Skocz do zawartości
Felipe

Jakie przeloty w systemie 500 litrów??

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Potrzebuję podpowiedzi, czy przeloty pod hydraulikę 32mm pod spływ i rewizję będą wystarczające przy systemie około 400 litrów+100 litrów sump (netto)?? Wtedy na powrót dałbym 25mm.

Czy może lepiej spływ i rewizję zrobić 40mm a powrót 32mm??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spływ 40, rewizja wystarczy 32 a powrót 25/32 - jaka pompa?

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spływ i rewizja 32, powrót 25, grzebień 32 cm jeśli zastosujesz sztywne rury,

jeśli użyjesz elastycznych to zwiększ o jeden rozmiar bo mają znacznie grubsze ścianki

Edytowane przez berklej (wyświetl historię edycji)

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Splyw i rewizja 32 powrot 25 spokojnie wystarczy chyba ze chcesz delikatniejszy to powrot rownierz 32 mi 25 na powrocie robi niezla pralke.pisze z tel wiec sory za brak polskich znakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w 800l spływ przelot 40 rewizja i zaś 32 jest ok ,styknie ci 3*32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam akwarium 700 l z hydraulika wszystko na 25 i tez spokojnie działa.

Sam mam 2x32 i powrót na 25 w 500 l

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dałbym radę zrobić 500 litrów na 25/25/20 - tylko co z tego... - powrót należy uzależnić od pompy obiegowej - ma to też wpływ na średnicę spadu i rewizji bo to jest kwestia ilości wody, która nam w ogóle przepłynie lub może przepłynąć jeśli mamy regulacje na obiegu. Na spadzie i tak zakładamy zawór a koszt czy 32 czy 40 prawie bez różnicy przy całości.

Ograniczanie średnicy na powrocie powoduje tłumienie pompy a nie zwiększanie jej ciśnienia na wyjściu - jeśli masz większą średnicę powrotu potrzebujesz też większej średnicy spadu - tyle - oczywiście dla założenia że pompa ma regulacje a moc zostawimy taką samą a nie będziemy się nią bawić

EDIT: na czerwono

Edytowane przez Kroczek (wyświetl historię edycji)

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za mała... weź 8000 lub innej firmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy od wysokości podnoszenia, ale faktem jest ze aby z DC 6000 na 1,2 metra uzyskać około 4000 bedziesz musiał ustawic na maxa, jak weźmiesz 8000 to ustawisz na 2/3 i będziesz miał zapas.

Zakładając, że bedzie obsada mieszan to 3000 l/h wystarczy czyli DC6000 bedzie ok, jesli sps-y to brałbym DC 8000

Edytowane przez berklej (wyświetl historię edycji)

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsada to głownie lpsy i miękkie. Co do pompy to cenowo dużej różnicy nie ma, więc może faktycznie warto DC8000.

Przeloty zrobię tak: spływ 40 rewizja i powrót 32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo dobrze,

25 na powrocie tylko by dławiło taka pompę

Nie wiem czy nie lepsza byłaby AC, mam taką 10000 i New jet 3000 jest głośniejszy,

Ale może mi się udalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pod lps i miekkie to całkowicie nieekonomiczny wybór

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pod lps i miekkie to całkowicie nieekonomiczny wybór

Różnica w cenie jest niewielka, a zapas mocy w razie zmiany obsady już jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.