Skocz do zawartości
Grzegorz T

Wymiana piachu

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie mogę sobie poradzić z właściwą cyrkulacją a raczej drobinami piasku które są podrywane do wody chciałbym wymienić cały piach. Pytanie brzmi jaką granulację zastosować żeby wyglądał jeszcze jak piach a nie gruz koralowy który z czasem ciemnieje i traci walory estetyczne. Myślałem o całkowitym usunięciu podłoza ale ....... jakoś mi to nie pasuje. Część piachu przeniosłem do sumpa rozbierając dwie komory. Posadzę zielone i będzie oki.

Wracając do tematu mam bardzo drobne podłoże 0,7-1mm. Wymieniać na 2-4 mm ? Może ktoś ma jakiś konkretny sprawdzony, biały piasek ?

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W malawi miałem piach o gradacji 0.8 - 1.2mm, nie fruwał on w akwarium i taki sam kupiłem sobie do swojego akwarium. Ale jest jedno ale, cyrkulacja i tak robi swoje i piach jest przesypywany z jednej strony akwarium i robią się wydmy i widać szkło. Fruwać nie fruwa, ale jest na tyle lekki że pompy go przesuwają. Teraz jak bym zalewał to chyba dałbym gruz. Bardzo podobał mi się ten z akwarium wystawowego sklepu JadwigaMorska ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam to samo. I do tego zawsze coś fruwa ....... drażni zoa . Myślałem że się pył odfiltruje ale to już za długo trwa.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie "fruwał" około dwóch miesięcy ale jak się ubrudził to przestał i teraz nawet jak jakaś rybka zrobi zadymę to zaraz opada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 mm to juz gruz...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.