Skocz do zawartości
sarniotko

Pierwszy problem, co to?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za pomoc:-) czekamy i zobaczymy co dalej sie bedzie dzialo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

e80b0aaecbb9ceb0488ec622d5619006u1178a1034.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a karmisz może suchym pokarmem ryby?

Pozdrawiam

Manti

Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem.

"Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza"

www.invoi.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mrozonkami, czasem dla odmiany platki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

e80b0aaecbb9ceb0488ec622d5619006u1178a1034.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ok wiec nic nie zmieniam. Odstawiam preparaty. Zobaczymy co dalej bedzie. Robic podmiany co tygodniowe?

Jak ci działa dopiero "prawie od 3 miesięcy" ja bym co tydzień nie podmieniał. Chyba za często. No, ale to moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja otrzymałem podobna radę na starcie żeby nie robic podmnianek nawet do pól roku ale w pewnym momencie nie bylo wyjścia bo akwa zrobili sie zielone jak porzadna hodowla fitoplanktonu tera na razie nie robie podmianek poczekamy co bedzie dalej w pogotowiu mam phos guard i purigen i węgiel a także uv. Ale akwarium w sumie po katastrofie rusza jakby od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarniotko - ja jestem początkującym morszczakiem ale problem inaczej rozwiązałem. Zakupiłem sobie taką rybkę (to z mojego akwarium):

+ piasek masz czyściutki, zero nalotu

- babka robi z piaskiem co chce i może przysypywać korale które są na samym dole.

Potem wywaliło mi glony na skałę i szyby to ograniczyłem światło i systematycznie znikało a do tego dużą robotę zrobił ten osobnik:

http://www.akwarysta.eu/index.php/kraby-pustelniki-morskie/577-ciliopagurus-strigatus

Teraz wystartowałem z większym zbiornikiem a babka niestety wyskoczyła z akwa już wcześniej. Glonów jest mało a dino się pokazuje to na razie mieszam piasek na dole. Za dwa tygodnie jadę po tę samą babkę. Piasek wymieniłem na grubszy i nie będzie już tak wzruszać piasek jak wcześniej (mam nadzieję).

2cacc2e5b32ec2346ce6b46039b7f7acu1292a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik dla babki musi być przykryty. Fakt, że babeczki świetnie dbają o piach, tylko trzeba się przygotować na pył w wodzie. Ja się tym nie przejmuje, wolę jak detrytus ulatuje w toń, a potem w odpieniacz i na wate, niż miałby się zbierać w piasku.

Możesz też dorzucić strombusa, on lubi okrzemki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik dla babki musi być przykryty. Fakt, że babeczki świetnie dbają o piach, tylko trzeba się przygotować na pył w wodzie. Ja się tym nie przejmuje, wolę jak detrytus ulatuje w toń, a potem w odpieniacz i na wate, niż miałby się zbierać w piasku.

Możesz też dorzucić strombusa, on lubi okrzemki

64l to trochę mało dla tej babki, nie sądzicie?. Należy poczekać aż akwarium dojrzeje. Cierpliwość. Plaga przyszła, plaga pójdzie, nasilenie nieszczególne jak widać na zdjęciach.

Strombusy czy inne nassariusy wystarczą do tego litrażu do przekopania piachu.

Nawiasem mówiąc każda ryba chyba jak sie uweźmie to potrafi z akwarium wyskoczyć. Trzeba je tak zabezpieczyć, żeby tego uniknąć.

Edytowane przez Amarant (wyświetl historię edycji)

78ab9bd8cd58d36d8098935dd266f474u777a1209.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to stanowczo za mało dla babki. Pisałam z telefonu, nieszczęśliwie wyszło, jakbym doradziła babeczkę autorowi, a chciałam przestrzec ogólnie przed kupowaniem babek do odkrytych akwarium odnośnie postu Iluzjonisty. Przepraszam za nieszczęsny skrót myslowy.

Sama mam przykre doświadczenia z babeczkami, choć mieszkały w zakrytym zbiorniku. Byle szparka, krzywo polozona szyba, 3 mm luki i tragedia :( Teraz w większym akwarium nier mam żadnych wystających urządzeń, mam dopasowaną siatkę bez żadnych szparek i póki co żadna rybeńka nie skończyla na podłodze.

Strombus do odkurzania piachu będzie ok. Mam też nassariusa, ale on wyłazi z piachu tylko jak wyczuje żarcie, obleci szybko akwarium i znów się zakopuje. Strombus natomiast każdej nocy pracowicie odkurza. W dzień raczej siedzi schowany w piasku, ale w nocy pracuje uczciwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.