promil Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Witajcie. Od jakiegoś czasu wyczuwam w pomieszczeniu gdzie stoi akwarium duszący zapach,drażniący gardło i oczy. Na 100% winowajcą jest woda z akwarium.Kiedy nachylam się nad nim czuć ostrawy, duszący zapach. Kolega,który posiada również akwarium potwierdził,że woda pachnie jakoś"inaczej". Mi przypomina to zapach rozlanego kleju typu "kropelka". Zaczynam kojarzyć fakty.Ok miesiąca temu zrobiłem przeprowadzkę z 30l do 90l otwartego.Wodę w 90% miałem z działających zbiorników. Po 2 tygodniach od zalania dostałem szczepki Zoa,kilka gatunków.Winą obarczyłem te korale ,czytając na forum o sytuacji przytrucia pewnej rodziny przez te korale.Wykonałem kilka telefonów do znajomych oraz zaprzyjaźnionego sklepu ,gdzie uspokojono mnie.Doradzono mi abym zastosował węgiel aktywowany zapobiegawczo. Niestety do dziś z akwarium wydobywa się duszący zapach.Zauważyłem,że akwarium zaczęło ponownie dojrzewać,a poziom NO3 wynosił nawet 50mg/l.Na dzień dzisiejszy wartość ta systematycznie spada. Sól jaką używam to AF Probiotic. Może ktoś z Was ma pomysł dla czego tak się dzieje? Czy wysoka zawartość NO3 może zmienić zapach wody?Z pewnością wykrywalne byłoby NO2,ale nie mam testów. Ryby i reszta życia oki,nie widzę niczego niepokojącego. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Jarek Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Września 2015 czy to jest raczej naturalny, np gnilny jak z odpieniacza czy raczej "chemiczny"? np "duszacy, drazniacy gardlo" zapach ma np amoniak, z tym, ze jesli bys go wyczuwal nosem, to w akwarium mialbys trupiarnie. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Tez pomyslalem o amoniaku. Jesli to prawda, to z miejsca podmienilbym polowe wody i jutro znowu testowanie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 11 Września 2015 I węgiel. Jeśli masz to wymień i więcej wrzuć. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Jest to efekt przeprowadzki raczej a nie nowych szczepek Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promil Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Nie jest to amoniak.Z wykształcenia jestem laborantem chemicznym i znam ten zapach. Woda nie ma zapachu glonów,raczej jest to ostry zapach jakby chloru,choć zapach chloru tez znam.Mi przypomina zapach kleju "kropelka". Kiedy nachylę się nad akwarium i mocno wciągnę powietrze,to czuć go w nosie i gardle.Jest podrażniający i duszący,ale zdaje mi się,że z każdym dniem jest go coraz mniej. Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Tak, kto raz sie sztachnal amoniakiem, nigdy tego zapachu nie zapomni. Dziwne, naprawde dziwne... Tak intensywny zapach wody moglby swiadczyc ze skazeniu chemicznym.... a jak ma sie zycie w akwarium? Ps a nie masz gdzies w poblizu vsv czy redsea po4no3x? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promil Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Głownie Zoa,trochę Sps i Lps,2x ocellaris ,miękkie,krewetka czyszcząca,jeżowiec. Zauważyłem że Amphiprony Ocellaris dostały takie ciemne plamy,kreski na ciele.Ale jakby sobie z tego nic nie robiły,pływają,jedzą normalnie.Oczy krystaliczne. Zdecydowanie akwarium dojrzewa,widać na pasku i skałach. Mam propozycję, zapraszam do siebie na kawę czy herbatę Przy okazji sprawdzilibyście co się u mnie dzieje,czy to może ja jestem uczulony na coś.W sumie to 1 moje odkryte akwarium,ale jak sięgnę pamięcią nigdy nie miałem uczulenia na morską wodę. Naprawdę zapraszam do siebie,będę bardzo wdzięczny bo muszę przyznać pierwszy raz mam taką sytuację. Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach