Skocz do zawartości
inn0vat1on

problem z pokolcem krolewskim (doris)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mianowicie moja morska rodzinka powiększyła się przedwczoraj o Zebrasome żółta. Dziś jednak zauważylem, że Doris która w zbiorniku pływa od poczatku stała się agresywna wobec nowego mieszkańca. Żółtek ma delikatnie postrzepione płetwy ogonowa i górna. Bylem świadkiem jak Doris atakujac Żółtka próbowała ugryść mu płetwe. Czy jest może coś co można w tej sytuacji zrobić czy po prostu trzeba to przeczekać?

Sent from my iPad using Tapatalk

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przedzielić akwarium siatka na dwie części. W jednej będzie żółtek, a w drugiej będzie "Doris". I poczekać z tydzień aż się przyzwyczaja do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Bardzo dziwne , że jeteś zaskoczony tym faktem. Trzymanie pokolców w tak małym zbiorniku zawsze bedzie kończyło się agresją .

W sumie żółtek to " kiler" i w gruncie rzeczy powinien dać sobie radę z hepatusem. Ale jak to się skończy tego nikt do końca nie wie.

Jedni oddzielają siatką inni wkładają do worka żeby się ryby zaaklimatyzowały. Ja bym przeczekał . Skoro żyje to powinien dać radę. Z dnia na dzień to żółtek będzie przejmował rolę lidera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ciasno sie tam zrobiło

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dac lustro do szyby akwarium. Jak Dori zobaczy kolejnego Hepatusa to bedzie walczyc z swoim odbiciem a żóltka zostawi w spokoju.

Szanse 60 na 40 ;)

Edytowane przez remel (wyświetl historię edycji)

960 L plus 135 sump, 8x54 plus 150 led, obieg DC12000, cyrkulacja wir :) , white skim 250 AN10000 i takie tam

6ay0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doczytałem wielkości akwarium. W 180l trzymasz Hepatusa i żółtka? :shock: Przecież sam żółtek potrzebuje minimum 250-300l :dizzy: Obie ryby są piękne, ale na twoim miejscu (o ile szybko nie planujesz jakiś 500-700l, pokolce rosną w ekspresowym tempie) jedną z nich bym oddał i raczej na 80% powinien to być Hepatus. Żebyś nie odebrał tego złośliwie, bo każdy trzyma to co chce w akwarium, ale to nie skończy się dobrze dla którejś z tych ryb. Obym się mylił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W planach jest większy bo ok 400l zbiornik + sump (nie wiem jeszcze tylko jak przekonać szefową...) Powoli zbieram osprzęt. Żółtka dostałem w prezencie. Szczerze, byłem zdziwiony że potrzebują one takie duże zbiorniki. Na angielskich stronach dominuje min. litrarz ok 170l dla Zebrasomy i 210l dla Hepatusa. Podejrzewam, że tylko po to by nabijać sprzedarz.

Dzięki za wasze opinie. Jak najbardziej doceniam konstruktywną krytyke. Akwarystą jestem od ok 2 miesięcy- jako że adoptowałem zbiornik nie było czasu na zgromadzenie potrzebnej wiedzy. Więc niestety ucze się na własnych błedach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie rozdziel je siatką, najbezpieczniejsza metoda (o ile masz taką możliwość), jak nie spróbuj z lustrem. No i koniecznie porób zdjęcia baniaka i zakładaj temat w dziale nasze akwaria :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że off topic ale nie chcę zakładać osobnego watku a akurat musze zdecydować nad nowym odpieniaczem z myśla o przyszlym akwarium do 500l. Decyduje pomiędzy Deltec MCE600 a Tunze Com 9012. Może ktoś się podzieli doświadczeniami/opinia o powyższych odpieniaczach?

Sent from my iPad using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. u mnie zawsze pomagało lustro w przypadku dziwnych zachowań strych ryb do nowych

2. Zakładasz akwarium 400 litrów + sump i piszesz o wiszących odpieniaczach ? - błąd w podejściu - poza tym ani jeden ani drugi - kup normalny odpieniacz który będzie stał w sumpie

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 430l i wiszacy deltek;)

Masa ukwialow i lpsow kolorowych eufili cala masa.

Co wiecej 3 pokolce, 5x ocealaris, 2 pterapogony, hexa, 2 rozgwiazdy, sanitarnik, mandaryn, 2 garbiki. Kraby

Wiec daruj sobie takie komentarze.

Edytowane przez maxiu9 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kroczek Nie uważam że to błąd w podejściu. Nowe akwarium nie powstanie w przeciągu kilku miesięcy a mój obecny odpieniek nie wyrabia, więc wybór MCE600 jest jak najbardziej uzasadniony. Będzie pracował już teraz a kiedy przyjdzie czas to pokaże na co go stać. Po co mam kupować 2x.

@maxiu9 Da się? Da się. Masz może jakieś zdjęcia swojego baniaka na forum?

@Shrimp Niestety sposób z lustrem nie pomógł a wręcz nasilił agresje w stosunku do nowego. Wczoraj przedzieliłem akwarium na pół plastikową kratką. Wygląda teraz raczej jak zakład karny dla ryb :dizzy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz tylko cierpliwości i daj znać jak zaczną się tolerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co wstawiać na forum żeby tych fachowców słuchać, ci co u mnie byli to wiedzą jak wygląda, zapraszam na pw podaj maila ci podrzucę fotki

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kratka została wyjęta wczoraj. Rybki na razie ok ale widać że rywalizuja o terytorium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.