robertk26 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2014 połowa ceny płynu lugola i 3% jodu + wódka dla bakterii Leje już jodyne z rok i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 11 Lutego 2014 połowa ceny płynu lugola i 3% jodu + wódka dla bakterii Leje już jodyne z rok i jest ok. Dlatego korale są u Ciebie plagą Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 O ja Cie, AnT , bo Ci na Barborke zyczenia zloze ! Temat pisalem 7,5 roku temu i nadal dodaje moja kropelke jodu (KZ) dziennie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Nie wim jak dawneij ale mamy juz troche wieksze mozliwosci. Jak bylo z testami kilka lat temu ? teraz juz cos tam jest. Daje krople dziennie jest OK, dam dwie robie test wychodzi za duzo. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 A co dozujesz? Jaki preparat jakiej firmy? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 http://www.aquaforest.eu/pl/produkty/dodatki-do-wody/65 Test robilem tym Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 Przyznać się tu ,ino prawdę ,to ilu z Was leje jodynę ? Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 Ja Ale mocno zastanawiam się nad jodem z kenta, bo dozuję komplet - wg. zużycia... zmienił bym raczej "dla świętego spokoju"... no i pani w aptece mnie tak skasowała, że w sklepie wyjdzie podobnie Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 ???????????????? TO JAK DOZOWAĆ LUGOLĘ????????? Ja dozowałem tak: 1 - Patrz na Xenię jeśli ładnie i energicznie pulsuje to znaczy że podmianki ze świeżej solanki wystarczają 2 - Xenia jest ospała/ mniej napompowana w dzień to leje 1-2 krople na 300l i wrazam do pkt 1. U mnie się sprawdzało, obecnie mi się skończył płyn lugola i nie leję nic i na razie jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 Witam ja zacząłem podawać jodynę i to co zaobserwowałem: - korale lepiej się popmują, -caulastrea zaczełąsię w końcu pompować i wysówać polipy w nocy, a już traciła zieloną tkankę, - jeżowiec zgubił igły i odszedł na wieczną rafę. Nie wiem czy wpływ miał na to jod czy nie. Był u mnie 4 miechy i było oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 To ile tego wlałeś ? Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach