Sqesta45 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Witam ostatni blazenek przegral z ospa.wczoraj wlalem Green ichtio ziomek ale dzis juz niemam żadnej ryby.wszystko zdechlo.Moje pytanie co teraz?dokończyć kuracje tym ichtio oraz zwiększy temp.aktualnie 29 stopni.jak wytępić ospę i jaki czas czekać żeby wpuścić jakas rybkę.zostaly korale miękkie i bezkręgowce. Poradźcie mi prosze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Nie lecz juz niczym. Ospa po 8-9 tygodniach w zbiorniku bez ryb sama zginie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sqesta45 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 To jest pewne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Podnieś temperaturę do 29 stopni i pozostaw na 6 tygodni. Ospa i odinum padną na 100%. Poza tym żadnej chemii. Niech zbiornik dojdzie do siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Podnoszenie temperatury jak już nie ma ryb jest bezcelowe. Zostaw zbiornik na 6-8 tygodni bez ryb to ospa zginie Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Cykl życia ospy waha sie miedzy 6dni a 11 tygodni. Pozostawienie Akwa bez ryb na conajmniej 8 tygodni zapewnia 99% skuteczności wyleczenia systemu. 6 tygodni o ile dobrze pamietam jest na poziomie 80% Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Podnoszenie temperatury jak już nie ma ryb jest bezcelowe. Zostaw zbiornik na 6-8 tygodni bez ryb to ospa zginie Popieram, ja zostawiłem akwarium bez ryb na 6tyg. Strasznie wolno leciał czas, ale od ponownego zarybienia ryby pływają już ponad 1,5 roku. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Podnoszenie temperatury jak już nie ma ryb jest bezcelowe. Zostaw zbiornik na 6-8 tygodni bez ryb to ospa zginie W rozsądnych granicach jest o tyle celowe, że przyśpiesza cykl przemiany pierwotniaka i skraca okres kwarantanny. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wichura_79 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2016 Jeśli o ospę chodzi to zerknij sobie na mój temat " zebrasoma ma zadyszke " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach