Wasyl Zgłoś Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Trzy dni poprostu wyjęte z życiorysu Udało się jakoś wszystkiego nie połamać i nawet talerzówki są w jednym kawałku. Najgorzej było z ukwiałem..niestety ale stopa ucierpiała. Mam jednak cichą nadzieję, że biedak dojdzie do siebie. Akwarium już zalane, wszystkie bańki noszone na drugie piętro z buta..bo niestety ale to stara przedwojenna kamienica i nie zna słowa winda Edytowane 23 Listopada 2015 przez Wasyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 Z jednej strony to co robisz meczy, z drugiej adrenalinka dodaje sil. Powodzenia Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 Hehe, dokładnie. Ja jestem świeżo po zmianie sumpa, a i tak zajęło mi to 3 dni. Z jednej strony nie zazdroszczę ale z drugiej jaka satysfakcja będzie po wszystkim, jak fajnie siąść w fotelu w posprzątanej chałupie mając świeżo w głowie ten bałagan i popatrzeć na nowe akwarium, tego zazdroszczę :-) Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Oj Stani, Miklas..trochę męczy, jednak z drugiej strony mam to uczucie które towarzyszy mi zawsze przy zakładaniu akwarium. Jakaś taka faktycznie adrenalina,podniecenie. Później to przygasa i mógłbym na nowo stawiać zbiornik. Dobrze że mi rośnie młody pomocnik, narazie przynosi mi nakrętki od baniek oraz wężyki ale kto wie..może urośnie nowy akwarysta kiedy ja już się wypale. Pozdr Edytowane 24 Listopada 2015 przez Wasyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 Jako że po wsypaniu piasku oczywiście nic nie widać,to na poprawę humoru przedstawię Wam mojego psa.. a raczej psa-lwa, który towarzyszy mi w całych przenosinach Co do piasku Red Sea Pink..to miałki on nie jest, granulacja ok ale różu tam nie widzę. Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Zajefajny bulik, też miałem suczkę ale po blisko 12 latach z nami zeszła, sorry za off topa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Dzięki Andrzejku. Nie wiem jak to się można ogólnie bać bulinków. Nasz ma 8 lat a zachowuje się jak tak jak miał 10 miesięcy Taka wieczna pociecha..ale przytrafiają nam się również ciche dni Jutro zrobię i wrzucę jakieś fotki baniaka. Pozdr Adrian. Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 O masakra podziwiam za wytrwałość w przenosinach... Skąd takie bańki i jaką pojemność mają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Bańki 20L, pożyczone z erybki. Bardzo wygodne mają rączki do transportu bo nie wrzynają się w ręce. Widziałem podobne na allegro ale czy to te same to nie wiem. Dzisiaj do akwarium trafiły pierwsze korale. Przeszedłem na pełne świecenie t5..czyli od 10 do 20. Za tydzień dołączę do akwa jeszcze 120W w ledach. Ryby wpłyną na samym końcu Pozdr Adrian. Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D_malisz Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 Klasa baniaczek będzie - muszę luknąć na żywo jak już ogarniesz przeprowadzkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 Koniecznie musisz wpaść. Pozatym obiecałem Ci kawę i nie dotrzymałem ostatnio słowa. Jutro czeka mnie kolejny transport korali. Jakoś inaczej ustawiłem skałę i nie wiem jak je teraz tam pomieszcze ..ale plus jest taki, że ryby będą miały luksusową plaże do wybiegu Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2015 75% korali przeniesione. Z euphyllią powędrowały dwa błazenki. Echinopora zrobiła dziurkę w worku więc musiałem złamać kilka przepisów drogowych by jak najszybciej dojechać na miejsce Teraz będę szukał domu dla A.Clarkii..mam wrażenie że ta moja szklanka jest dla niego za mała. Ciężko jest mi się z tą rybą rozstać bo jest jak tresowana małpa..je z ręki, pływa za mną, liczy mi włosy na rękach i kocha jeść. Jutro jak znajdę czas to wystawie ogłoszenie ale naprawdę z wielkim smutkiem. Pstryknąłem na szybko dwie fotki bo dzisiaj mikołajki i musieliśmy jechać dalej a ja całkowicie przez ten baniak momentami zapominam o rodzinie Pozdr Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Fajnie to wszystko wygląda. I ten niebieski kolor oświetlenia daje jeszcze lepszy obraz całości. :-) Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Lebcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2015 Grzesiu..faktycznie jest niebiesko, może nie aż tak jak na fotkach ale jest. Narazie świecą tam dwie t5 po 39W. Lepiej już mi wychodzą chyba zdjęcia przy ledach ale o tym przekonam się jutro jak powiesze lampę. Jutro kolejny ciekawy dzień mnie czeka przy zbiorniku. Momentami mam wrażenie że moje małżeństwo wisi na włosku bo zamiast np. montować okap czy coś innego ja znów będę grzebać w akwarium Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Widziałem sprzedajesz rybki, zmieniasz obsadę na całkiem inne? Co tam wpuścisz? Wiem o czym mówisz ,sam się przenosiłem w czerwcu i czasami musze wybierać co najpierw : dom czy akwarium Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Lebcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2015 A.Ocellarisy, doktorek, picto chromis i mandarynka zostają. Co tam wpuszcze? Sam jeszcze nie wiem..bo też do mojego litrażu aż takiego wyboru wielkiego nie mam. Może kiedyś podejde trzeci raz do malutkiego żółtka..czas pokaże. Teraz najważniejsze aby ryby z ogłoszenia znalazły nowe domy..to i ja będę miał czystsze sumienie Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Wczoraj doszły ledy a chromisy po rozmowie z żoną jednak zostały. Ukwiał powoli dochodzi do siebie..ku mojemu zdziwieniu dzisiaj rano zobaczyłem jak jeden z Ocellarisów tapla się w nim a drugi dzielnie masuje euphyllie. Clarkii jutro trafia do nowego domu. Korale już wszystkie przeniesione..więc mogę powiedzieć że przenosiny na 99% zakończone Jak narazie w baniaku nie ma konsumcji Kh i Ca. Mandarynka ucieszona bo znowu wieczorami cała skała się rusza. Poprzednim razem skałę przestawiałem dwa tygodnie, teraz układałem tylko jedno niedzielne popołudnie..ładniej niestety nie umiem A teraz mam pytanie..czy do 10kg piachu i warstwy tak 2,5-3cm myśleć nad babką czy rozgwiazdą piaskową a może o obydwu zwierzakach ? Korale z plaży znikną, tylko nie miałem narazie czasu i pomysłu gdzie jest ulokować Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Wasyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2015 Nie wiem jak babka, ale u mnie rozgwiazda piaskowa żyła w takiej warstwie przez ponad dwa lata, aż się udusiła w wyniku braku prądu jak większość stworzeń w moim akwarium. Jedynie poczekaj tak z miesiąc czasu, żeby piasek się dobrze zasiedlił pokarmem dla rozgwiazdy. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2015 I rozgwiazde i babke mozesz tam hodowac. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2015 Jakoś dużo Ci wyszło tego piachu. Ja mam 9kg a warstwa to z 1.5cm Bardzo ładne akwa Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Właśnie co przyjechałem do akwarium i niestety pierwsze co zobaczyłem to wysuszony doktorek..oj zły jestem Musiało go coś w nocy zestresować. Bardzo możliwe, że po zgaśnięcia światła biedak wyskoczył..ewentualnie mógł mu w tym pomóc pictochromis, zauważyłem że po przenosinach stał się bardziej agresywny do doktora. Wcześniej miałem nocne oświetlenie, tutaj jeszcze nie zdążyłem go zamontować. Kurcze..straciłem humor, miałem tego pożytecznego doktora od początku przygody z akwarystyką. U mnie nie ma piasku pod skałą i z tyłu jest go narazie też niewiele. Może dlatego Patryku jest u nas taka różnica ? Dzięki Panowie ! Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Wasyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Mam jeszcze jedno pytanie..czy ktoś z Was nabył Doktorka mając już w zbiorniku pictochromisa paccagnellae? Pytam ponieważ ciężko mi wyobrazić sobie nasz baniak bez wargatka Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Nie wiem jak babka, ale u mnie rozgwiazda piaskowa żyła w takiej warstwie przez ponad dwa lata, aż się udusiła w wyniku braku prądu jak większość stworzeń w moim akwarium. Jedynie poczekaj tak z miesiąc czasu, żeby piasek się dobrze zasiedlił pokarmem dla rozgwiazdy. Pozdrawiam, Marek. Na ile padł Ci prąd? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Wszystko w moim wątku. Około 3 dni. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Chciałem w ten weekend kupić wargatka..i teraz nie wiem co robić, bo nikt nic nie napisał. Nie wiem dokładnie co się stało że doktor wyskoczył ale obawiam się o nowego sanitariusza kiedy dołączy do obsady gdzie pictochromis paccagnellae przez tych kilka dni pewnie uważa że w całości posiada nowe terytorium. Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach