marine Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Mam pytanko jest ktos kto uzywal cementu Portlandzkiego Zachowanie sie cementu w zbiorniku po roku czy dwoch Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Cement portlandzki biały - wszystkie podstawki w wersji DIY są z tego robione - daje radę, nic nie oddaje, nie zarasta glonami, nie rozpuszcza się i nie łamie. Ważne, żeby dobrze wymoczyć w RO. Ciężko niem kleić konstrukcje ze skałek - raczej nie jest to klejenie a murowanie Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Całe akwarium mam z białego cementu . W grudniu pyknie 2 lata. Pozdrawiam Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Próbowałem z wielkim niepowodzeniem użyć do klejenia skały ........myślę, że jest świetny pod warunkiem wiązania na powietrzu w przeciwieństwie do CX5, który zwiąże nawet pod wodą. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Dzieki za cenne info sam jeszcze nie jestem pewien co zrobic. Ale pomysl jest taki ze chce dwa talerze foto ponizej Ale boje sie troche o cement reakcje po kilku miesiacach. jest kilka postow z 2008 roku ale nic konkretnego brak info o zachowaniu po jakims czasie uzytkowania Edytowane 14 Października 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahava Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Mam pare skalek zrobionych z bialej fugi i grysu koralowego, po roku pieknie zarasta glonami wapiennymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Dzieki za cenne info sam jeszcze nie jestem pewien co zrobic. Ale pomysl jest taki ze chce dwa talerze foto ponizej Ale boje sie troche o cement reakcje po kilku miesiacach. jest kilka postow z 2008 roku ale nic konkretnego brak info o zachowaniu po jakims czasie uzytkowania wygląda spoko nawet jak coś odda to wysypią ci okrzemki a z reszta raczej nic sie nie stanie ludzie kleją skałę i leży to po kilka lat a czasami ktos coś poklei wraca jako żywa skała na rynek wtórny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Ja zauważyłem tylko, że miejsca ew. klejenia już samych skał właśnie cementem nie cx5 obrastają później syfem. Pewnie tam ciut kwaśniej i glonom to nie pasi. Po paru miesiącach nawet różnicy nie widać. Ja zawsze wszystko kleję białym cementem. Po 24h można zacząć już moczyć a cement lepiej wiąże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Od tygodnia mocze wymieniajac codziennie wode ale caly czas wzrasta ph Edytowane 14 Października 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Października 2015 Piotr dawaj foty - coś wymurował Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał555 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Piotr dawaj foty - coś wymurował Witam kleję CX5 można po 5 godzinach moczenia w wodzie z podmianki wsadzać do akwarium . Cały tył zrobiony z CX5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Panowie niewiem czy jest co pokazywac talerze sa w zbiorniku od miesiaca Ale nie podoba mi sie to rozwiazanie choc jak korale pokryja ta skale to nie bedzie znaczenia jak wyglada Dalem ciala troche ze skala w moim zbiorniku Fota ponizej Skala po klejeniu portlandzkim niestety potrzebuje wiecej czasu 5 tygodni moczona ph ponad 9 Edytowane 26 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 no nie, łochyda, dwie pizze włożone do akwarium, i na dodatek spieczone na skwarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 ... trzeba poczekać aż zarośnie koralami - wtedy będzie b.ładnie. pK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach