Skocz do zawartości
laku

Jak zabrać się z zrobienie lampy led do 96 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam już wypalone świetlówki T5 więc czas na ich wymianę mam 4x24 więc to koszt około 200 zł. Zastanawiam się nad przejściem z T5 na ledy. Szukam na forum ale wszędzie są podane lampy do większych litraży. Ma ktoś jakieś propozycję jakich diód użyć i mniej więcej jak to wszystko ma wyglądać?

W akwarium lps i miękkie, sps może kiedyś.

Pozdrawiam.

Akwarium 90x50x60, Odpieniacz Deltec 600i, grzałka Eheim 150 W, lampa led Zetlight QMAVEN 6800, skała MR 25 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie u mnie w stopce w wątku o 43l tam mam lampę 33W CREE u ciebie 2 x większa starczy spokojnie.

To co ci potrzebne to:

1. Radiator

2. 22-25 diód CREE 3W

3. Kilka metrów kabelka 0,75mm2

4. Pasta termoprzewodząca

5. Śrubki do przykręcenia diód (najlepiej z tworzywa)

6. Zasilacz pod amperaż diód

7. Ewentualnie 2-3 wiatraki (ale zobaczysz czy się będzie grzać bo u mnie nie były potrzebne)

8. Wiertarka, nóż, lutownica

9. Troche chęci

I prosta lampa gotowa za ok. 500PLN

Ewentualnie za 500-600PLN kupisz na allegro chińczyka 120W z regulacją 2 kanałów.

Edytowane przez Jimbim (wyświetl historię edycji)

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zamiast śrubek wiercenia i gwintowania dziesiątek otworów w radiatorze ...

raczej wybierz coś takiego

http://allegro.pl/radiator-baza-88x61mm-na-6-diod-power-led-1w-3w-i5600416494.html

http://allegro.pl/radiator-baza-na-6-diod-power-led-1w-3w-i-5w-i5610247272.html

i klej TermoGlue (oczywiście do przyklejenia bazy a pod diody pasta termo - w razie czego żeby się nie szarpać z wymianą)

można jeszcze dołożyć soczewki 90 czy 120'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast diód Cree możesz wykorzystać Epistara albo inne kilka razy tańsze niż Cree. Do tego drivery PWM albo bez regulacji i jakiś zasilacz. Ewentualnie możesz od razu kupić zasilacz do którego nie będą Ci potrzebne drivery. Możesz też kupić klej termoprzewodzący, to nie będziesz musiał wiercić, gwintować itd. Szybciej i wygodniej. Jeśli lampa będzie miała odpowiednio dużą powierzchnię to możesz diody przykleić do jakiejś blachy i dać wentylator. Na radiatorze może wystarczy chłodzenie pasywne. Jeśli chodzi o moc to około 60w będzie wystarczająco. Całość wyniesie Cię 200-300zł więc warto trochę podłubać.

Pozdrawiam, Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz tanio i bez większej zabawy to kup na all...o halogen led 50w za 65ZL oraz chipa led 50w 16000K za 44ZL i w taki sposób będziesz miał oświetlenie za 100pare złotówek oraz piękne bliki w gratisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.