Skocz do zawartości
szczepangranit

Mitrax larwy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odłowiłem chmarę larw mitraxa.

Ktoś ma jakieś doświadczenie,czy temat taki jak z krewetkami?

Wysłane z mojego Quantum2 500 przy użyciu Tapatalka

ea4aaffa1d1a1b3012cc0437457f593au772a679.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza się, tak samo jak z krewetkami... Nie słyszałem natomiast o odchowaniu młodych

Rozumiem, że masz co najmniej dwa kraby lub kupiłeś ostatnio jednego z jajami?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3 mithraxy.

Szkoda,bo mam odłowionych ze 100 maluchów

Wysłane z mojego Quantum2 500 przy użyciu Tapatalka

ea4aaffa1d1a1b3012cc0437457f593au772a679.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby wyhodować cokolwiek co nie jest wieloszczetem,kiełżem,ośliczką,aiptasją,hydroidem,wirkiem i sinicami trzeba się trochę przyłożyć.

Bez fito w postaći żywej,liofilizowanej,koncentratu lub pasty oraz hodowli brachionusa nie masz żadnych szans.

Na detrytusie i kurzu to sobie można wykarmić mieczyka albo gupika.

Hodowla fito i zoo sama w sobie też jest wyzwaniem i nie każdy z tym problemem sobie poradzi.

Może się mylę ale krewetki to chyba rozmnożył Nanokaczor i ja.Trochę mało jak na dwadzieścia pięć rozwoju akwarystyki morskiej w Polsce.Nie chcę nikogo urazić jednak pionierem dla mnie był Bogusław Ziarko z Warszawy.

Tych maluchów nikt za Ciebie nie wykarmi.Spróbuj,daj sznsę następnym.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz próbować zostawić larwy w kotniku z siatki drobnej z glonami jest szansa że kilka przeżyje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się mylę ale krewetki to chyba rozmnożył Nanokaczor i ja.Trochę mało jak na dwadzieścia pięć rozwoju akwarystyki morskiej w Polsce.Nie chcę nikogo urazić jednak pionierem dla mnie był Bogusław Ziarko z Warszawy.

Fakt, że trochę mało. Ale mimo wszystko idzie do przodu. Zerknij na wątek Pterapogony instrukcja rozmnażania. Coraz więcej osób cieszy się sukcesem i można dowiedzieć się nowych ciekawych rzeczy.

Owszem to najłatwiejsza rybka do rozmnożenia.

Trudniejsza jak błazenki wymaga już posiadania fito i brachionusa, ale też jest coraz więcej osób którym się to udało. I fito i wrotki można kupić na forum czy Allegro. Więc powoli ale do przodu.

Jeśli chodzi o larwy mitraksa to chyba jest trudniejszy niż krewetki. Obawiam się, że szanse miałby tylko ktoś z doświadczeniem w rozmnażaniu krewetek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Te kraby mają dość krótki cykl larwalny - kilkanaście dni. Da się je rozmnożyć a nawet można powiedzieć że jest to jedno z prostszych do rozmnożenia zwierząt morskich. W internecie można wygrzebać sporo informacji o hodowli tych krabów.

Nie są to typowo pelagiczne larwy. Z początku sporo pływają i potrafią szybko się przemieszczać - to takie małe "turbo kulki". Po pewnym czasie osiadają. Są dość duże i biorą od początku świeżo wylęgnięte  A.salina. Próby hodowli larw w standardowych zbiornikach prostopadłościennych i w tych do hodowli larw pływających w toni wodnej jak do tej pory nie powiodły się. Trzeba je chyba hodować na sitach i utrzymywać je w gęstym planktonie. Już przygotowałem odpowiedni zbiornik do hodowli larw. Sprawdzę to...

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.