Skocz do zawartości
lapsiak84

NAO czyli Nagły Atak Okrzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze proszę o pomoc. A właściwie rade. Nastąpił u mnie nagły atak okrzemek i boje sie ze pojdzie w dino. Prefiltry i zywica wymienione miesiac temu. W sumpie mialem wlozony wegiel Aquaforest oraz Phosphorate Minus Aquaforest. Jak pojawily sie okrzemki to wlozylem silicarbon. Wczesniej przez ponad 8 miesiecy nie mialem zadnej plagi poza drobnymi glonami. Podejrzewalem ze byc moze to przez zastosowanie nowych w/w produktow Aquaforest. Wlaczylem je doswiadczalnie. Wczesniej stosowalem innym firm. W poniedzialek wyjalem z sumpa wegiel, silicarbon i PM. Zrobilem podmianke 10% zalozylem do sumpa dzis Serra Silicate oraz biopeletki N/P xl. Niestety ogniska okrzemek sie powiekszyly od poniedzialku do tego na szybach robi sie zielono w 10 min od wyczyszczenia szyb. Wiem ze peletki potrzebuja okolo 2-4 tyg zanim zadzialaja. A czy jest sens aby zrobic dzis np druga podmiane wody? Czy jest szansa ze mi troche wyreguluje parametry?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez lapsiak84 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tds 000? jeśli tak to było juz kilka przypadków z produktami AF po których coś takiego wychodziło .Ostatnio Damian pisał czego to może być przyczyna.

400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj może zwiększyć czas świecenia i natężenie, okrzemki nie lubią zbyt mocnego światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natezenia nie zwieksze bo mam T5 lampe. Swiece dwie niebieskie od 8.30 do 22 a biala i rozowa od 11 do 21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to być wina tej całej chemii, której ostatnio używałeś. Możesz jeszcze ograniczyć karmienie ryb i korali i jednocześnie odsysać większe skupiska (ogniska okrzemek). Do tego przedłużyłbym czas świecenia T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedłużył ? chyba odwrotnie ja bym swiecił niebieskimi samymi

400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z autopsji wiem, że światło nie jest pożądane przez te glony. Ale w każdym zbiorniku może być inna reakcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego taka teoria że po węglu AF i PM pojawiły się okrzemki ?? Może na rozwój okrzemek miał wpływ całkiem inny czynnik ?

Słyszałem ,że po naszej soli ale z tego co wiem używasz IO ,dlaczego w tym przypadku nie jest obwiniona sól też jest we fioletowym opakowaniu ?

Jestem przekonany, że ilość krzemionki w wodzie nie ma bezpośredniego wpływu na rozwój okrzemek i dino . Woda z miejsca z którego pochodzą najładniejsze sps w Australii ma 0,9mg/l krzemionki a wcale nie ma tak okrzemek .

W takich przypadkach robienie dodatkowych podmian zamiast polepszać to pogarsza sytuację ,gdyż w niestabilnym biologicznie zbiorniku zawsze jako pierwsze pojawiają się okrzemki .

W pelletkach też może być składnik który będzie powodował zakwit okrzemek jako zanieczyszczenie (np.garbniki), jest to poliaktyd produkowany ze słomy lub kukurydzy na cele przemysłowe do produkcji filamentów czy folii biodegradowalnych . Dlatego wystarczy dodać jeden brakujący element i mamy zakwit okrzemek .

Edytowane przez Damian07 (wyświetl historię edycji)

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja absolutnie nie obwiniam produktow AF szukam tylko mozliwosci roznych. Skoro przez 8 m-cy baniaczek nie mial zadnych problemow i nagke po zastosowaniu produktow AF cos sie zaczyna dziac to co pierwsze przychodzi na mysl...? Jeszcze co mi przychodzi do glowy to moze zaszkodzilem sobie soda oczyszczona ktora podbijalem kh na szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pokaz zdjecia tego dziadostwa - mam podobny problem i za chwile strace cierpliwosc

Jeszcze jest w pelni swiatla ale dzis okolo 12 zalozylem serra silicate a teraz jest znaczna poprawa hmm...post-23929-1447444644,98_thumb.jpg

post-23929-1447444658,3_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jeszcze ślimaki turbo bardzo gustują w okrzemkach, czyszczą do goluteńkiej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

świeć tylko niebieskim przez 3 - 4 dni - przez 6-8h max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koralowcow szlak nie trafi? Na razie wsadzilem do sumpa cale opakowanie serra silicate i kurcze co zadziwiajace poprawa jest w ciagu kilku godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wymienił różową świetlówkę jeśli świecisz nią dłużej niż 5 miesiąc .powodzenia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie swietlowki wymienialem w polowie wrzesnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale redukcja światła tak jak pisze SILVIA nie zaszkodzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3 tygodniowy baniak 54l. Okrzemki przyszły po 4 dniach. Po 2 tygodniach umiarkowanych szaleństw opuściły prawie plac boju. Świece tylko actynicznym, bo tylko takie mam, w kaskadzie siporax, phosphate minus i purigen. Jeden dorosły slimak turbo i kreweta, nic więcej z czyszczacej obsady. Zdrapywalam nalot ze 3 razy moze z przedniej szyby, teraz już nie ma potrzeby. Kropie pro bio s i pro f od aquaforest. Świece jak popadnie, raz 12 godzin, raz 6. Całe życie wydaje sie zdrowe, rośnie, zajada pokarm i polipuje. Większość preparatów od AF, w tym sól, wiec chyba to nie one winne Twojej inwazji, skoro u mnie okrzemki jakoś szybko sobie poszły...

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.