rafal.gorzow Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 Woda w kranie: ponad 400 Woda po RO: 9-10 Woda po DEMI: 0 Duży filtr RO3 + 2 puszki z żywicą. Żywicę wymieniam co ok. 6 miesięcy, jak wskazanie TDSa wzrośnie powyżej 1. Wynik 37 po membranie to zdecydowanie za dużo, coś nie tak jest z membraną (lub uszczelką przy membranie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) U mnie jest tak : Woda w kranie : 159-163 Woda po sediment i carbon : 154-155 Woda po membranie : 001 Woda po żywicy : 000 Na tym wkładzie. Zalalem swój baniak 1200l działa już pół roku dwie podmiany tygodniowo plus dolewki szacuje ze wyprodukował juz 2500 l RODI a TDS nadal pokazuje 0 zmieniałem elektrody in zawsze pomiar taki sam a więc wymieniać czy nie ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Marca 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal.gorzow Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 Skoro pokazuje 0, to po co żywicę wymieniać? Masz tak niski TDS po samej membranie, że żywica się prawie nie zużywa. Na dobrą sprawę, to i bez żywicy woda byłaby dobra do przygotowania solanki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 Wydaje mi się ze to duża zasługa czystej kranowki, wasze 400 trochę mnie dziwi Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal.gorzow Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 Na pewno tak. To co leci u mnie z kranu ma twardość ogólną 29-31 stopni niemieckich, twardość węglanową w okolicy 20. Więc niestety takie parametry po samym RO w moim przypadku są nieosiągalne. A więc i żywica szybciej się zużywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Masta93 Zgłoś Napisano 13 Marca 2016 Ostatnio wymieniałem membranę na Filmteca. Sprawdziłem przy okazji karnówkę i mam wynik 610(!), po membranie 15, czyli też niezbyt super bo poprzednia dawała wynik 009-003. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach