montymick Zgłoś Napisano 24 Października 2015 O jaką rybkę chodzi? Wargatek sanitarnik - labroides dimidiatus czy żółtek - zebrasoma flavescens? Ani doktorek ani żółtek tego nie jedzą ( przynajmniej u mnie ). Moim koralowcom nie przeszkadzają, jedynie caulatrea bardzo negatywnie na nie zareagowała - główki prawie całkiem się pochowały. Dziś biorę szczypce i "wyrywam chwasty". Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Podrążyłem temat i pewnie chodzi o forcipiger flavissimus - pensetnik czarnogłowy. Ciekawa rybka, za 4-5 m-cy przesiadam się na ponad 200l to może o niej pomyślę. Ktoś ma z nią doświadczenie? Pobiera pokarm zastępczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 No i spróbowałem mandaryna, niestety mój osobnik nie jest zainteresowany ślimakami. Czy ma ktoś pomysł na tą plagę? Może jakaś chemia? Zaklejanie odpada, mam tego za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo* Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 Słyszałem że ryba krowa to zjada czy ktoś może to potwierdzić. Właśnie na nią poluje ale rzadko bywa w sklepach. Co do pensetnika to nie wiem czy wydłubuje te ślimaki ale to trudna ryba, coś jak chelmon, u mnie nie chciał się przestawić na mrożonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 Słyszałem że ryba krowa to zjada czy ktoś może to potwierdzić. Właśnie na nią poluje ale rzadko bywa w sklepach. Co do pensetnika to nie wiem czy wydłubuje te ślimaki ale to trudna ryba, coś jak chelmon, u mnie nie chciał się przestawić na mrożonki. jak pisałem wcześniej, rybka wytrzebi osiadłe do zera, u mnie była bezkonfliktowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo* Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 Ale to nie jest ryba krowa. To jest rogatnica i lubi polować na ślimaki i niszczyć korale na których ściera sobie dziub. Także wole już lactorie cornute bo ponoć zżera na dodatek xenię a u mnie plaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach