Skocz do zawartości
meczein

Małe Marzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Małe Marzenie.

Po 2 latach odkładania na mieszkanie udało mi się schować kilka złotych na akwarium morskie. Dodatkowo został mi sprezentowany bon do sklepu Aquario, który chętnie wykorzystałem. MAM swoje marzenie.

Do rzeczy:

Akwarium 80x40x50

Sump 2 – komorowy 43x43x43 (wymiar do szafki)

Automatyczna dolewka 25 litrów

Odpieniacz bubble magus curve 5

Pompa obiegowa JEBAO 3000

Cyrkulacja JVP 101, JEBAO RW-4

Oświetlenie LED 120w Chińczyk

Ogrzewanie AQuael 150 Wat

Piasek 15 kg

Skała 19 kg

Montaż, sprzętu elektroniki, zalewanie, układanie skały trwało 3 dni. Największym Problemem okazała się Rewizja w kominie. Dzięki Waszej uprzejmości dałem radę.

Podczas kompletowania sprzętu miałem kilka wpadek. Zakup zużytej lampy, niesprawna pompa w odpieniaczu, śmierdząca skała oddająca mnóstwo po4 i no3.

Ratowanie Nemo, Babki, kraba, i mandaryna, gdy podczas zakupu skały były właściciel stwierdził, że biorę albo do „Kibla”. Dlatego zakupiłem cały fabrycznie nowy zestaw. Teraz mogę mieć pretensje tylko do Siebie.

Pierwsze fotki w całości.

Teraz rodzą się pytania.

1, Czym wyczyścić szyby w akwarium od środka z nalotu po żywym piasku. ( wszystko jest za mgłą)

2. Na jakiej wysokości powinna znajdować się moja Chineczka.

3. Czy ustawienie skały OK.= JVP dmucha z tyłu za skałami.

4. Czy zabezpieczacie jakoś szafkę przed ingerencją soli

5. Jak wyłapać cały pływający syf w akwarium.= co to jest? Skała była opłukiwana 7 dni bez piasku.

6. Jak schłodzić wodę. Mamy prawie zimę ja mam odłączoną grzałkę i 27 stopi w akwarium.

post-25746-0-48109900-1446317800_thumb.jpg

post-25746-0-94466500-1446317801_thumb.jpg

post-25746-0-34688600-1446317803_thumb.jpg

Wszystkie parametry w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy skałę ustawiłeś na piasku ????

1. Czyścik magnetyczny

Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO //

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy skałę ustawiłeś na piasku ????

1. Czyścik magnetyczny

Nie skała stoi na szkle. Cyrkulatorem rozwiałem skałę po akwarium.

Czyścik magnetyczny miałem w słodkowodnym, i to nie z dolnej półki cenowej. Rysuje akwarium przy piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ci ten co max Ci dal linka sam go uzywam jade po szkle od gory do dolu w lewo prawo piach nie grozny :)

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie lampa ci podgrzewa wodę dodatkowo, zobacz też wszystkie pompy (pomacaj ) czy się za bardzo nie grzeją

Grzalke wyłącz z prądu całkowicie zanim będziesz to sprawdzał bo może termostat w grzalce jest nie halo

no i skombinuje sobie chłodzenie wiatrakami bo na pewnie się przyda

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No okazuje się że termostat na grzałce jest uszkodzony. Ja ustawiam 25, a on mi grzeje do 27,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest możliwe, że 8 dni po zalaniu zbiornika, nie zauważyłem żadnych zmian w akwarium?. Nie ma nalotów, nic nie rośnie, nie ma glonów?. Temperatura waha się w granicach 24-25 stopni. Zasolenie około 1024-1025- mierzone salimetrem, bo czekam na wypłatę by kupić reflakto. świecę 10-23:30 niebieskim, a białym od 11-23. Lampa to chineczka 120w. Ustwiona ona jest na 50% mocy niebieskich i 60% białych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko przed tobą. To jest dopiero 8 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że to dopiero i pierwsze zwierzaki zamierzam wprowadzić na wigilię. Pytam bo czytam forum i wielu pisze, że w ciągu tygodnia ma wysypy, a u mnie eho. Dlatego martwię się czy może robię coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma reguły, mam trzeci zbiornik i w żadnym nie było tzw dojrzewania

oczywiście woda i wsady były z działających

jedynie w akwa córki wywaliło dino/glony, co było efektem wsypania kupnego żywego piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mało wskazówek dostałem jak na mój komplet pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ustaw lampę odwrotnie więcej niebieskiego (60% i max 10h) i krócej białe 6 - 8h

i zapytaj za .. kolejne 8 dni jak się "obudzą glony i naloty" :) .. może zrób testy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampa ustawiona w/g wskazówek.

I tu kolejne pytania.

1)Jak usunąć śmieci z sumpa.

2) W sumpie jest biały nalot zostawić czy nie?

3) na jakim poziomie ustawić automatyczną dolewkę? akwarium 160l, sump 50l. Dziennie odparowywuje około 4,5l. Czy dolewka powinna włączać się raz dziennie czy częściej. Nie wiem jak to wpływa na zasolenie.

4) w wodzie mimo czyszczenia skał nadal pływają "śmieci" jaki pomysł na ich wyłapanie.- gąbki

5)Silvia miałeś rację dzień po tym jak pisałeś wyskoczyło mi coś takiego:)..... załącznik foto. Co to?

6) dodatkowo nawet podczas klejenia i wybierania skały nie zwróciłem uwagi, że posiadam coś takiego -- to białe. Opisze jak gluty z noska. Zostawić usunąć

Co myślicie?:

Uruchomienie akwarium 24.10.2015. I tak zbieram pieniądze na testy, pokarm, RW-4, i kilka innych rzeczy Więc zwierzaki będę miał najwcześniej w połowie grudnia. Czy warto robić podmianę czy zostawić naturze to co tam się dzieje?

Zamierzam zacząć od korali miękkich oraz łatwych LPS. Chciałbym żeby były Foto. Kolory się liczą- dla mojej Damy:).(musiałem dopisać bo patrzy). Czy ktoś coś poleci?

Czy w tak małym litrażu można trzymać pokolowca.

( Tu przemyślana odpowiedź), w sklepie na e--- błazenek potrzebuje 150l , para 100l, w/g opisu ze strony, a w sklepach trzymaja to w mini kostkach- parę oczywiście.

p.s Czyścik zakupiłem z 66 zł, Daneczka, za linki

post-25746-0-26803100-1446587692_thumb.jpg

post-25746-0-85094900-1446587693_thumb.jpg

post-25746-0-14059500-1446587695_thumb.jpg

post-25746-0-69030600-1446587696_thumb.jpg

post-25746-0-61365200-1446587698_thumb.jpg

post-25746-0-28062300-1446587700_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo a gdzie browar za moją trafną radę z termostatem?

1.) jak usunąć? Najlepiej usunąć, odespać, wywalić, wypier..papier tu masz sprzęt do tego http://www.aquario.pl/akcesoria-akwarystyczne/766-odmulacz-z-pompka.html?ps_full_site=1

2.) nie wiem co to, może bakterie?

3.) dziennie 4.5 L? Strasznie dużo. . A automatyczna dolewka powinna być automatyczna więc nie kumam ? Powinna uzupełniać odparowaną wodę na bieżąco, wtedy nie ma skoków zasolenia a jak wiadomo wszelkie wahania w naszym hobby są nie wskazane

4.) najlepsza jest włoknina coś w tym stylu http://www.aquario.pl/media-filtracyjne/790-wloknina-filtracyjna-50g.html?ps_full_site=1

5.) które foto?

6.)tu też ci nie pomogę nie wiem co to

Weź sobie rw 8, najwyżej przykrecisz a różnica w cenie nie wielka, na forum ktoś sprzedaje wp (starszy typ ) może warto, dział sprzedam

nie rób podmian bez sensu na razie

Chodzi ci pewnie o fluo?

Rhodiactis fluo, briareum fluo, zoa (mnóstwo odmian barwnych ), caulastrea (lps) sinularia fluo , ricordea jest tego mnóstwo ,euphyllia, sarco .....

Blazenki jak najbardziej plus ukwiał quadri (też fluo )

z pokolcami daj sobie spokój, przynajmniej na razie

Pozdro

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba chodziło Ci o pokolca nie pokolowca, ale do takiego zbiornika odradzam go.

Wybierz sobie coś z mniejszych ryb.

Pokolca kupisz jak w przyszłości zmienisz akwarium na większe :smiling: .

Mark 112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo a gdzie browar za moją trafną radę z termostatem?

1.) jak usunąć? Najlepiej usunąć, odespać, wywalić, wypier..papier tu masz sprzęt do tego http://www.aquario.p...?ps_full_site=1

2.) nie wiem co to, może bakterie?

3.) dziennie 4.5 L? Strasznie dużo. . A automatyczna dolewka powinna być automatyczna więc nie kumam ? Powinna uzupełniać odparowaną wodę na bieżąco, wtedy nie ma skoków zasolenia a jak wiadomo wszelkie wahania w naszym hobby są nie wskazane

4.) najlepsza jest włoknina coś w tym stylu http://www.aquario.p...?ps_full_site=1

5.) które foto?

6.)tu też ci nie pomogę nie wiem co to

Weź sobie rw 8, najwyżej przykrecisz a różnica w cenie nie wielka, na forum ktoś sprzedaje wp (starszy typ ) może warto, dział sprzedam

nie rób podmian bez sensu na razie

Chodzi ci pewnie o fluo?

Rhodiactis fluo, briareum fluo, zoa (mnóstwo odmian barwnych ), caulastrea (lps) sinularia fluo , ricordea jest tego mnóstwo ,euphyllia, sarco .....

Blazenki jak najbardziej plus ukwiał quadri (też fluo )

z pokolcami daj sobie spokój, przynajmniej na razie

Pozdro

Fakt przepraszam daj na PW numer konta żubra dostaniesz w monetach.- w dobrej cenie marketowej mówię poważnie. CHodzi o termostat. Jadę jutro zwrócić grzałkę

Dolewka --hmm czyli odparuje mi powiedz mi 1 l i z automatu mam to uzupełniać?

odmulacz mam dokładnie ten bo z eheima zjada dużo baterii. Nie umiem odessać z tak niskiego poziomu. Tzn woda z odmulacza nie idzie do góry.

Bakterie hmmm. Nic nie dawałem do zbiornika na start. Myślałem że to sól -ale niestety nie.

Pytanie odnośnie życia-- jedno w czarnym kółku, drugie jak "gluty białe"

4.) najlepsza jest włoknina coś w tym stylu http://www.aquario.p...?ps_full_site=1

Gdzie ją zastosować. Tzn domyślam się, że w sumpie. Ale na wylocie wody z akwa na pompie obiegowej.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta dolewka...masz automat czy jakis polautomat?? Dolewka powinna byc sprzezona z czujnikiem/plywakiem, ktory po obnizeniu poziomu wody uruchamia pompe. Kup bakterie i ew jakas pozywke dla nich. Osobiscie uzywam korallen zucht ale jest wiele innych firm-poczytaj-cos na pewno wybieresz. Pisales ze startowales na śmierdzącej skale oddajacej syf do wody wiec ten pylek w sumpie to pewnie z przedmuchiwanej skaly- jezeli nie idzie tego odkurzyc to odessij wezykiem a wode przefiltruj przez wate i do akwarium.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta dolewka...masz automat czy jakis polautomat?? Dolewka powinna byc sprzezona z czujnikiem/plywakiem, ktory po obnizeniu poziomu wody uruchamia pompe. Kup bakterie i ew jakas pozywke dla nich. Osobiscie uzywam korallen zucht ale jest wiele innych firm-poczytaj-cos na pewno wybieresz. Pisales ze startowales na śmierdzącej skale oddajacej syf do wody wiec ten pylek w sumpie to pewnie z przedmuchiwanej skaly- jezeli nie idzie tego odkurzyc to odessij wezykiem a wode przefiltruj przez wate i do akwarium.

Kupiłem śmierdzącą skałę i wywaliłem bo po testach no3 i po4 - tragedia. Badane w Aquario.. Kupiłem u nich 14 kg, bo 5 było z rybki.

Dolewka dokładnie z tego sklepu

http://www.aquario.pl/automatyka/476-automatyczna-dolewka-levelautomatic-.html , pracuje na pico 400.

Bakterii nie che kupować tak jak żadnych wspomagaczy. Tak walczyłem na słodkim i tak chciałbym robić TU. Nie zależy mi na czasie. Jestem bardzoooo cierpliwy jeżeli chodzi o akwarystykę. ALE lubię wiedzę online-- brak Czata na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym razie cos ze skaly mogles jeszcze wydmuchac wiec sprobuj zrobić tak jak napisalem'). Dolewka- z tego co widze to jest z plywakiem/czujnikiem i podlaczyles pod nia pompke wiec nie bardzo rozumiem co chcesz ustawiac?? Poziom wody opada-> czujnik opada-> pompa dolewa RO-> poziom wody podnosi sie-> czujnik sie podnosi-> pompa przestaje dolewac RO...tak czy inaczej to u Ciebie wyglada? Oki skoro nie bakterie to masz możliwość pozyskania wody z dzialajacego akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko jak przyjedziesz do mnie po szczepki to weź tego żubra :-)

z tą dolewka to zagwózdka bo przeca jest automatyczna tego się nie ustawia? Pływaki do komory z pompą i wsjo

czat na forum jest jakbyś niezauważył

Lej bakterie i nie świruj to nie maliwi tu cię jeszcze wiele rzeczy zdziwi ;-)

Chyba że wolisz te blazenki na następną wigilie ;-)

Edytowane przez Moljzesz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym razie cos ze skaly mogles jeszcze wydmuchac wiec sprobuj zrobić tak jak napisalem'). Dolewka- z tego co widze to jest z plywakiem/czujnikiem i podlaczyles pod nia pompke wiec nie bardzo rozumiem co chcesz ustawiac?? Poziom wody opada-> czujnik opada-> pompa dolewa RO-> poziom wody podnosi sie-> czujnik sie podnosi-> pompa przestaje dolewac RO...tak czy inaczej to u Ciebie wyglada? Oki skoro nie bakterie to masz możliwość pozyskania wody z dzialajacego akwarium?

Rozumiem działanie dolewki. ustawiasz pływak nr 1. tak jak chcesz. czyli. odparuje 1l włącza się odparuje 5 l włącza się 10l. itp.. Czyli mam rozumieć że ona powinna się włączać przynajmniej 3 razy u mnie w domu. Gdyż... odparowanie to około 4,5./24h. Podczas regulacji pływaka.( nie obliczę tego dokładnie) przy minimalnym skoku tz około 1cm. w sumpie o wymiarach 40x40x40 daje nam około 1,6l. Każda dolewka(pływaki) ma granicę błędu możliwość ustawienia. Szczerze powiem nie kombinowałem jeszcze z tym ale w/g mnie po przeczytaniu twojej wypowiedzi tak powinno to działać.

Czy mój mały nieogarnięty Móżdżek tego nie ogarnia:):(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisales, ze w sumpie masz przegrode. Czy plywak dolewki umiesciles w komorze z pompa obiegowa ? Tam, skok poziomu o 1 cm to bedzie mniej niz ok. 1,6 l.

Do automatu podlaczasz pompe i o reszte sie nie martwisz.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.