Sider Zgłoś Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Chciałbym żebyście zobaczyli krótki film jaki nagrałem z pracy filterka i podpowiedzieli czy w miarę dobrze miesza czy za słabo? Test robiony na ryżu i przy użyciu pompy aquael 2000 (póki co wirnik jeszcze mesh po odpieniaczu). Chciałem też zapytać czemu niektórzy robią właśnie testy na ryży...czy to porównywalne z pelletkami? Zasypałem filtr jedną 250ml szklanka. Edytowane 12 Października 2015 przez Sider (wyświetl historię edycji) Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Wreście ci się udało go uruchomić .Co do samego kręcenia to dopiero zobaczysz jak będziesz pomału dawać pelletki,zawsze je możesz troszkę przydławić bo się mają sie delikatnie wszystkie ruszać , tak aby wszystkie falowały fakt później ich miałem więcej to z dołu idą szybciej. https://www.youtube....Q8B8Iswk tak jak u mnie ale ja nie testowałem na ryżu tylko od razu pellety.Tylko przy starcie nie przesadź z pelletami nie daj ich za dużo,tylko co dwa-trzy tygodnie po troszku do docelowej ilości i później co jakiś czas troszkę dosypuj bo one się ścierają. ps.i dokup sobie małą gąbkę którą dasz przed sitko w komorze gdzie pelletki bo niestety one troszkę lubią syfić i taką gąbkę trzeba co jakiś czas płukać coś takiego http://erybka.pl/product-pol-1676-Gabki-do-filtra-FR-509.html to jest tylko przykład. Edytowane 12 Października 2015 przez Robteos (wyświetl historię edycji) Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 12 Października 2015 No Robertos po 3 miesiacach w koncu cos ruszylo. Ile docelowo w takim filtrze ma byc pelletek? Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Na początek daj z 50ml tylko przed użyciem namocz pelletki w wodzie ro tak gdzieś 24-48h i później do filtra ogólnie myślę ,że co dwa tygodnie zwiększaj dawkę o 50ml ogólnie powinno się mieć ich tyle w (mililitrach) ile się ma pojemności ja mam w obiegu koło 600l więc powinienem mieć 600ml ale u mnie to by było stanowczo za dużo nie chciałem mieć No3-0.. u mnie się kręciło gdzieś koło 300ml i powiem szczerze No3 miałem między 5-2 a ryby dziennie jedzenia dostawały do oporu czyli koło 6-8 kostek. Tak jak mówię zacznij od 50ml i później zwiększaj tak myślę do 200-300ml ?,ogólnie rób testy wody,No3/Po4. I tym się kieruj. Edytowane 12 Października 2015 przez Robteos (wyświetl historię edycji) Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Musze cie.znow odwiedzic i zo aczyc jak to u ciebie sie kreci.A jest szansa zrobic u ciebie test na mg i ca? Nie mam odnosnika co do poprawnosci moich testow.Wpadlbym kiedy tam znajdziesz czas. Albo mam lepszy pomysl ty wkoncu.moglbys przyjechac,od wakacji zwlekasz.A tak przy okazji nie zostalo ci pelletek? Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach