Skocz do zawartości
qni

Nassarius

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas ślimaki te składają jaja na szybie. Co mnie ciesz. bo akurat mam tylko 2 ślimaki tego rodzaju a chciałbym mieć wiece. Problem w tym że na tyle jaj ani jednego ślimaka. Zastanawiam się co ja robię źle, bo chyba 3-4 jaja w ciągu 6mc a żadnego ślimaka.. Szukałem informacji o rozmnażaniu Nassarius niestety nic ciekawego nie znalazłem. Po ile dniach od złożenia jaj można spodziewać się młodych? Mam mandaryna. Czy może ona zjadać młode?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też tak było, pełno jajeczek a zero ślimaczków, aż do czasu kiedy zaginęła krewetka, która rzekomo była na aiptasie.

Teraz mam mnóstwo małych ślimaczków, coraz więcej a i pitazje się pojawiają..

Mandaryn też może być winowajcą..

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam krewetek ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również regularnie składają jaja, ale jeszcze nigdy nie doczekałem się potomstwa. Widać nie da się uchować larwy w akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy od akwarium ja mam małe turbo chodzą po szybie w refugium fajnie sie trzyma slimaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bardzo chciała małe astralium. Co jakiś czas jeden puszcza zielone nasienie, ale jajek na szybach nie ma :( Jedynie małe columbelle składają jaja ale ich akurat mam zatrzęsienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jajeczkach żerują asteriny, wieloszczety, krewetki, wargatki i bóg jeden wie co jeszcze. Ja przykrywam siateczką część złożonych jaj i mam trochę maluszków ale nie wiem dokładnie kiedy się wykluwają...

8500006d59c35e020df4373662c10630u1259a1107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plan jest taki że przy kolejnych pojawieniu się jaj. ściągnę je z szyby i wsadzę do woreczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne. Ja jaj nassariusow nie widzialem ani razu. Za to w piaski mam ze 20 maluszkow.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może nie masz nassariusow tylko columbelle? są podobne, tylko malutkie. Składają jaja na szybie w takich przezroczystych banieczkach.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie :) mialem dwa nassariusy duze i teraz mam dwa duze i z 20 takich samych malych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajnie, jak się życie mnoży :) Ja nassariusa więcej sztuk akurat bym nie chciała, ale chętnie strombuski i astralium. Ale czy one się mnożą w akwarium? turbinek i columbelli mam multum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.