Skocz do zawartości
bleq

Przerobienie pompy na sterowanie elektroniczne ????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Koledzy orientuje sie ktos, czy jest mozliwosc przerobienia "zwyklej" pompy zasilanej bezposrednio z gniazda sieciowego

na taka jak np Jebao?? staerowaną przez zasilacz i kontroler ??

Chodzi mi o mozliwosc regulacji mocy pompy

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urządzenie do sterowania silnika napędzającego nasze pompy obiegowe to "Falownik jednofazowy". Tu proszę przykład : http://allegro.pl/falownik-lg-sv008ic5-1f-0-75kw-1f-gw24-promocja-i5768910270.html . Tylko czy to nie jest przedrażanie kosztów urządzenia i energii ?

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Móglbys prosze rozwinąć :) ocb z tym przedrażaniem kosztów ??

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedrażanie kosztów to dla mnie zakup drugiego urządzenia, które z zasady tez może sie uszkodzić (a napewno nienawidzi wilgoci). Po drugie to kolejna strata energii na falowniku, który posiada swoją sprawność. Nie wiadomo czy posiada funkcję autostartu po zaniku zasilania, czy będzie współpracować z UPS-em, itp itd. Jeżeli pompa którą posiadasz i chcesz nią sterować nie kosztowała ze 3 tysiące to może lepiej zainwestować w sterowalne pompy typu Jebao. Ale nie wiem bo nie podałeś jaką pompę i dlaczego chcesz sterować. To tylko moje dywagacje :)

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Regulator obrotów silnika tylko trzeba by było dobrać mocowo. Ja miałem taki do 600 W przy pompie NJ3000 i było dość trudno ustawić. Zainstalowany tylko na próbę stąd nie mogę powiedzieć nic na temat wpływu na żywotność pompy i jej zachowanie w dłuższym okresie czasu. Może ktoś inny stosował i się wypowie czy warto.

Pozdrawiam

Edytowane przez czeci (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulator obrotów to całkiem inne urządzenie działające na zasadzie przesunięcia fazowego i obcinania pola powierzchni sinusoidy prądu zmiennego. Częstotliwość pozostaje stała a regulowany jest kształt sinusoidy ........ efekt - pozorna regulacja bez obciążenia, buczenie, brak startu silnika od zera i na małych obrotach. Regulatory napięcia silników jednofazowych są dedykowane do silników komutatorowych stosowanych w sprzęcie AGD - odkurzacze, miksery itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy na wstepie przeprosze..

Popelnilem gafe bo nie napisalem ze chodzi mi o pompe do odpieniacza ....

znalazlem taki przemiennik za 150 zl .....

Ja mam cala elektryke i elektronike z boku akwa gdzie nie ma wilgoci

Dalej ma to sens ??

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wszystko jasne ....... wrzuć linka to ci powiem czy to zadziała. Pamiętaj, że pompa odpieniacza musi pracować bardzo stabilnie i równo bo od tego zależy poziom w komorze. Każde wahnięcie na plus spowoduje przelanie. Lepszym rozwiązaniem jest powietrze na max i regulacja zaworem bramowym na wylocie odpieniacza. Bardziej stabilne i pewne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Lepszym rozwiązaniem jest powietrze na max i regulacja zaworem bramowym na wylocie odpieniacza. Bardziej stabilne i pewne

doliczając koszty zaworu bramowego ? .. lepszym rozwiązaniem jest regulacja powietrzem i zanurzeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszenie powietrza skutkuje mniejszą wydajnością odpieniacza i zwiększonym poborem prądu - niby niewiele ale........... A zawór można zrobić nawet ze ściętej rurki PVC dla obniżenia kosztów. Ale chyba nie o to chodzi żeby zaoszczędzić ale o to żeby było dobrze i bezpiecznie dla podopiecznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://erybka.pl/product-pol-2201-Tunze-Hydrofoamer-Silence-9420-040.html

To moja pompa

dla mnie duszenie pompy jest troche bezensem

Prądu żre tyle samo przy mniejszej wydajnosci

Pytanie czy obnizenie wydajnosci elektronicznie poskutkuje tez mniejszym poborem prądu

Niestety ten przemiennik za 150 zl juz ktos zwinal z allegro

ale byl podobny do tego

http://allegro.pl/przemiennik-czestotliwosci-odef-24400-pl-4-0kw-f3-i5196761949.html

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

że się tak zapytam .. przeraża Cie te 15W mocy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczną (tylko większej wydajności) i to dobry wybór, lepszej nie znajdziesz. Jedna rzecz wymaga wyjaśnienia. Nikt tu nie mówi o duszeniu pompy. Powietrze na max, wydajność na max - a zawór bramowy nic nie dusi tylko zmienia poziom w komorze odpieniacza przez co zmienia pienienie od suchego do mokrego. Przepływ przez komorę odpieniacza jest taki sam.

Co do falownika - szukaj po pierwsze jednofazowego, po drugie nie przewymiaruj mocy. Wystarczy ci 100W.

Jakbyś jeszcze wyjaśnił dlaczego chcesz regulować wydajnością pompy to może bym coś podpowiedział.

Edytowane przez Grzegorz T (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że się tak zapytam .. przeraża Cie te 15W mocy ?

Przeraza mnie niagara na wylocie ktorej nie moge opanowac :)

Mam identyczną (tylko większej wydajności) i to dobry wybór, lepszej nie znajdziesz. Jedna rzecz wymaga wyjaśnienia. Nikt tu nie mówi o duszeniu pompy. Powietrze na max, wydajność na max - a zawór bramowy nic nie dusi tylko zmienia poziom w komorze odpieniacza przez co zmienia pienienie od suchego do mokrego. Przepływ przez komorę odpieniacza jest taki sam.

Co do falownika - szukaj po pierwsze jednofazowego, po drugie nie przewymiaruj mocy. Wystarczy ci 100W.

Jakbyś jeszcze wyjaśnił dlaczego chcesz regulować wydajnością pompy to może bym coś podpowiedział.

troche nie do kocna rozumiem

Przykrecenie zaworu na wylocie pompy jej nie dlawi ??

zmniejszając prześwit wylotu chyba zmniejszamy przeplyw wody a co za tym idzie wydajnosc pompy...

no chyba ze rozumiem to w inna strone :/

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ........ nie dławimy wylotu pompy. Nikt tego nie powiedział. Zawór jest na wylocie z odpieniacza. Odpieniacz jest konstrukcją o otwartej komorze reakcyjnej. Mój posiada wylot o przekroju fi40. Jest zdławiony na jakieś 25-30%. Więc przekrój wylotu nadal jest dużo większy od przekroju rury zasysającej pompy (ok 20mm) dodatkowo dławionej przez sitko (które u siebie wywaliłem). Nie ma tu mowy o dławieniu. Zmiana poboru prądu jest spowodowana tym, że pompa pompuje inne medium. Jeżeli jest więcej powietrza to pompa ma lżej. Jak zatkasz powietrze to wtedy pobiera te 15W podane przez producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no niezrozumielismy sie :)

Ok czyli dajemy zawor na wylot odpieniacza

w swoim odpieniaczu regulacje poziomu wody w nim, mam poprzez rurke wyprowadzoną do gory w ktorej moge zmieniac wysokosc

To w teori , i wczesniej przy o polowe spabszej pompie dzialalo ekstra :)

teraz mam rurke spuszczoną na sam dol, poziom w odpieniaczu minimalny

a i tak niagara na wylocie

Jak podniose rurke do gory to moment sie przelewa

Taki sam bedzie efekt jak zamontuje na wylocie zawor

Jesli go choc minimalnie przykrece to momentalnie mi odpieniacz przeleje ...

przynajmniej tak mi sie wydaje

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przeraza mnie niagara na wylocie ktorej nie moge opanowac :)

są pompy "fontannowe" na 24V (stałego) z regulatorem obrotów ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązaniem twojego problemu jest podniesienie odpieniacza względem lustra wody. Niestety nie powiem o ile. To trzeba eksperymentalnie. Ale na pewno zadziała. Na ile teraz masz zanurzony korpus odpieniacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Heh no niezrozumielismy sie :)

i wczesniej przy o polowe spabszej pompie dzialalo ekstra :)

i chyba masz odp. skoro założyłeś 2x mocniejszą pompę do tego samego body .. to nie dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lustro wody jest ponizej najnizszego mozliwego poziomu wody w body

no niestety nie mialem zbytnio wyjscia

spanikowalem ze siadla pompa ori, pobieglem do sklepu i kupilem to co bylo najbardziej zblizone do fabrycznej pompy

nie wiem czy az 2 razy mocniejsza

Na pompie ori bylo napisane tyko 1000l/h

Tunze ma Maksymalna wydajność powietrza: 850l/h przy przepływie wody 1 300l/h:

Nie wiem jak to sie ma do siebie , w sensie do pompy ori

Finalnie zanim pompe oddalem na gwarancje ( jutro wraca, to inna historia )

Udalo mi sie jakos powiedzmy okielznac odpieniak

Gabkami przytlumilem czesciowo wylot tak ze nie bryzgal na wszystkie strony

Jak wszystko zainstaluje zrobie film jak to wyglada i wtedy moze bedzie jasniej cos pokominbowac

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dac zdjecie tego odpieniacza stojacego w sumpie ?

Z drugiej strony; czy jesli komus odsprzedaz te pompe to nie wystarczy kasy, zeby kupic odpowiednia slabsza ?

Poza tym, miedzy pompe i odpieniacz mozesz na waz zalozyc zawor...

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falownik, który ktoś Ci już kupił "przed nosem" był zasilany z trzech faz i na wyjściu ma też 3 fazy, co jest bezsensowne w przypadku akwarium, dodatkowo miał moc 4000W, co jest tak gigantycznym przewymiarowaniem, że sam falownik na biegu jałowym bierze więcej prądu niż pompa.

Co do autostartu, to falownik (np. taki jak w aukcji) ma możliwość autostaru po przywróceniu zasilania, można mu ustawić czas rozpędzania i zwalniania prędkości pompy i gdyby to była wersja zasilana z jednej fazy to można go zasilić z UPS'a.

Dochodzi jeszcze problem z napięciem wyjściowym, jeżeli zasilany jest 3-fazowo to na wyjściu ma też 3 fazy po 400VAC jeżeli nie ma opcji w parametrach konfiguracyjnych zmiany napięcia wyjściowego.

Dodatkowo, a może przede wszystkim, taki falownik jest przeznaczony do pracy z obciążeniem podłączonym pomiędzy trzema jego fazami wyjściowymi, a nie między fazą, a N, którego taki falownik nie posiada.

Jeżeli chcieć zastosować falownik do takiej pompy, to chyba kiedyś widziałem zestaw z Elektroniki Praktycznej, gdzie układ jest właściwej mocy, zasilany z jednej fazy i na wyjściu ma też jedną fazę, cenowo też wyglądało rozsądnie. Generalnie, tak jak wcześniej już kolega napisał, lepiej już kupić Jebao DC1200 i wirnik igiełkowy do tego to będzie ok. 350zł. Będzie pewniej i cenowo wyjdzie podobnie jak kombinacje falownikiem.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.