Skocz do zawartości
daniel13

czy mozna oswietlac akwrium swiatlem slonecznym?????

Rekomendowane odpowiedzi

A jak daleko to jest od morza? Bo pierwsze co mi przychodzi na myśl patrząc na ten projekt, to system ciągłej podmiany wodą z morza. Masz spokój z wszelkimi filtrami, tylko 2 pompy, rury i to wszystko. Tak działa kilka oceanariów nad Morzem Śródziemnym. Bo ten system filtracyjny co masz, na pewno nie wystarczy przy tych wymiarach.

Oświetlenie to twój najmniejszy problem, dasz radę to oświetlić słońcem, możesz dodać jakieś mocne niebieskie halogeny tu i ówdzie i będzie OK. Twój największy problem to filtracja. Nie podejmę się jej zaproponować, bo nie mam doświadczenia z tak ogromnymi zbiornikami. Jeśli masz zamiar trzymać korale, sprawa się jeszcze bardziej komplikuje, to co zniosą ryby, koralowce już nie zniosą.

Gdybym miał budować takie coś jak Ty, filtrację oparłbym na mocnch odpieniaczach. Filtry piaskowe.... nie byłem nigdy z ich zadowolony, chociaż widziałem systemy, gdzie były stosowane i to działało.

Podjedź do jakiegoś oceanarium czy zoo, pokaż im projekt, na pewno ktoś z obsługi chętnie wytłumaczy Ci, jak działa ich system. Jeśli naprawdę chcesz wszystko robić sam, najpierw zobacz, jak to robią inni.

dzieki wielkie za podpowiedzi

a mowiles ze nie mozesz pomoc.ty powiesz jedno drugi tez cos doda i razem cos sie z tego sklei.bardzo lubie experymenty .mowisz ze oparlbys filtracje na odpieniaczach .z ekonomicznego punktu widzenia to ja tez- sa o wiele tansze niz filtry. niestety ten lokal nie jest nad morzem a nawet jakby byl to zeby otrzymac pozwolenie na ten system filtracji musialbym dac lapowe taka jak te akwarium ai tak dostalbym je przed brama sw.piotra ,albo w 4 zyciu . jakbym mogl sobie pozwolic na zakup dzialki przy samym morzu sam ta rur nawt na 5 metrow wkopal ale niestety to w lini prostej 35 kilometrow. po prostu zadalem te pytanie bo od niego zalezala reszta pytan .dom bedzie samowystarczalny prad bedzie z paneli fotowoltaicznych i turbin wszystko jest obliczone na ten dom , wsumie to ma byc restauracja i dlatego pomyslalem o zamianie na morskie bo ciekawsze jest bardziej kolorowo , wiecej odmian ryb zwlaszcza tych duzych bo w slodkim maja byc odmiany arowan i innych duzych ryb a z praktyki wiem ze bardziej sa widowiskowe te morskie.nie moge zamontowac duzo wiecej paneli okolo 10kv wiecej jakby sie uparl a to takze ogranicza mozliwosci zamontowania inych urzadzen a zwlaszcza lamp bo w srodku juz i tak beda 2 morskie. to mial byc kontrast pomiedzy jednym biotopem a drugim.naprawde ciezko jest mnie zniechecic ale tym razem chyba sie bede musial poddac lub podzielic na dwa bo to co napisalem bedzie dzialac i pradu nie zabraknie ale jak zamontuje jeszcze jeda pompe 7,5kw i 2 odpieniacze po 3kv to dachu mam za malo zeby te panele postawic ale i tak bede sie przygladal temu forum bo jak na razie nie ma uszczypliwych i zlosliwych uwag ( tak jak na innych).moze ktos doradzi jak czest woda musi byc przefiltrowana na dobe? , ztego co wywnioskowalem z opisu filtracji we wroclawiu 1x na godzine a ,akwrium slodkie z duza obsada roslinna to 1x w ciagu 6-8 godzin az tak czesto musi byc goniona woda przez filtr ?a rosliny morskie nie pomagaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być ekosystem typowej rafy koralowej czy lokalny biotop Morza Śródziemnego?

Cały czas utrzymanie temperatury nie daje mi spokoju.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.