Skocz do zawartości
szczepangranit

sinularia green fluo nie rośnie

Rekomendowane odpowiedzi

Rok temu kupiłem akwarium z życiem i między innymi trafiła mi się na skałce kilku milimetrowa sinularia zielona (mocno fluo...fajnie świeci).

Problem jest taki ,że wszystkie korale rosną a ona przez rok drgnęła może 3 milimetry.

Przeżyła przeróżne warunki i plagi w akwarium,zmieniałem jej różne miejsca i nic.

W chwili obecnej ma 1cm wielkości i ani myśli rosnąć.

Macie jakieś pomysły?

ea4aaffa1d1a1b3012cc0437457f593au772a679.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się moja ma to samo ma 3cm od dwóch lat,

Podobno lubią silny prąd wody, nie wiem nie sprawdzałem

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja w reefmaxie rosła, miała ok 25cm, nagle oklapła i była taka oklapnieta jakiś czas, w końcu przy podmiance szturchnelem ją niechcący i rozpadła się a ze środka wypływała czarna maź.. Zostawiłem kilka zdrowych szczepek, wszystkie zdechły jak matecznik oprócz tej jednej, która mi została ale nie rośnie prawie wcale.. taka historia

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem gdzieś,że są takie ślimaki które włażą do korala do środka i szamają go od wewnątrz ale jak moja ma 12mm wysokości i nogę może 2mm to możliwe jest ,że już rok jakiś ślimor w środku sobie zamieszkuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po4-0 i no3-0

ciekawe dlaczego nie chce rosnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest zero i inne miękasy rosną ładnie i dzielą się , glony też nie narzekają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A światła ma dosyć? Bo one lubią dużo światło i dobrą cyrkulację.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

światło ma dobre ,bo stoi u góry,a cyrkulacja też ,,,może nawet za mocna

ukwiały się dzielą ,mają smoczki,miękasy pączkują,wszystko rośnie tylko nie sinularia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy podniesionych parametrach rosła dość szybko ale miała często humory i rzadko ją widywałem jak polipowała. Natomiast odkąd parametry oscylują koło zera jej wzrost się zatrzymał i tak już dobre pół roku taki stan się utrzymuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wystarczy więcej karmić...

A daj no może zdjęcie tej Sinularii :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rośnie, w ciągu trzech miesięcy z sporej szczepki zrobiła sie z 25 cm ,mam też drugą nie fluo z pół roku i jest gigant.Lubią przepływ średnio- silny , najlepiej zmienny tak żeby falowała i mocne światło. No3 jest około 2-5 po4 niewykrywalne , metoda probiotyczna .Miękie szaleją, montipory za to nie bardzo.,

Edytowane przez tomasz19 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Lejesz jogurt lub inną substancję wpływającą na równowagę mikroflory jelitowej do wody ?

cytat:

The World Health Organization's 2001 definition of probiotics is "live micro-organisms which, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host".

źródło:

https://en.wikipedia.../wiki/Probiotic

Jakiś czas temu słyszałem o pewnym hodowcy małży [tridacna] z USA który, jak się go spytali co takiego robi, że mu tak pięknie rosną małże odpowiedział, że leje do zbiorników mocz. I to nie są żarty bo on podobno naprawdę tak robił. Ale to stara historia z poprzedniego wieku...

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jogurt??? daję biodigest tylko...ile tego jogurtu lać na 500l i co ile?

o tym sikaniu do baniaka też słyszałem...

Może wystarczy więcej karmić...

A daj no może zdjęcie tej Sinularii :)

wieczorem spróbuję dać fotkę,ale wątpię ,że się czegoś dopatrzysz bo jest baardzo mała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

A czy ja powiedziałem żeby go lać do akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jogurt??? daję biodigest tylko...ile tego jogurtu lać na 500l i co ile?

o tym sikaniu do baniaka też słyszałem...

wieczorem spróbuję dać fotkę,ale wątpię ,że się czegoś dopatrzysz bo jest baardzo mała

tylko musisz taboret do szafki akwarium przystawić blisko, żeby się nie wywalić jak będziesz wchodził na niego żeby oddać mocz do zbiornika

i staraj się sikać na pompe cyrkulacyjną żeby ładnie rosprowadziła urynę po baniaku

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko musisz taboret do szafki akwarium przystawić blisko, żeby się nie wywalić jak będziesz wchodził na niego żeby oddać mocz do zbiornika

i staraj się sikać na pompe cyrkulacyjną żeby ładnie rosprowadziła urynę po baniaku

:thumbup::rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Nie mogłeś sobie darować :D

Chociaż jakby się zastanowić no mocznik jest świetnym źródłem azotu:D.... ale tego to zazwyczaj w baniakach nie brakuje:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja powiedziałem żeby go lać do akwarium?

już różne dziwactwa czytałem na tym forum,więc może i jogurt z bakteriami się leje...

No widzę ,że masz już duże doświadczenie w tym temacie...od dawna to praktykujesz? :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Ja kiedyś [ w starym obiegu] lałem mleko do akwarium z koralami. Potem sypałem mleko w proszku z automatycznego dozownika. Korale rosły całkiem nieźle i mam wrażenie że miałem wtedy o wiele większe przyrosty niektórych korali. Zoasy rosły mi wtedy jak grzyby po deszczu. Dlatego nie wiem czy do tego nie wrócę. Podkreślam że wcale nie był to mój pomysł. Dawno temu wymyślił to inny użytkownik tego forum.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.