baszurek Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) To chyba i pH bylo b. niskie ? Nie wiem,bo nie było sprawdzane,wg mnie test saliferta na ph jest makabryczny,jeśli chodzi o odczytywanie wyniku. Edytowane 5 Lutego 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Witam. Dziś pierwszy raz od 2 lat (od startu akwarium) dzięki uprzejmości Baszurka zrobiłem testy wody. NO3 i PO4 na granicy wykrywalności (ledwo było widać zafarb). Mg 1450, Ca 430 za to kh wyszło 2,8. Wszystkie testy Saliferta. Od dwóch lat robię tylko podmiany co 2 tygodnie 20L. Czy to możliwe żeby kh było tak niskie a mimo to wszystko w akwarium wygląda OK? Dodam, że SPS, LPS i miękkie rosną elegancko, wszystko polipuje i ma kolory takie jak powinno mieć. Test na kh powtórzony 2 razy. Przy takich parametrach to nie możliwe , zmień test Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Przy takich parametrach to nie możliwe , zmień test A czytałeś cały wątek? Test na płynie wzorcowym pokazuje idealnie 6,7,dodatkowo test był powtórzony na odczynnikach z drugiego pudełka. Więc co,mam przyjąć,że obydwa testy są walnięte i jednocześnie płyn wzorcowy też (przyjmując takie założenie,to jeśli test duuuużo zaniża,to płyn wzorcowy musiałby mieć kh o tyle wyższe,o ile test zaniża,żeby wyszło na nim 6,7 - w aż takie zbiegi okoliczności nie jestem w stanie uwierzyć). Jedyne co Kuba może jeszcze zrobić,to zrobić test na próbce wody pobranej prosto z akwarium. Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Jak dlugo woda byla we fiolce zanim byla zmierzona? Jak pracowalem w labie to probki na kwasowosc i tlen musialy byc pobierane bez dostepu do powietrza. Jako ze KH jest w duzym uproszczeniu alezne od ph czyli od zawartosci CO2 to moze kh spadlo we fiolce Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) A czytałeś cały wątek? Test na płynie wzorcowym pokazuje idealnie 6,7,dodatkowo test był powtórzony na odczynnikach z drugiego pudełka. Więc co,mam przyjąć,że obydwa testy są walnięte i jednocześnie płyn wzorcowy też (przyjmując takie założenie,to jeśli test duuuużo zaniża,to płyn wzorcowy musiałby mieć kh o tyle wyższe,o ile test zaniża,żeby wyszło na nim 6,7 - w aż takie zbiegi okoliczności nie jestem w stanie uwierzyć). Jedyne co Kuba może jeszcze zrobić,to zrobić test na próbce wody pobranej prosto z akwarium. czytałem ale jeśli prawda jest to wszytko co pisze, to nie możliwe jest by miał takie kh Edytowane 5 Lutego 2016 przez Manticorepl (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Jak dlugo woda byla we fiolce zanim byla zmierzona? Jak pracowalem w labie to probki na kwasowosc i tlen musialy byc pobierane bez dostepu do powietrza. Jako ze KH jest w duzym uproszczeniu alezne od ph czyli od zawartosci CO2 to moze kh spadlo we fiolce Właśnie o tym myślałem. Woda we fiolce była około 2h. Myślisz, że tyle wystarczyło żeby KH tak mocno spadło? Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) test trzeba robić natychmiast, każde minuty powodują zmianę ph, gnicie wody, wahania tlenu, itp. cała chemia leci na łeb na szyje Edytowane 5 Lutego 2016 przez Manticorepl (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Nie mam bladego pojecia. Zalezy od temperatury, wstrzasania, zawartosci bakterii i fito... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Zrobię za jakiś czas testy i dam znać co i jak Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Sam jestem bardzo ciekawy jak Ci wyjdzie Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 test trzeba robić natychmiast, każde minuty powodują zmianę ph, gnicie wody, wahania tlenu, itp. cała chemia leci na łeb na szyje wnioskując że mija się z celem wysyłanie wody do badania bo testy będą nie wiarygodne Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Sylwek, niektore parametry sa stale w czasie np ilosc jonow wapnia a niektore sie szybko zmieniaja np temperatura. Nie wyslesz chyba probki do kogos na pomiar temperatury Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Może bardziej chodziło mu o to jak ludzie wysyłają wodę np. do Tritona Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Mysle ze wlasnie o to mu chodzilo. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Na kH ma duży wpływ powietrze. Trzeba pamiętać, aby do pojemnika nalać max wody z jak najmniejszą ilością powietrza. 2ga sprawa to temp transportu, ona powinna być jak najmniejsza (my w labie stosujemy 1-5oC). 2 godziny transportu przy zachowaniu poprzednich wskazań niema dużego znaczenia. Co do oznaczania metali to wystarczy próbkę zakwasić (2 krople kwasu azotowego) i jest wtedy utrwalona na 30 dni. Azotyny, azotany, amoniak i fosfor zakwaszamy kwasem solnym. pH i PEW pomiar od razu, bo nie da się go utrwalić, a po już 6h może się drastycznie zmienić. Redox bezpośrednio w akwarium (pomiar poza niema najmniejszego sensu). Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Nasze testy są i tak mocno przybliżone i nie dokładne, do tego dodać słabej jakości próbka i wynik gotowy Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Na kH ma duży wpływ powietrze. Trzeba pamiętać, aby do pojemnika nalać max wody z jak najmniejszą ilością powietrza. 2ga sprawa to temp transportu, ona powinna być jak najmniejsza (my w labie stosujemy 1-5oC). 2 godziny transportu przy zachowaniu poprzednich wskazań niema dużego znaczenia. Co do oznaczania metali to wystarczy próbkę zakwasić (2 krople kwasu azotowego) i jest wtedy utrwalona na 30 dni. Azotyny, azotany, amoniak i fosfor zakwaszamy kwasem solnym. pH i PEW pomiar od razu, bo nie da się go utrwalić, a po już 6h może się drastycznie zmienić. Redox bezpośrednio w akwarium (pomiar poza niema najmniejszego sensu). Dobrze wiedzieć Woda była w małej szklanej buteleczce i powietrza trochę tam było więc pewnie to jest przyczyną Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 W czym masz problem z testem ' bede w Płocku przywieźć testy ? Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) W czym masz problem z testem ' bede w Płocku przywieźć testy ? Testy będę zamawiał więc dzięki - ale jak masz ochotę wpaść to zapraszam . Po prostu nigdy ich nie robiłem i ostatnio będąc u Jarka postanowiłem sprawdzić jak tam jakość wody u mnie i przy KH mocno się zdziwiliśmy Edytowane 6 Lutego 2016 przez czaja (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Done Dine Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Jako początkujący wskazuję na swój błąd, który zrobiłem wcześniej. Może pomoże. Pamiętajmy, że zgodnie z instrukcją po zmianie koloru, odczytujemy wskazanie ze strzykawki (pozycja czarnego tłoczka), i tej wartości wprost szukamy w tabeli. Ja kiedyś odniosłem wartość rzeczywiście zmiareczkowanej ilości reagenta i wtedy wyszło mi dokładnie odwrotnie, czyli w Twoim przypadku około 13. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Jako początkujący wskazuję na swój błąd, który zrobiłem wcześniej. Może pomoże. Pamiętajmy, że zgodnie z instrukcją po zmianie koloru, odczytujemy wskazanie ze strzykawki (pozycja czarnego tłoczka), i tej wartości wprost szukamy w tabeli. Ja kiedyś odniosłem wartość rzeczywiście zmiareczkowanej ilości reagenta i wtedy wyszło mi dokładnie odwrotnie, czyli w Twoim przypadku około 13. Jak najbardziej była odczytywana pozycja czarnego tłoczka . Poczekajmy aż Kuba zrobi testy na wodzie pobranej prosto z akwarium i wtedy wszystko będzie jasne. Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 i jak? Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach