Insider Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 witam mam dośc wysokie mg i ca mg 1500 ca okolo 600 wczesniej prowadziłem baniak na BT reef ,teraz od 2 podmian na Af reef i co teraz czekać az spadnie dodam ze mam tylko obecnie 1 lps reszte oddałem na przetrzymanie sg 1026 poprawnie mierzone refrektometrem+kalibracja chciałbym aby zeszły mi do mg jakies 1300 a ca 400 Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Czytajac twoj post odnosze wrazenie ze sol przyczynila sie do tak wysokich parametrow Choc to wydaje sie nie mozliwe, ale zakladamy ze producent dal ciala. Wiec wez litrowa butelke z woda Ro trzeba zasolic do 1026 i zrobic pomiar Cala prawda wyjdzie co jest w soli , choc osobiscie sol bym wykluczyl cos tam zle mierzymy kolego ??? Jesli chodzi o spadek Mg Ca z jednym koralem okolo roku moze dwa No chyba ze bogato w Algi wapienne Edytowane 29 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Po tych dwóch podmianach tak skoczyło? Robiłeś testy niedługo przed podmianą? Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Przesolone Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Też bym tak obstawiał, sprawdź zasolenie innym sprzętem. Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 przesolone napewno nie za kazdym razem gdy sprawdzam wode kalibruje refrektometr plynem kalibracyjnym + sprawdzane było na 2 i pokazuje to samo , wiem ze przy 1 bedzie schodzić długo ale boje sie dodać sps ... Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewer Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 @remkowski po dwóch podmianach jakby tak skoczyło to znaczyloby ze nowa sól musiałaby mieć Mg 3000 a Ca z 1000... albo i lepiej ... Co oczywiście jest nie możliwe. Obstawiam sól poprzednią ze miała tak wysokie parametry albo testy. Testy lubią tez pokazywać takie bzdury. Dodatkowo temat zasilenia czy to prawidłowe mierzenie na pewno jest prawidłowe. Sprawdź u kogoś kto ma profesjonalny refraktometr do morskiej wody. Elektroniczne refraktometry Hanki czy Milwaukee tez pokazują dość dokładnie. Żeby spadły te wartości będziesz musiał zrobić sporo podmian... (jeśli faktycznie one takie są ... ) jeśli to tylko zbyt wysokie zazolenie to wystarczy powoli je obniżać. Choć twoja pierwsza sól i tak ma sporo wyższe parametry niż te , do których chcesz dążyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Tak jak napisalem testy czystej solanki rozwieja twoje pytanie Mam podejrzenie ze musiales dodac ca mg do wody Poniewaz takie parametry to tylko przesolenie lub bledy w testach Przypomni sobie co lales do wody w ostatnim czasie. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Panowie dlaczego dązycie cały czas ze to moja wina złe pomiary itp wszystko robie ok pomiar zasolenie był robiony 2 krotnie na refrektometrach i niby na 2 pokazuje żle taka wartość? wysokie wartości miałem na soli BT dlatego zmieniłem na AF .I tu moje pytanie jak zjechać z tymi parametrami w szybkim czasie , nie mam korali można tak powiedzieć ) zadnego buforu nie lałem Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Az tak ciezko zrobic jest pomiar solanki przed dalsza dyskusja Dlaczego dazymy do naszej teorii poniewaz piszesz ze do pustego naczynia litrowego wlales litr wody a teraz sa dwa litry Jak inaczej na tak postawione pytanie mozemy odpowiedziec. Pytanie jak zjechac z parametrami, niestety nie mozna poniewaz niema zuzycia Mozna jedynie robic podmianki na soli ktora ma ca mg zerowe lub bardzo niskie. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) wlasnie juz ja robie testy soli przy 35pt mg 1380 ca 400 wiec jest ok jakiś pomysł jak szybko zjechać z parametrami? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Nie jest ok. Masz o ok 100 mg/l za wysokie stężenie magnezu. Jest tak jeśli mierzyłeś gęstość wody [zasolenie] w odpowieniej temperaturze. Jeśli chcesz obniżyć stęzenie jakiegoś składnika to zrób podmianę na wodę w której nie ma tego składnika lub w której jest go mniej... Edytowane 30 Grudnia 2015 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Czy w ostatnim czasie dosypywales moze piasek lub dokonywales jakies zmiany Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) no tyle mi wyszło moze troszke mnej ale to 1-2 krople robiłem przy wodzie 23 c a co do zmian to wczoraj czysciłem sump i kilka dni wczesniej odmulałem piach Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Tak jak wszyscy podpowiadaja potrzebna jest bardzo uboga sol do szybkiego spadku. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Af ta zwykła czy któraj lepiej sie nada ? jakas fish only ? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Ja tam robię sobie wodę z podstawowych składników. Dzięki temu mogę sobie dowolne modyfikować skład chemiczny... Żaden producent nie ma w ofercie produktu który na to pozwala. Trzeba więc sobie samemu radzić. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 no ja to raczej tak bystry jak ty nie jestem ;d Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 E tam. To nie jest żadna wielka kombinacja. Ludzie robili to już w 2 Rzeczpospolitej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Af ta zwykła czy któraj lepiej sie nada ? jakas fish only ? Tu juz decyzja do ciebie nalezy, nadal mnie meczy pytanie skad w zbiorniku takie parametry? Jesli nie sol to co buforuje Ca Mg ??? Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Co ma bufor do stężenia wapnia i magnezu?? Podstawy chemii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Nie mogę na szybko odnaleźć, ale Tester przetłumaczył kiedyś artykuł o zależnościach pomiędzy Mg, Ca, Kh i ph. Radzę sie do niego zwrócić, w międzyczasie zmierzyć dwa ostatnie parametry bo bez nich Twoje powyższe informacje są malo przydatne. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Przepraszam cie Nanokaczor, u mnie podstawy Chemii sa zerowe , tak naprawde to ja jestem troche psychiczny Wiec wybacz mi ze pisze bzdury. Zamienimy slowo Buforowanie na podbijanie Ca Mg, Cos lub ktos.podbil do tak wysokich wynikow, jesli nie byla to sol wiec zastanawiam sie CO Ale wierze ze ty Nanokaczor jestes znacznie lepszy w dziedzinie i wytlumaczysz koledza dlaczego ma takie wyniki. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) chetnie poslucham kh 7,7 ph nie mam testu Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Kolega dopiero co w listopadzie założył baniak na soli która ma mieć wysokie ca i mg za kolejny miesiąc lub dwa będzie post w stylu niskie ca i mg jeśli ruszą wapienne na szybach bo na razie ich nie ma. Nie wiem nad czym tutaj dumacie. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach