JerzyB Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Skleiłem zbiornik na podmianki 60X60x60 cm. szkło 10mm, fuga około 2 mm.Jak myślicie, ile dni muszę poczekać bym mógł go napełnić wodą . Pozdrawiam Edytowane 23 Grudnia 2015 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 Sylikon schnie około 1mm grubości na dobę Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 przy takiej pogodzie i wilgotności ( to maly zbiornik ) poczekał bym tydzien Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 przy takiej pogodzie i wilgotności ( to maly zbiornik ) poczekał bym tydzien Witam Czyli następny poniedziałek , to za wcześnie ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 ja czekałem 3 dni, pisze ile powinno sie czekać to mały zbiornik trzymaj go w cieple i bez wilgoci to szybko wyschnie. Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ReevengeR Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 Czekaj 5dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 " trzymaj go w cieple i bez wilgoci to szybko wyschnie " - o ile temperatura przyspiesza wiązanie (nie schnięcie) silikonów akwarystycznych o tyle otoczenie pozbawione wilgoci powoduje przedłużenie czasu pełnego związania spoiny. Dlaczego ? Ponieważ silikon akwarystyczny wiąże wodę (wilgoć) z otoczenia. Dlatego też pomagamy spoinie spryskując ją podczas wiązania. Generalnie przyjmujemy 1mm/24h. Jeżeli spoina ma 8mm to zakładając, że schnie z obu stron to 4 dni powinny wystarczyć dla mało obciążonych połączeń. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 Wiem mój błąd choć nic się nie stało 2 lata temu robiłem kostkę 50x50x45 szyba 6 ow po plus minus 16h pływały tam Danio i krewetki akwa całe zwierzęta też silkon akwarystyczny dan brawen Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neopl Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 ja jak doklejałem przegrody do sumpa to rano pokleiłem, potem odpaliłem piecyk który walił ciepło na akwarium i co parę minut spryskiwałem wodą (im większa wilgoć tym szybciej schnie sylikon), wieczorem tego samego dnia sump zalany, na wszelki wypadek wrzuciłem węgiel, tylko że mi się śpieszyło bo akwa już dawno odpalone było a trzeba było zmodyfikować sump, jak Ci się nie śpieszy to te 2-3 dni poczekaj. Cytuj Akwa 140x62x55 opti Odpieniacz DIY na pompie 6500l/h, lampa T5 8x54w, cyrkulacja Jebao rw-15 i wp-25, obieg NJ4500, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach