demono1 Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Posiadam 2 diody uv 3w (długość fali 395nm) chciałbym je dołączyć do lampy czy diody moga święci wraz ze światłem ktore sie zapala nad akwarium? Czy moze jakis czas krótki ? Czy dac sobie z nimi spokój ? Bo korale pod nimi mega świecą i dostaja kolorówa wiem ze tez mozna bakterie wybic w akwarium.pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Nikt sie nie wypowie....? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Spokojnie możesz nimi świecić. UV 395nm nie jest szkodliwe Te diody mają promieniowanie UV A takie jezt w świetle dziennym. W lampach UV akwarystycznych jest stosowane UVC a tam pasmo ma 250nm. Większość lamp firmowych ma diody 390nm/420nm. Edytowane 6 Marca 2016 przez erni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Spokojnie możesz nimi świecić. UV 395nm nie jest szkodliwe Te diody mają promieniowanie UV A takie jezt w świetle dziennym. W lampach UV akwarystycznych jest stosowane UVC a tam pasmo ma 250nm. Większość lamp firmowych ma diody 390nm/420nm. Dzieki erni bo bałem sie ze flore wybije a jak włączyłem w nocy same je to powiem szczeze ze korale fluo bardzo dostały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) A jakie długości fali UV szkodzą ludziom ? Jak zainstaluje czy od wody się nie odbiją i nie będą szkodliwe np na oczy ? Edytowane 6 Marca 2016 przez jasiu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Każde promieniowanie UV jest szkodliwe w szczególności na skórę dlatego do opalania stosuje się olejki z filtrem. W lampach przeważnie używa się UV od 390nm.Sam stosuje diody Cree UV 415nm od dłuższego czasu, ładnie wyciągają kolory.Nic złego się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Mam te diody u siebie. Światło widzialne z tych diód jest bardzo słabe, natomiast fluo korali zapewne wyciągają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Jak juz pytam to jeszcze jedno w związku z kolorami czy jakieś pasmo szczeglnie przyśpiesza wzrost także glonów bo w planie mam zrobić regulację do swoich diod i może jakiś kolor bym uszczuplił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Czerwone i ciepłe białe mają duży wpływ na glony dlatego lepiej mieć osobną regulację na kolory.Ale za to ładnie podkreślają kolory korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Każde promieniowanie UV jest szkodliwe w szczególności na skórę dlatego do opalania stosuje się olejki z filtrem. W lampach przeważnie używa się UV od 390nm.Sam stosuje diody Cree UV 415nm od dłuższego czasu, ładnie wyciągają kolory.Nic złego się nie dzieje. to sie zgadza ładnie wycigaja i przy mojej fali kolory ale jak sie patrzy jak same swieca to oczy bolą ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach