Skocz do zawartości
Gość piotr_piter

Osmoza z pompą i restryktor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotr_piter

Witam

czy w systemach RO z pompą, czujnikami ciśnienia w takim jak na zdjęciu poniżej powinno się stosować ogranicznik przepływu - restryktor ?

Zestaw kupiłem po bardzo okazyjnej cenie ze zlikwidowanego sklepu (z tego co wiem to mają jeszcze kilka takich więc jak by ktos był zainteresowany - pytać na pw). Oczywiście przed użyciem muszę wszystko zbadać jak to działa, rozkręciłem i właśnie taka wątpliwość mnie naszła ...

gallery_24915_3729_17782.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jak nie założysz ogranicznika to cała woda zamiast przez membranę poleci bokiem

czyli TAK musi być ogranicznik - dobrany do membrany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość piotr_piter

jak nie założysz ogranicznika to cała woda zamiast przez membranę poleci bokiem

czyli TAK musi być ogranicznik - dobrany do membrany

Zwątpiłem bo sprzedawca wprost zapewnił, że z pompą nie trzeba restryktora bo to ona reguluje. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silvia dobrze pisze,nie ma znaczenia czy uzywaz filtra z pompa,czy tez bez - ogranicznik musi byc. Tak na logike - jesli Ty masz cisnienie w sieci dobre,a ja mam slabe i zastosuje pompe,dzieki czemu uzyskam cisnienie zblizonego do Twojego (bez pompy),to czemu Ty masz miec ogranicznik,a ja nie? A tak na marginesie,odkad kupilem pompe,zycie stalo sie prostsze :).

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka cena takiego ustrojstwa jeśli można wiedzieć? Bo u mnie z ciśnieniem wody bardzo słabo... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość piotr_piter

Za cały zestaw dałem tylko 200 zł (bez membrany i tego restryktora)... to nawet nie koszt samej pompy.

ale bez gwarancji - z ręki do ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A jaka cena takiego ustrojstwa jeśli można wiedzieć? Bo u mnie z ciśnieniem wody bardzo słabo... :/

najtańsze pompy do RO na alledrogo to chyba jakieś 230zł (i wyżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.