dawid_jg Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 WItam. Od jakiegos czasu atakuje mnie plaga dino... Tragedia...Nie wiem jak sobie z tym poradzic... Czytalem ze lanie wody utlenionej pomaga. leje ja 5 dzien i chyba zadnych efektow nie ma. Macie jakies sprawdzony metody do walki z tym scierwem? Akwarium 96l Testy: No2 = 0 No3 = okolo 10 po4 = 0 ph = 8 kh = 9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 przywlokłem trochę tego ze szczepkami,w ciągu tygodnia wystąpiło kilka ognisk, włożyłem 0,5L zeolitu i leje wodę utlenioną 5 ml na noc nie wiem co pomogło ale po 4 dniach frędzle sczerniały a w piątym nie było po nich śladu,wodę leje jeszcze zapobiegawczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 Nie mam pojecia co robic... kupic ten zeolit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 Nie mam pojecia co robic... kupic ten zeolit? poczytaj opisy działania zeolitu,podają że eliminuje glony ja włożyłem bo tak mi doradził doświadczony akwarysta,szkody nie zrobi a pomóc może Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 chyba jutro kupie ten zeolit do akwarystycznego... jakiejs konkretnej firmy? czy to nie robi roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 może ktoś rozwinie temat bo zeolit na dino to chyba jakaś nowa metoda .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 Tyle ci ten zeolit pomoze zo umarlemu kadzidlo.... Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 "pochłania" NO2, NO3, NH4 ... co tu rozwijać ... volf ma stabilny zbiornik (są fotki) więc "szczepka dino" mu chyba nie straszna - raczej "wspomaganie" wodą dało efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 Czyli zeolit odpuscic? Sa jakies inne metody? Mam cale brazowe akwarium:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 ja tam nie wiem co pomogło,doradzili wsadzić to wsadziłem,fakt faktem że sarco był cały oblepiony a po pięciu dniach czyściutki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 ja zgasilem swiatlo na 72h i poszlo ale moglem miec s zczescie Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 u mnie nie pomagało nic (na 1000L lałem przez tydzień codziennie 300ml wody utlenionej i nic) zaciemniłem na 3 dni i zeszło - trochę jeszcze jest ale różnica wielka, fakt faktem nie usuwa przyczyny, ale pomaga Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 Calkowite zaciemnienie? Nawet bez swiatla dziennego? To musze przykryc czyms akwarium bo ryby wyskocza Czy moge np zostawic im nocne? Mam jeden pasek led niebieski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekNS Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 Zaciemnic całkowicie. Nakryć np. kocem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) Zaciemni a jak wlaczy dino znowu bedzie u mnie nie zdalo to rezultatu jak masz duzo syfu a malo zwuerzatek typu krewetki czy wezowidla to kup algea x pozbedziesz sie syfu w krotkim czasie bez wikeszych strat w obsadzie Edytowane 7 Lipca 2015 przez seicodriver (wyświetl historię edycji) Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 osobiście nie stosowałem, ale ostatnio rzuciło mi się w oczy: http://sklep.skrzydlica.pl/pl/p/DinoXal-250ml/4943 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Lipca 2015 http://nano-reef.pl/topic/75724-dino-kontra-dino-x/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Też do mnie przypałętało się to cholerstwo. Jedno wiem na pewno, że coś trzeba z tym robić bo dino to mało komu samo przechodzi. 3 dzień leję wodę utlenioną. Zobaczymy co będzie, ale na razie efektów brak. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Jesli jest to jedna z plag dojrzewania zbiornika to znika gdy beda dobre parametry No3 czy pojawia sie bez wzgledu na jakosc wody? Czytam i nie podaja przyczyny pojawienia sie tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Dzisiaj calkowicie zaciemniam zbiornik i leje wode utleniona. Zobaczymy czy to cos da... jesli nie to lapie sie za algea x, tylko boje sie o krewetke boksujaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sito2300 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Ja walczę z cyjano i Dino przez 2 mc ale mam dojrzewajacy zbiornik. Przetestowałem chemiclaen, cyanclean, a-balance, coral snow. Nic nie pomogło. Zaciemnienie kocem na 48 godzin oczyszcza akwarium na kilka dni potem powoli powraca . Ograniczyłem światło na 30% mocy świecenia. Obecnie podałem mycosidol. Cytuj Start 02-04-2015 ,akwarium 200x60x70cm szkło optiwhite 12mm 840l + sump 90l, Odpieniacz - ATI 250 POWER CONE , Lampa - 2xbelki LED SANRISE A015-90-W + 8 rury 80W ATI Obieg - Jebao DCT12000 ,Pompa cyrkulacyjna - Jebao 1x RW-20, 1xRW-15, 2xRW-8, Żywa skała - pochodzenie Indonezja – Bali – 100 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekNS Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 U mnie kiedyś algea-x zrobiła więcej szkód niż dobrego. Dino po kuracji było,a padły wezowidla i krewetki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Wiecej opinii negatywnych na temat tego produktu... wiec co zrobic jesli zaciemnienie nic nie da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 chemiclaen na dino ? powodzenia ... bo to jest na cyjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 To z czego sie te dino bierze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach