Arek23 Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Witam Prosze o pomoc w identyfikacji czy to jest dino? Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Wyglądają trochę inaczej niż dino. Ruszają się ? Bo jeśli tak to raczej dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 NIe rusza sie mam dodatkowe zdjecia w powiekszeniu 100 i 40 krotnym Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Więc na 100% to nie dino. Pod mikroskopem dino zawsze się rusza. Wstaw może normalne zdjęcie to bedzie prościej to zidentyfikować. Możliwe że to okrzemki ale tutaj z kolei nie miałem okazji oglądać okrzemek pod mikroskopem więc nie pomogę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 teraz bedzie ciezko bo w ramach walki zaciemniłem zbiornik ale wygladało miej wiecej tak jak na zdjeciu Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 To jest dino na 100%. Niestety walka nie jest prosta. Spróbuj z H2O2 Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Lałem przez tydzień + zmniejszenie światła ale bez większych sukcesów dlatego postanowiłem zobaczyć pod mikroskopem co to takiego Teraz leje dalej H2O2 i pełne zaciemnienie po 2 dniach delikatnie mniej tego ale dalej jest. Boje sie ze jak zaświecę to znowu rozkwitnie w pełni. Przedłużę zaciemnienie jeszcze 2 dni do 4 i zobaczę co będzie. Jednak wolał bym wiedzieć z czym walczę bo jest wiele sprzecznych opinii co do identyfikacji plagi. Dodatkowo poprosiłem siostrę o zidentyfikowanie rodzaju bakterii jakie mam w wodzie. I sie dowiedziałem ze mam bakterie aeromonas wywołujące posocznice i 4,5% szans na cholere z rada ze powinienem wkładać rękawiczki jak coś robię w akwarium Edytowane 8 Października 2015 przez Arek23 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 8 Października 2015 No dino, ale skoro pozostaje bez ruchu to znaczy że twoje działania są skuteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Miałem paskudztwo i odeszło oby nigdy nie wróciło trudny przeciwnik podjąłem takie same kroki jak ty trzy dni zaćmienia całkowitego i udało sie Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 trzy dni właśnie mija przetrzymam jeszcze jeden choć najchętniej już bym zobaczył co się dzieje niestety dalej nie wiem z czym do końca walczę załączam jeszcze jedno zdjęcie z mikroskopu może ktoś będzie wstanie rozpoznać co to Nie wiem tez jak podejść do tematu bakterii wyszło nie za fajnie zwłaszcza ze człowiek ciągle ręce wkłada ma ktoś może większą wiedze w tym temacie (załączam to co przeczytałem) Ciekawe czy to tylko u mnie tak czy to normalne w akwariach Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Nie panikować :-) Różne bakterie są wszędzie. Jedyne co to rzeczywiście raczej nie wkładać do akwarium rąk z jakimiś ranami, bo może się potem trochę jątrzyć a może i nie :-) Jakby się co miało wykluć to by już było. Poza tym większość takich infekcji jest powodowana przez bakterie oportunistyczne a nie bezwzględnie chorobotwórcze, co przekłada się na to, że atakowane są organizmy w jakiś sposób osłabione czy poranione a zdrowym nic nie jest. Unikać w akwa bagienka i będzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Co do ewentualnego "ruszania" się pod mikroskopem - często jest tak, że czas i oświetlenie mikroskopu robi swoje, a chłodno to tam na pewno nie jest Co do samego preparatu - tak to dino (Symbiodinium spp?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 9 Października 2015 Dzieki za potwierdzenie Za miesiąc znowu zrobię testy bakteriologiczne zobaczymy co wyjdzie może to tylko efekt załamania systemu Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach