Skocz do zawartości
piotrek78

Dymiąca rurka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kto pomoże w oznaczeniu 'robaka'? w ciągu kilku dni po zakupie żywej skały, coś dobudowało rurkę, wczoraj wieczorem zaczęła intensywnie 'dymić'. ??

post-25735-0-94452100-1441036415_thumb.jpg

Edytowane przez piotrek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wormsy piaskowe

ps.

uwielbiam jak ktoś zada pytanie i znika po 3 min :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wormsy piaskowe

ps.

uwielbiam jak ktoś zada pytanie i znika po 3 min :)

Czemu miałoby zniknąć? Pytam bo nie wiem - dowiedziałem się i dziękuję za odpowiedź. Słodkowodny jestem od 25lat, słony od 14 dni ;) jak ktoś uważa , że to śmieszne to niech sobie przypomni jak sam zaczynał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robaka mało widać, ale pewnie będzie to jakiś osiadły wieloszczet .

Słonowodna jestem od 14 lat :blushing: ale dymiącego nigdy nie widziałam. Dymek na zdjęciu wyraźnie wygląda na rozmnażanie płciowe, wypuszczanie gamet. Zasłania robaczka, więc trudno określic co to jest. Zwykle i tak nie da się okreslić gatunku, więc opisujemy ogólnie i często to są potoczne nazwy .

Edytowane przez TMK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

znika po 3 min = offline (a taki właśnie miałeś status) - o żadnej śmieszności nie pisałem

za to widziałem już nowicjuszy (bez obrazy) którzy zadali pytanie .. i tyle ich widziano lub zaglądali po tygodniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ;) to nie skype więc nie oczekiwałem odpowiedzi na cito . Gdyby plaga to co innego ;) I tak miło, że ktoś odpowiada, często świeżaka się olewa ...

Wkrótce założę wątek z początków mojej pierwszej kostki. Na razie przebiega wszystko spokojnie więc z niecierpliwością czekam na te wszystkie katastrofy plagi i inne ;) Ukwiały napompowały się, kiełże śmigają, zoa z zakupionej skałki porozwijały się, normalnie nuda ;)

Edytowane przez piotrek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silvia, trochę za pochopnie "wrzucasz wszystkich do jednego wora" ;) Ja jak coś napiszę, to zazwyczaj też od razu wyłączam przeglądarkę, bo nie ma na co czekać. Przyjdę później to przeczytam. To nie czat. Choć wiem o co Ci chodziło ;)

Piotrek78, czekam na Twój wątek z akwarium.

Żeby nie było tak zupełnie OT. To opisz może jak wygląda ta rurka. Jest na skale czy w piasku? Miękka czy twarda? Coś z niej wystaje?

PS. Krabiki od Ciebie na razie mają się ok. Jeden miał już nawet wylinkę.

Edytowane przez igor255 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na miękką z wbudowanymi drobinami piasku. Jest na skale i to jest coś w rodzaju dobudówki szczeliny. Żadnego ruchu jeszcze nie zauważyłem.

Na razie szukam rozgwiazd (3 na razie) i kiełży bo wydaje się że śmigają w każdym otworze, skąd ich się tyle wzięło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie wrzucam nie wrzucam :)

ot tak mi się skojarzyło jak zobaczyłem świeżutkiego posta i .. autor offline :D

rurka jak widać na fotce jest zbudowana z piasku a z opisu wynika że powstała niedawno

więc to nie ślimak osiadły bo one potrzebują czasu na budowę rurki i .. nie są one z piasku :)

ps. mam takie wormsy - są pożyteczne

http://pl.reeflex.net/tiere/2280_Phyllochaetopterus_sp.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.