Dziobo Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 Witam Mam kłopod od kilku dni z niesforna Dascyllus aruanus.. Właściwie ona jest u mnie od samego początku i niestety czym starsza Tym robi się gorsza. Atakuje wszystkich i wszystko . W akwarium nie mogę nic zrobić bo zaraz atakuje mnie .. podgryza ale to tam najmniejsze. Goni wszystkie ryb ostatni czasy. Załamuje się co do niej. Próbowałem już ją odłowić ale niestety gadzina zbyt mądra i nie daje się złapać. Od dwóch dni próbowałem złapać ją w pułapkę ale też nie zdawało to rezultatu. Co tu zrobić ? Cytuj [/center] Cyrkulacja rw 8 i rw 4 swiatlo blau 6x39 Odpieniacz Deltec SC 1456 obieg Jebao 3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 2 osoby, 4 siatki i dasz radę. Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziobo Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 Jak na razie były 2 osoby i 2 siatki i załamka i poł litra wypite eh masakra Cytuj [/center] Cyrkulacja rw 8 i rw 4 swiatlo blau 6x39 Odpieniacz Deltec SC 1456 obieg Jebao 3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Łatwiejszy sposób. Zapędź ją na stronę, gdzie masz mniej skały bądź więcej wolnej przestrzeni. Ułóż w wodzie kawałek starej firanki dociętej na wymiar. Dociskaj do podłoża, szyb i skały. Tak odciętą rybkę szybciej z przestrzeni wyłowisz A i koralom firanka nie będzie przeszkadzać. Jak nie masz drugiej osoby do trzymania góry firanki to ją złap klamerkami do szyby akwarium Jak złapiesz niesforną rybkę, to wtedy delikatnie po kawałku podnosisz firankę z dna i niczego nie uszkadzasz Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Pirotechnic (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolter80 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ja łapiąc kiedyś dascylusa w akwarium 500l 200 cm długie włożyłem około 10 słoików i wtedy zacząłem naganianie siatkami. O dziwo się udalo rybka wpłynęła słoik w górę i luzik Edytowane 11 Stycznia 2016 przez wolter80 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rufio19 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Ja podobnie jak kolega wykorzystałem słoiki z tym że do środka włożyłem żywą ochotkę, ale zanim to zrobiłem słoiki były w baniaku przez dwa dni żeby ryby przywykły ........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Jak na razie były 2 osoby i 2 siatki i załamka i poł litra wypite eh masakra Bo na dwie osoby powinny byc dwie polowki,he,he:lol:. baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 13 Stycznia 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Udało się złapać ? I którą metodą ? Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 "Od dwóch dni próbowałem złapać ją w pułapkę ale też nie zdawało to rezultatu." Wojtek, zostaw te pulapke kilka dni dluzej. Mozesz tez tylko w niej podawac pokarm. To jedynie kwestia czasu, nic na sile. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziobo Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Ta gadzina jest za mądra panowie; ) ona zdaje sobie sprawę ze swojej winy i tylko jak się zbliży ze siatka do bania to ona już się kamufluje w mskalach. Pulapka to zainteresowana jest tylko murenna jak na razie garbiki podplywaja i żółtek Cytuj [/center] Cyrkulacja rw 8 i rw 4 swiatlo blau 6x39 Odpieniacz Deltec SC 1456 obieg Jebao 3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sliwka220 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 sprobuj moze na malutki haczyk, a na nim kuleczka z chleba zmieszana z suchym pokarmem haczyk chyba nr 22 dostaniesz w wedkarskim Cytuj Baniak: http://nano-reef.pl/...pa/#entry792455 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) mój kolega serdeczny złapał tego diabła właśnie na haczyk.inaczej się nie dało Edytowane 14 Stycznia 2016 przez bibik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Skoro były 4 siatki, 2 osoby i tylko jedna połówka to jak miało się udać..? A tak poważnie to siatka a siatka to też rożnica, kup ze 2 duże siatki conajmniej 15x20cm, dwie pozostałe moga być mniejsze do naganiania. Jeśli ryba włazi gdzieś w skałę lub zazwyczaj ucieka w te same miejsca wsadź tam coś np szczypce albo węża do podmiany też wszędzie wciśniejsz. Obstawiając jej stałe punkty schronienia zmusisz do ciągłego pływania i dasz sobie większe szanse Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Zbiornik jak z opisu wynika 300 l Najszybciej będzie jak wypuścisz wodę ( ile się da ) do beczek lub tym podobnych . Wcześniej obserwuj gdzie się chowa, następnie wyjmujesz niechcianą rybę napuszczasz wodę i po problemie. Korale bez wody polewane tylko od czasu do czasu spokojnie wytrzymają pół godziny Ważne abyś wyłączył światło aby ich nie przysmażyć. Metoda 100% skuteczna sam praktykowałem . Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziobo Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Dzięki za dobre podpowiedzi; ) ale niestety będę mógł dopiero sprawdzić je po powrocie z delegacji :/ Cytuj [/center] Cyrkulacja rw 8 i rw 4 swiatlo blau 6x39 Odpieniacz Deltec SC 1456 obieg Jebao 3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Najłatwiejsza metoda to z firanką. Odgrodzić rybkę od możliwości wpływania w skały, później to tylko formalność Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziobo Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 No niestety koledzy mimo miłych i fajnych rad niestety nie udało mi się odłowić tej rybki zrobiła za mnie to natura - ospa ;( tak jak i z resztą nie tylko ta rybcia odeszła da Wielka rafę ;( Cytuj [/center] Cyrkulacja rw 8 i rw 4 swiatlo blau 6x39 Odpieniacz Deltec SC 1456 obieg Jebao 3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach