Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Witam mam akwarium 112l założone na suchej skale i suchym piachu ,akwarium ma już ponad pół roku filtr fzn 3 aquael kaskada,2 cyrkulatory sól którą używam to Blue Treasure Reef Sea Salt aktualne parametry: -mg-1200ml/l -ca-390mg/l -no3-25mg/l -po4-0mg/l -ph-7,7 -kh-3,08mg/l -nh4-poniżej 0,25mg/l -temperatura wody 26*C zasolenie wody to 1.013 wiem że małe muszę dosolić Mam taki problem zakupiłem 3szt krabów pustelników z rodzaju calcinus elegans oraz ślimaki turbo 2szt i krewetkę czyszczącą zwierzaki żyły jakieś 3 miesiące aż do dziś padły mi trzy kraby i jeden ślimak oraz krewetka i zauważyłem że moja xenia pulsująca rosła tak ładnie a teraz się skurczyła i jest taka marna .Proszę o znalezienie przyczyny czemu to zdechło bo nie mam pojęcia czy jest jakiś sens aby kupować jeszcze jakieś zwierzaki oświetlenie: -24W Świetlówka T5 Pacific Sun Crystal Blue (aktyniczna) 55cm 2szt -jedna zwykła świetlówka biała która była w belce oświetleniowej 1szt -24W Świetlówka T5 Pacific Sun Pigment Int 18000k 55cm 1szt Dołożyłem jakiś czas temu do akwarium żywą skałę ok.3kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Zanim kupisz kolejne życie, które padnie wyprowadź parametry wody na prostą. zacznij od prawidłowego zasolenia oraz eliminacji amoniaku. sprawdź jakie masz NO2. Edytowane 18 Października 2015 przez marb (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Zacznij od zasolenia. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 ok to muszę zakupić test no2 a jeszcze pytanie do soli czy ona jest odpowiednia czy lepiej zmienić sól na coś innego Nad czym mam popracować po uregulowaniu soli i no2 ? a i nie napisałem brak odpieniacza białek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 podnieś zasolenie do 1.023, no2 i nh4 powinny być niewykrywalne. Jakieś podmiany robisz? Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Jeżeli chodzi o odpieniacz to niektórzy dorabiają a inni piszą że w tam małym baniaku nie potrzeba więc Twój wybór Jak doprowadzisz zasolenie i NO2 będzie 0 to najważniejszy wg. mnie parametr jaki masz pilnować to kh. Resztę parametrów jak Ca czy Mg dostarczysz przy podmianie wody Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 A propo podmiany wody to jak często i w jakich ilościach mam robić tą podmianę w takim akwarium ?? testy salifert aktualne parametry: -mg-1200ml/l -ca-390mg/l -no3-25mg/l -po4-0mg/l -ph-7,7 -kh-3,08mg/l -nh4-poniżej 0,25mg/l -temperatura wody 26*C i cały czas lekko zachodzi przednia szyba zielonym nalotem a skały pokrywają się czerwonym nalotem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 (edytowane) podmiany możesz robić co tydzień około 10% wody NH4 musisz zbić do 0 jak dla mnie akwarium dojrzewa po dołożeniu skały - kiedy dołożyłeś te 3kg ? Edytowane 18 Października 2015 przez golob1210 (wyświetl historię edycji) Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 3 miesiące temu a nh4 jest 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 18 Października 2015 wartość dKH powinna wynosić około 7,5 - 8dKH Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 to w jaki sposób mam podnieść kh i czy dobrej soli używam ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Usuń trupy z akwarium niech się nie rozkładają. Nie karm zbyt mocno tego co zostało (BTW co jeszcze masz w zbiorniku?). Najpierw powoli podnieś zasolenie, zwiększając ilość soli w zbiorniku podniesiesz też pozostałe parametry. Skoro masz takie wysokie NO3 i amoniak to pewnie też występuje NO2. Czyli masz problem z cyklem azotowym. Może warto dać trochę bakterii nitryfikacyjnych - takich jak na start zbiornika. I chyba trzeba będzie trochę poczekać na efekty. Sól jak sól myślę, że konkretny gatunek nie ma żadnego wpływu na sytuację w Twoim akwa. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 w akwarium została rórówka,xenia,lobophytum zielone,ślimak turbo 1szt myślałem o soli Aquaforest Probiotic Reef Salt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 18 Października 2015 w akwarium została rórówka,xenia,lobophytum zielone,ślimak turbo 1szt myślałem o soli Aquaforest Probiotic Reef Salt Ta sól jest bardzo dobra, ale jeśli planujesz hodować sps-y. Dodatkowo do metody probiotycznej zalecany jest silny odpieniacz. Więc lepiej kup zwykłą sól rafową aquaforest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Po co Ci sól probiotyczna? Bakterie probiotyczne obniżają poziom NO3, ale należy je usuwać z systemu np. poprzez mocny odpieniacz. Na moje amatorskie oko zmienianie soli w Twoim wypadku jest zupełnie bez sensu. Akwarium pewnie przejdzie ponownie cały cykl dojrzewania. Jak to się stało, a masz zasolenie 1.013? Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 W jaki sposób mam wymienić tą sól wylać całą wodę i na nowo świeżą ro zasolić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Po co chcesz wymieniać całą sól? Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 moim zdaniem ta stara sól nie jest odpowiednia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Tego już się domyśliłem, że Twoim zdaniem jest nieodpowiednia, ale pytam dlaczego Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 no bo skaczą parametry wody i jest tania A i pytanie czemu xsenia tak ładnie mi rosła a teraz jest skurczona i pomarniała mi i co poradzicie mi na cyjanobakterie ten nalot czerwony na skałach i na piachu bo już przez nie raz straciłem zoanthusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dasti Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Na cyjano - chemiclean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2015 na bt prowadzonych jest dużo pięknych zbiorników, sam kiedyś używałem masz naloty glonowe na szybie i skałach to daruj sobie podmiany wody bo je tylko dokarmiasz wystarczy podnieść zasolenie, 1/2 miesiące bez podmiany, i wszystko dojdzie do normy chemii nigdy nie używałem i zawsze wychodziłem na prostą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 co to jest te bt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Chodzi mu o twoja sól Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafałz1 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 to może lepiej nie zmieniać tej soli jak jest dobra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach