qni Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 Ostatnio czytałem o sprox, o tym jak ważne są w nim kanaliki i ich drożność. Gapiąc się w akwarium oglądam jak zarasta mi skała algami wapienny. Zadałem sobie pytanie, czy pojawiające się alg nie zaślepiają kanaliki i tym samym nie pogarszaj filtracji np żywej skały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 Pewnie w jakiś sposób pogarsza, ale watpię czy to wpływa na kondycje zbiornika. Warto dodatkowo wrzucić sobie siporax do dumps lub panelu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 Ja mam jeżowce które na bieżąco czyszczą skałę z glonów wapiennych.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 Ja to widzę tak, ale to tylko moje gdybanie. Skała porasta algami jedynie górną stronę, boki naprawdę nieznacznie spód jest albo w piasku, który przepuszcza wodę i stwory albo jest nad piaskiem i nie zarasta. W takim układzie wydaje mi się, że skała nie traci wiele na wydajności. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 Algi wapienne rosna, jezowce zjadaja, jezowce wydalaja, nowe algi rosna. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 Pogarszają istotnie. U mnie asteriny wyjadają je do białej skały (tylko dlatego je toleruję). P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 Algi wapienne są glonami, które absorbują z wody z azotany fosforany i wielu metali [Cu, Co, Mn itd] potrzebnych do fotosyntezy. Algi mogą też zarastać skałę. Zarastają ją tylko z jednej strony [z tej która jest oświetlona]. Nie jest to jednak wielki problem. Skała i tak zazwyczaj po oświetlonej stronie zarasta koralami lub innym życiem. Z drugiej strony żywa skała wcale nie jest koniecznie potrzebna. Wiele osób używa skały które wcale nie ma porów i która jest jedynie podłożem pod korale. Sam w wielu baniakach w tym we wszystkich w których hoduję korale nie mam żywej skały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 Pytam, bo używa się filtracji żywej skały jak argument podczas doradzania jaką skałę wybrać. A tu okazuje się że algi mogą "popsuć" zamierzony efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach