Danol Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Witam Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego moje Monti talerzowe rosną w dół??? W poprzednim akwarium miałem ten sam fenomen. Zdjęcie jest dość kiepskie lecz widać że lewa strona ( od góry zasłonięta innym koralem więc w cieniu ) rośnie w górę a reszta korala rośnie w dół. Wszystkie inne korale rosną "prawidłowo". Kolory nie są cukierkowe lecz dla mnie ok. Akwarium jest prowadzone bardziej "low tech": Odpieniacz, VSV, Balling. Parametrów nie mierze. Regularna podmiana wody co dwa lub trzy tygodnie, w zależnośći jak się trafi czas...myśle że dość macie terazinformacji żeby myśleć... Jak ktoś ma jakąś teorię to proszę.... Dzięki Daniel P.S. To czerwone na piasku to nie cyjano cz sinice lecz refleksy czerwonych LEDów... Edytowane 14 Lipca 2015 przez Danol (wyświetl historię edycji) Cytuj 160x50x60, 75W LED + 216W T5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Moja montipora też podobnie się zachowywała. Zaczęła rosnąć normalnie gdy przełożyłem ją w bardziej rozproszone światło. Może spróbuj zmniejszyć natężenie, bo po kolorze widać że jest bardzo jasna, chyba że tylko fotka to tak oddaje. Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danol Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Zdjęcie niestety bardzo nienaturalne kolory pokazuję ale masz rację, kolory dość jasne. Tylko że ona akurat jest 5cm nad piaskiem więc niżej już się nie da a lampa itak jest skręcona do 80%...przeniesienie też nie wchodzi w grę bo obrosła kamień...ale jak mówisz że u ciebie też takie coś się działo to chociaż jestem spokojny że nie jestem sam Cytuj 160x50x60, 75W LED + 216W T5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Nie była tak wklejona że rośnie na dół? Myśle że nie ma się od czego "odbić" i dlatego tak jest. Trafi na podłoże, odbije sie i pójdzie do góry Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Albo ucieka od Ledów. Widziałem u kolegi z Wołomina któremu Acropora Tumida od Ledów uciekała do dołu z tą montiporą może być podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Za dużo światła, monti tależowe preferują półcień http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=597+322+1471&pcatid=1471 Edytowane 14 Lipca 2015 przez petrus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danol Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Ciekawy opis...muszę przyznać że Monti zawsze na słoncu stawiałem i nie miałem pojęcia że tak nie lubi światła. Jutro zrobie szczepkę i położę w cień. @grzegorz.k: Myślę że to nie porblem. Ona odrosła od skały, czyli krawędzie były w powietrzu lecz zamiast kierować się w górę robiąc dzban to one uciekają w dół... Cytuj 160x50x60, 75W LED + 216W T5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 To nie tak że nie lubi lubi i to bardzo po prostu twoje jest Ledowe i albo za mocne albo za bardzo skupione w tym miejscu co daje ten sam efekt końcowy zwykle idą do światła jak maja za mocne idą od niego a jak idealne to rosną w fajne płaskie talerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 To nie tak że nie lubi lubi i to bardzo po prostu twoje jest Ledowe i albo za mocne albo za bardzo skupione w tym miejscu co daje ten sam efekt końcowy zwykle idą do światła jak maja za mocne idą od niego a jak idealne to rosną w fajne płaskie talerze To był taki skrót myślowy, lubi ale odpowiednie światło Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Mi niewiem czemu hrystixy zaczynają rosnąć poziomo... a raptem podniosłem je o 10 cm wyzej niż były. Edytowane 14 Lipca 2015 przez oliwer21 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Akurat Hystrixa to nie widziałem uciekającego od światła ;] U mnie jedynie jaśniały ale nadal pięły się w górę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danol Zgłoś Napisano 15 Lipca 2015 Co do Hystrixów to zauważyłem że u mnie rosną z prądem wody. W umiarkowanej cyrkulacji rosną naturalnym kształtem a jak jak miałem jedną zaraz za pompą to razem z prądem wody w bok rosła Cytuj 160x50x60, 75W LED + 216W T5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Akurat Hystrixa to nie widziałem uciekającego od światła ;] U mnie jedynie jaśniały ale nadal pięły się w górę ;] Jak widać moja nie chce iść w górę ale może to właśnie pompki co jest za nią? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach