kamsolik Zgłoś Napisano 4 Września 2015 Jestem na etapie planowania nowego zbiornika (ok 1000l)i zastanawiam się jak rozwiązać temat cyrkulacji, aby nie było widać tych obrzydliwych, zarośniętych glonami kulek - cyrkulatorów. Zastanawiałem się nad osobnym obiegiem, tylko do cyrkulacji, na silnej pompie - sprawdziłem to nawet i pomysł bardzo mało efektywny Jest też oceans motions - widziałem to ostatnio w użytku - bardzo fajne, ale raczej do mniejszych zbiorników. Ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł ( trochę zainspirowany gotowymi zbiornikami Blau) - jakby na całej długości tylnej ściany zrobić taki panel zewnętrzny do cyrkulacji tylko, wywiercić otwory pomiędzy akwarium a tym panelem z jego dolnej części i wstawić tam kilka cyrkulatorów (w zależności od potrzeby) oraz kilka otworów w górnej części tego panelu celem zasilania w wodę. Wydaję się że powinno działać? Może macie jakies inne rozwiązania albo pomysły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2015 kilka skałek , otwornica i zrób sobie maskownicę http://www.aquazoo24.pl/Ska-ka-maskuj-ca-pomp-F02-d4324.htm http://www.reefspot.pl/sklep/pompy-cyrkulacyjne/957-stream-rock-d.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 4 Września 2015 Poszukaj pod hasłem "wavebox", bo to co opisujesz brzmi bardzo podobnie Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 4 Września 2015 Dokładnie. Z tego co napisałeś wynika że raczej na 100% powinno to działać Coś jak panel, woda góra się przelewa i zasila cyrkulatory, a przez te otwory i tak ich widać nie będzie więc będzie ok. Skałki są fajne ale jakoś nie mógłbym patrzeć na skałę wiszącą na środku ściany akwarium Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2015 powinno działać (choć trochę szkoda miejsca) - jedno ale gdzie dasz czujnik dolewki ? bo jak Ci cyrkulatory "wyplują" całą wodę a czujnik będzie w sumpie ... chyba że dasz pionowy "grzebień" wlotowy a nie tylko otwory na górze pomysł do dopracowania a może ... http://nano-reef.pl/topic/73764-oko-w-oko-z-maxspect-gyre-generator-wiru/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 4 Września 2015 Ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł ( trochę zainspirowany gotowymi zbiornikami Blau) - jakby na całej długości tylnej ściany zrobić taki panel zewnętrzny do cyrkulacji tylko, wywiercić otwory pomiędzy akwarium a tym panelem z jego dolnej części i wstawić tam kilka cyrkulatorów (w zależności od potrzeby) oraz kilka otworów w górnej części tego panelu celem zasilania w wodę. Wydaję się że powinno działać? Może macie jakies inne rozwiązania albo pomysły bardzo dobry pomysł, ale zamiast cyrkulatorów dałbym pompy obiegowe, czemu? bo są kilkukrotnie tańsze za moją cyrkulacje w 600 litrach robi pompa obiegowa jebao 10000, stoi w sumpie, obok akwarium jeden wylot z rury 32, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 4 Września 2015 poczytaj o " closed loop" i tam masz takie rozwiazanie co potrzebujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 4 Września 2015 Dzięki dirty_pig - to jest dobre rozwiązanie, trochę już o tym czytałem, wady jakie widzę to: - mocna pompa obiegowa, otwory w dnie (widziałem kilka wątków na zagranicznych forach o pękających dnach właśnie z powodu tych otworów) i tego się boję Edi - pompy obiegowe może i są tańsze, ale jednak mają gorszą sprawność niż cyrkulatory jeśli chodzi choćby o rozproszenie generowanej fali. Poza tym mam już cyrkulatory Tunze 6105 i chciałbym je wykorzystać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach