Skocz do zawartości
Michal23071980

Filtr RO DI

Rekomendowane odpowiedzi

Te setki litrow, ktore ida do scieku i tak nie usprawiedliwia chodzenia, kupowania, noszenia, wyrzucania kanistrow po wodzie ze sklepu. :blushing: Zreszta, czasami trzeba zrobic duza podmiane lub napelnic zbiornik dolewki i nagle sie okazuje, ze sklep otworza "po swietach".

Wygodniej jest miec "fabryke" w domu. :thumbup:

Ps: im wiekszy filtr na zywice zainstalujesz, tym dluzsze beda odstepy miedzy wymianami zywicy. Warto tez kupic podwojny, przeplywowy czujnik TDS.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te setki litrow, ktore ida do scieku i tak nie usprawiedliwia chodzenia, kupowania, noszenia, wyrzucania kanistrow po wodzie ze sklepu. :blushing: Zreszta, czasami trzeba zrobic duza podmiane lub napelnic zbiornik dolewki i nagle sie okazuje, ze sklep otworza "po swietach".

Wygodniej jest miec "fabryke" w domu. :thumbup:

Ps: im wiekszy filtr na zywice zainstalujesz, tym dluzsze beda odstepy miedzy wymianami zywicy. Warto tez kupic podwojny, przeplywowy czujnik TDS.

Racja, jestem zdecydowany na "fabrykę" w domu :) Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Konradek - ale masz membranę 75 czy 100 ?

poza tym mieszkam na 11 piętrze :) 5l mam w jakieś 50-55min

kiedyś kupiłem z marketu bo potrzebowałem kanisterek - TDS pokazał 001 ppm - czyli w granicach rozsądku - pytanie czy nie produkują wody przy użyciu jakichś miedzianych rurek ...

Mam membranę 75gpd, teraz już nie pamiętam ile galon ma litrów ale pamiętam, że jak to kupowałem to liczyłem, że powinien robić 12l na godzinę i tak właśnie u mnie to działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów pojawił się problem. Sprzedawca zapytał jaka żywica ma być 400 czy 20. Jaka jest różnica między nimi. Jaka wybrać do zalania nowego akwa.

Tapnięte z mojego Samsunga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ponoć MB 20 (200) dłużej wytrzymuje

Mam membranę 75gpd, teraz już nie pamiętam ile galon ma litrów ale pamiętam, że jak to kupowałem to liczyłem, że powinien robić 12l na godzinę i tak właśnie u mnie to działa.

75GPD (Galonów na dobę) czyli 284 litrów na dobę - tyle że jak pisałem w warunkach "laboratoryjnych" (ciśnienie temperatura)

czyli wychodzi niecałe 12l na godzinę - MAX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ponoć MB 20 (200) dłużej wytrzymuje

75GPD (Galonów na dobę) czyli 284 litrów na dobę - tyle że jak pisałem w warunkach "laboratoryjnych" (ciśnienie temperatura)

czyli wychodzi niecałe 12l na godzinę - MAX

Dzięki za odpowiedz

Tapnięte z mojego Samsunga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też kupuję zawsze mb20.

U mnie przy membranie 100, 5l kapie równe 25 minut.

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy potrzebuję zamówić na prędce filtr do nowego mieszkania, który wybrać? Dodam że na DI mam osobną puszkę poj. 5 litrów prod. jednego z forumowiczów którą zabieram ze sobą. Chodzi mi tylko o doradzenie który zestaw wybrać, głównie interesuje mnie stosunek jakości do ceny.

http://www.filtrwody.pl/pl/p/FILTR-OSMOZA-RO6-VONTRON-75-GRATIS-ZAPAS-NA-18-MIESIECY/676

http://sklep.osmoza.pl/aquarius-75-najpopularniejszy-filtr-ro-p-573.html

Myślę że 75 GDP będzie optymalny chyba że macie inne zdanie to je wyraźcie, obie firmy posiadają modele w postaci 50 GDP i 100 GDP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.