem innym a mianowicie wywiercić chcę otwór 2mm w plastikowej części dokładnie pomiędzy obluzowanymi częściami równolegle do osi wirnika i w to miejsce wstawie klin (kołek plastikowy). Jeżeli nie zadziała to zaleje klejem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Paweł ale :

"Przewiercono prostopadle do osi obie części z tworzywa i zalano

gorącym klejem z laski. Po zastygnięciu utworzyły się w ten sposób

dwa kołeczki blokujące wirniczek. Jest już super sztywne połączenie."

natomiast ja :

"wywiercić chcę otwór 2mm w plastikowej części dokładnie pomiędzy obluzowanymi częściami równolegle do osi wirnika i w to miejsce wstawie klin (kołek plastikowy)"

czyli nieco w innych płaszczyznach to wykonaliśmy :) ale skoro i mi i tobie działa to znaczy że obie techniki są poprawne. Przyznam że jak czytałem twój post nie bardzo rozumiałem o co tobie tak naprawde chodzi z tymi dwoma kołeczkami :Dozingoff ale teraz wszystko jasne :)

Przyznam że cała ta historia z wirnikiem uświadomiła mi jak może być mało sympatycznie gdy któraś z pomp się zepsuje a z pewnością będzie nie ciekawie jak odpieniacz stanie. W związku z powyższym rozpoczynam prace nad odpieniaczem wtryskowym do napędu którego mogę podstawić jaką kolwiek pompę np OR3500 jakich mam dwie. Poza tym te właśnie odpieniacze wydają się być znacznie wydajniejsze;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

masz jakieś wskazówki dotyczące odpieniacza wtryskowego, jak to działa ??

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne :)

Niezbędne wiadomości są tu http://www.cypnyk.republika.pl dla mnie jak podręcznik Adama Słodowego :) Ponad to sporo do oglądania jest tu:

http://reefcentral.com/gallery/showgallery.php?cat=583&thumb=1

kluczem jest dysz spieniająca którą chcę kupić. Podobno jest w OBI na stoisku ogrodniczym a wygląda tak : http://reefcentral.com/gallery/showphoto.php?photo=35830&papass=&sort=1&thecat=583 oczywiście bez tego opakowania z plexi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też zaczynam dłubać taki odpieniacz :) już mam zgromadzone łącznie z pompą wszystkie materiały :)

a jak zrobię i Ty Waldek zrobisz, to sobie porównamy te maszynki i ktoś 'trzeci' być może skorzysta na tym ... :)

:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos gdzie mozna dostac pompy serii PH z wirnikami igielkowymi?

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na to liczę ale ja jestem powściągliwy z pokazywaniem swojej roboty bo jeden odpieniacz wiosny nie czyni :yes. Ale podejmę to ryzyko i pochwale się jak już coś pokleje :). Mam nieco problemik z zakupem spieniacza. W NOMI i CASTORAMIE niestety nie mają a w mojej okolicy nic poza tymi nie ma. Ale skoro pcv sprowadzałem z Gdyni to i z tym sobie poradze :). Janku, więc szable w dłoń :) Liczę na to że będziesz szybszy to coś podpatrze, zwłaszcza wykorzystanie pcv rodzimego. Dla mnie stanowi to problemik bo nie mogę sobie wziąć z półki i "dopasować" do potrzeb, tylko muszę zamówić konkretnie co chcę.

Do kpw

Ja zamawiałem w www.h2o.un.pl ale można jak sądze wszędzie tyle że na telefon :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo, ja również nie mogę wziąć z półki tylko tak jak Ty zamówić, a później w 'praniu' wychodzi... albo nie wychodzi :yes tak więc mamy te same zaopatrzeniowo-majsterkowe problemy :) i choć to nie powód do radości, to 'pocieszam' się, że nie tylko my tak mamy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahaha :yes majsterkowicze heh. Jeżeli to nie kłopot to możesz się podzielić informacją gdzie zamawiasz części :)? Pytam bo mój sklep to mała firemka zaopatrująca głównie baseny i ich właścicieli w części i ciężko od nich wyrwać towar :) a zwłaszcza dogadać przez telefon (już zacząłem im rysować na kartce przekroje i słać faxem :). Najwygodniejsza była by doga internetowa ale jakoś nie mogłęm znaleźć. Z Gamrat-u powiedziano mi że najblizej Szczecina to sprzedają w Gdyni - dobre sobie :). Dodam że Dolnośląskie to moje rodzinne strony a Ty o ile pamiętam mieszkasz na połódniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

części PCV - oczywiście Gamrat. akryl - Plastics, no i miejsce, które Ci poleciłem :yes

Gamrat jako producent wytwarza tylko rury PCV do klejenia. złączki są produkcji włoskiej f-my Effast, z którą Gamrat ma umowę.

w moim wypadku, obydwa te zaopatrzeniowe punkty łączy jedno - muszę dojechać do nich do Wrocławia a więc tam i z powrotem mam ~ 200 km :) nie jest różowo wcale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.