Skocz do zawartości
qni

Błaznek samobójca czy szybko kupić kolejnego do pary?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś podczas karmienia zauważyłem że brak jednego z błazenków. Skubany wyskoczył :/. Wyskoczył samiec. zastanawiam się czy teraz kupić drugiego szybko do pary? czy to w ogóle ma to znaczenie. boje się że będę miał 2 samce i się zatłuką.

Co doradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej stoczą bezkrwawą i nieletalną walkę o to, kto zniewieścieje. Przyroda tworzy je domyślnie samcami, najsilniejszy zostaje samiczką. Ale to pewnie i wiesz.

Wyskoczył Ci ten najwiekszy (samica)? na pewno?

A może jednak samiec, bo samica go goniła?

Mojego zachęcała przez jakiś tydzień do skoków do panelu, aż zaginął.

Przekazałem ją w nowe ręce i nowego samca zaakceptowała.

Hodowlane błazny pływały mi jakoś pod taflą wody w nocy, nie dziwie się, że jeden Ci wypadł.

Ja po swoich doświadczeniach boję się raczej samicy świruski, w wieku 3+ niż dwóch samców razem.

Ja bym je zostawił , ale ja nie mam doświadczeń z porzuconymi samcami tylko dwoma "czarnymi" wdowami, więc empirycznie takiego przypadku nie sprawdziłem.

Edytowane przez koma (wyświetl historię edycji)

Nano reef -homar only + reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się wydaje że została mniejsza.

Ma hodowlane ryby, również pływają pod taflą wody. Co jakiś czas coś pluskało i najczęściej to jednak samiec pluskał. Teraz kupił bym "dzikusa" aby zwiedzał akwarium. Tylko zastanawiam się czy muszę się z zakupem śpieszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Twoją preferencją.

Dzika gryzła mnie w palce, hodowlane są dla mnie psychicznie ułomne ale może i trochę mniej agresywne.

To trochę jak z wegetarianami, niby etycznie jest w tym jakaś racja, mniejsze ryzyko chorób, ale jak poznasz jednego, to nie chcesz mieć więcej takich znajomych.

Nano reef -homar only + reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę jak z wegetarianami, niby etycznie jest w tym jakaś racja, mniejsze ryzyko chorób, ale jak poznasz jednego, to nie chcesz mieć więcej takich znajomych.

Po czym wnosisz,he?

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi wyskoczył błazenek tylko że był to samiec. W sklepie wybrałem najmniejszego ze stada i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.