wojtassm Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Witam. Znacie jakiś pompy cyrkulacyjne, których wydajność można regulować profiluxem? Kiedyś kupiłem Tunze 6105, ale może są jakies inne modele.... najlepiej jak by były tańsze niż 1kPLN pozdrawiam wm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 A jaki sygnał wystawia profilux ? - napięcie, PWM ? Każdą pompę z serii jebao można sterować z zewnątrz i to bez wielkich kosztów. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 A jaki sygnał wystawia profilux ? - napięcie, PWM ? Każdą pompę z serii jebao można sterować z zewnątrz i to bez wielkich kosztów. Hej... profilux wystawia napięcie, ale nie ma problem bym sobie to przerobił na PWM. A jaki interfejs maja te pompy jebao? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Firma Jebao steruje swoje pompy napięciem z przedziału 0-5V. Sama pompa jest zasilana z 24V. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 To mnie zainteresowałeś.... dzięki:) 0-5V to nawet nic nie trzeba przerabiać, bo profilux ogarnie to sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Jak liznąłeś trochę elektroniki to rozbierz pierwszy lepszy sterownik. 3 przewody na pompę. plus,minus zasilanie i sterujący. Z procka masz wyjście 0-5V w starszych skokowo, w nowszych płynnie plus linijka świetlna. I na tym koniec cudów. Ja osobiście zastosowałbym jakiś sprzęg optyczny. to by odizolowało drogiego profiluxa od pompy. Już tak robiłem. Tylko z czystej ciekawości zapytam .......... po co regulować obiegówkę ? Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Jak liznąłeś trochę elektroniki to rozbierz pierwszy lepszy sterownik. 3 przewody na pompę. plus,minus zasilanie i sterujący. Z procka masz wyjście 0-5V w starszych skokowo, w nowszych płynnie plus linijka świetlna. I na tym koniec cudów. Ja osobiście zastosowałbym jakiś sprzęg optyczny. to by odizolowało drogiego profiluxa od pompy. Już tak robiłem. Tylko z czystej ciekawości zapytam .......... po co regulować obiegówkę ? To nie obiegówka tylko cyrkulacja. Sterowanie po to by zapewnić bardziej naturalne waruki, jakiś ruch wody inny niz jednostronny wir:) Więc przy kilku pompach warto by było je jakoś synchronizować, czyli trzeba je sterować jednym komputerem. A co do pompy to wlasnie przegladalem te jebao. Pewnie zakupie RW-15. Dobra cena. Dodatkowa zaleta: tu już nawet nie optyka wchodzi w gre, a komunikacja bezprzewodowa. Sterownik rozbiore i bedzie wiadomo o co chodzi. Tyle, że wolałbym kupić pompe bez sterownika za który trzeba też zapłacić a docelowo pompa ma chodzić pod profiluxem. Edytowane 11 Lutego 2016 przez wojtassm (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 To zmienia postać rzeczy. Tylko obiegowe tak mają. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Opisz proszę jak już zrobisz takie podłączenie ponieważ też cały czas za mną chodzi takie sterowania ale nie jestem elektroniki em i nie poradzę sobie samemu żeby to zrobić. Dodam że ktoś tu na forum dawał linka do jakiegoś anglojęzyczne go forum na którym było pokazane takie sterowanie, które było podłączone przez dodatkowy moduł pomiędzy profilux sem a pompa jebao Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Po pierwsze nie mam profiluxa juz na stanie. Ostatnie zlecenie robiłem na sprzęcie powierzonym. Zakładając że profilux steruje 0-10V mogę taki interfejs dorobić do sterownika pompy jebao. Ale muszę go mieć u siebie. Koszt ok 40-50 zł. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach