Skocz do zawartości
falko

Powitanie i pytanie o poradę - przewiezienie całego działającego baniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdeczie Wszyskich kolegów i koleżanki.

Jestem nowym fanem morszczyzny - trochę oczytanym i z małym doświadczeniem z młodości.

Zamiarem moim był zakup baniaka i sprzętu, ale okazał się zbyt duży (370l )

Teraz mam ofertę zakupu całości z życiem, którę chcę transportować w niedzielę. ( wiem że nie pochwalacie takich poczynań ale chcę spróbować)

Poniżej opis sprzętu i życia, oraz mój plan transportu - proszę Was o sugestie, opinie, bez krępacji ( kawa na ławę)

150l zbiornik, transport 150km. Może logistycznie dam rade ale boję się jak zachowa się życie i czy to ma sens - Pomocy:

* Zbiornik główny - wymiary: 100 x 38 x 40 (szer x gł x dł)

* Sump - wymiary: 75 x 30 x 40 (szer x gł x dł)

* Drewniana szafka na stelażu stalowym - bardzo solidna i masywna + drewniana nakładka na górę zbiornika

* Światło: Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED + światło księżyca (taśma led)

* Odpieniacz Deltec APH525

* Obieg NewJet 4500

* Cyrkulacja Hydor Koralia 3

* Grzałka Eheim 250W

* Automt. dolewka Aqua Medic Niveauma

życie:

* Ctenochaetus tominiensis

* 2 x Amphiprion ocellaris

* Pterapogon

* Capnella

* Rozgwiazda piaskowa

* Acanthastrea Lordhowensis

* 4 x Entacmaea quadricolor (wartość 1000zł!)

* Hexataenia

* Krab Zdjęcie Krab

* Wężowidło

* Ślimak grzebiący

* Discosoma spp.

* Filtr przepł. Deltec FR5098

* zestaw RO/DI

Plan transportu:

Logistycznie jestem przygotowany:

1. Samochód duży Van Ford Galaxy ogrzewany + dodatkowa nagrzewnicą - farelka na ful ( samochód osobowy )

2. Pełno styropianu na zabezpieczenie i kondensację ciepła

3. Wszystkie żyjątka z skałami do dużych osobnych grubych worków z wodą i do specjalnych boksów styropianowych.

4. Ryby i inne również j/w

5. stelaż z sumpem, nie ruszane akcesoria w całosci na auto.

6. Akwa główne z wylaną wodą i z pozostawionym dość wilgotnym piaskiem nakrytym jałowymi matami medycznymi + nakrycie z pleksy i obłozone styropianem.

(piasku nie chcę wywalać bo ma 6m-cy)

7. Wszystka kompletnie woda zabrana w kilka 70l zbiorniki specjalne do wody demineralizowanej (wypożyczone), owinięte kocami itp.

Montaż w docelowym miejscu:

1. Szybkie ustawienie, wypoziomowanie

2. Rozpocząć nalewanie wody do głównego zbiornika i SUMPa - w sposób by nie ruszyć piasku - rozpocząć ewentualne dogrzewanie

3. Włożenie z workami w miarę możliwości zwierzęta, skały z żyjątkami do wyrównywania temperatury

4. Zaczynamy od skał z ukwiałami - delikatna wymiana wody pomiedzy wcześniej wlaną wodą i workami ( ponieważ pezez drogę 150km i 1,4h, mogły nagromadzić się substancje zmieniające parametry)

5. Ryby i inne sytuacja jak wyżej

Wszystko przy zgaszonym świetle do minimum następnego dnia.

Następnego dnia po ok 24h od zabiegu podnianka 10% i za dwa dni kolejne 10% (dobrze czy źle? )

Modlitwa by wszystko zagrało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w podobn.y sposób przeniosłam życie, ale do 54l. dwie ryby i krewetka. Jedna skała przedziurawila worek, widocznie otarla o sąsiedni worek ze skała, może dobrze worki podwójne dać i przegrodzić styropianem. Kolega z forum od którego kupiłam poradził dopiero po miesiącu zrobić podmianę i od poczatku lać bakterie.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz że piasek ma jedynie 6 miesięcy, więc w zasadzie akwarium jest ledwie dojrzałe? Jak zamierzasz wlać wodę aby nie wzruszyć piasku? To jest raczej nie do obejścia - chyba że jakoś kropelkowo przez wężyk od kroplówki? Ale to i tak wszystkie parametry skoczą w kosmos. Mówiąc krótko, dojrzewanie będziesz przechodzić od nowa. Czy intensywne i długie tego już nie wiadomo. W tym czasie gdy wszystkie parametry będą skakać, chcesz wpuszczać życie? Przy dużym szczęściu "coś" przetrwa. Chyba że masz gdzie włożyć ryby na miesiąc? Kolejny problem to czas. Rozbiórka systemu(2h), zapakowanie(1h), transport(4h), złożenie(3h), daje 10h(Bo transport 1 samochodem i wszystko naraz o ile dobrze zrozumiałem?). To dość dużo czasu żeby ryby zaczęły łapać przyduchę, a co "lepsze" korale mocno marnieć. O skałę bym się najmniej martwił, tak jak piszesz, w worek z wodą, box, w worek dla pewności i tyle.

Bakterie lej od początku - na pewno nie zaszkodzą.

Co do akwarium, to może warto by było jednak zachować z połowę wody w środku(o ile dasz radę wstawi c taki ciężar do samochodu i wszystko "jakoś" szczelnie przykryć? Z drugiej strony, woda będzie się bujała w samochodzie ruszając piach i tak więc...

Osobiście nie widzę przeprowadzki całego życia w ten sposób, ale trzymam kciuki.

Edytowane przez grooke (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenosiny nieco mniejszego zbiornika (BEZ SUMPA!!) zrobiliśmy we dwóch w jeden dzień. Piasek bym dał w kubeł, na pewno wywoła problemy. Nie wiadomo jak jest poklejona hydraulika, to też może być problematyczny moment - ew. cięcie i klejenie tego w nowym miejscu.

Na pewno zabraknie Ci wody, więc na miejscu polecam mieć przygotowaną na dolanie, przy okazji zrobisz częściową podmiankę.

Co do samej operacji to jest ona do zrobienia, jednak jak rozumiem dopiero zaczynasz przygodę z morszczyzną. Myślę, że może być to co najmniej karkołomne przedsięwzięcie...

b502e8795b83189a88ee0374fc0240f2u929a809.png

Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopellets
TM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewoziłem 180 litrów podobny dystans, wszystko zostało jak było włącznie z piaskiem, wodą itp. Parametry od razu w kosmos bo nigdy nie uda ci sie opróżnić zbiornika z wody bez zmącenia piachu. Co gorsza u mnie troche tej wody zostało troszke i potem w trasporcie mieliło tym piachem na prawo i lewo. Jako, że korale miekkie wszystko przetrwało, ryby też a nie byłem nawet w 1/10 tak przygotowany jak ty. Wiec jak najbardziej wykonalne.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , powiedzmy że rozumiem.

Parametry w górę ( co wtedy robić ? )

Zacznie nowy proces dojrzewania? Czy obędzie się lub przebiegnie w bardzo szybkim tępie.

Postaram zrobić się wszystko dokładnie będzie nas 3 osoby ) / czas demontażu nie będzie długi, bez cięcia rur - odkręcamy główny baniak - reszta w całości bez żadnych ingerencji na auto 1,5h max, następnie 1,4h transport (autostrada) 1,5h montaż ( czas operacyjny 5h )

Edytowane przez falko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez uważam ze wykonalne. Ja przyjechałam sama z rybami 100 km i sama zainstalowałam, ale bez sumpa. Może przydałoby się zrobić tak, że masz w domu jakieś tymczasowe pożyczone akwarium, zamontować w nim grzałkę, napowietrzacz i cyrkulator i wlać ryby razem z wodą zaraz po przyjezdzie. W ten sposób zyskasz więcej czasu, żeby porządnie zamontować resztę i żeby woda się wyklarowala Może piach można by było trochę przeplukac w tej solance która przywieziesz. Pozbędziesz się trochę detrytusu. Przygotujesz sobie trochę świeżej solanki żeby uzupełnić ewentualny brak po przeniesieniu ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a ja bym chyba zrobił tak

zbiornik sump do transportu opróżnione do zera

piach w kubeł, skały w drugi kubeł itd.

wodą ze zbiornika (powiedzmy połową) wypłukać piach i skałę (skały najlepiej na noc dać cyrkulator / dwa w kubeł i porządnie przedmuchać)

a dopiero na drugi dzień poskładać od nowa uzupełnić wodę .. słowem odpalić zbiornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomagałem w dwóch takich przeprowadzkach, ryby,korale w workach od rana do późnego wieczora i zero strat

Kolega silvia podał ci dokładny przepis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryzyk fizyk. Wymieszam Wasze opinie i sposoby, będzie to sposób wyważony możliwy do wykonania. A efekt zobaczymy za kilkanaście dni. Oczywiście będę Was informował na bieżąco co się dzieje i pytał dalej. Mam nadzieje że nie zostawcie mnie samego z baniak em po długiej trasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok , powiedzmy że rozumiem.

Parametry w górę ( co wtedy robić ? )

Zacznie nowy proces dojrzewania?

U mnie nie było ponownego dojrzewania. Trzeba było zrobić spore podmianki żeby zbić NO3, które poszybowało w góre po przeprowadzce.

Kolega silvia chyba opisał najlepiej jak to zrobić w miare bezpiecznie.

Życze powodzenia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewieziony. Zmontowany.Żadnych strat na początku. Woda kryształ.na początku odpieniacz dawał brud ale wystarczyło jedno wyczyszczenie.Jutro napisze co w testach wychodzi.I ewentualnie powiecie co robić.Oczywiście mocno proszę

Edytowane przez falko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich

O 16 zrobiłem testy jakie miałem - Zobaczcie co wyszło 24h po pełnych przenosinach.

Ogólnie wszystkie zwierzęta zwarte i gotowe - jedzą ładnie nie boją się. ( slimak albo zdechł albo udaje, może w dzień nie jest tak aktywny. )

Wyniki testów:

16:00

Silicate (Si) 0,00

pH 8,1

NO2 0,2

NH4 <0,25

NO3 10

PO4 (0,03 ppm PO4 3-) (0,01 ppm P )

KH 8,9 a 9

Ca 380

Mg 960

Ca i Mg trochę niskie - co zrobić?

Co sądzicie o reszcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH4 i NO2 powinny być 0! Jeśli rosną może sie okazać konieczne jest zadziałanie jakimś środkiem na amoniak. Dolej bakterii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

b502e8795b83189a88ee0374fc0240f2u929a809.png

Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopellets
TM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - Ca i Mg trochę za niskie - bogatszą sól może użyj.

Czym robione testy? Salifertem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak Salifert, zrobię ponowne testy w czwartek może i zobaczę. Bakterie wlane, może w czwartek dodam jeszcze po pół dawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.