Skocz do zawartości
MarcinD

Lampa DIY czy nie bedzie za mocna?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zaprojektowac i zrobic lampe led o wymiarach 160x40 powieszona na linach stalowych nad zbiornikiem 170x55x80wys.

Do lampy chce wrzucic 4diody biale po 50W i 6diod niebieskich po 50W dodatkowo przez srodek lampy 1x t5 biala.

W akwarium sporo skaly, miekkie i lpsy.

Lampa bedzie wisiec ok 20cm nad tafla wody, na zbiorniku szyba optiW 6mm.

Bedzie tez opcja wylaczania kazdej diody osobno.

I teraz pytanie czy te 50W ledy nie beda za mocne? Czy moze wrzucic zamiast nich 30W?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno być ok, w sumie 80cm to sporo do przebycia dla światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że względu na odprowadzenie ciepła zastosowałem diody 20 W .lepiej rozprowadzić światło po całości i można zastosować różne odcienie barwowe. Do tego sterowanie będzie prostsze. U siebie zrobiłem 300 W i naprawdę jest spora ilość ciepła do odprowadzenia.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Że względu na odprowadzenie ciepła zastosowałem diody 20 W .lepiej rozprowadzić światło po całości i można zastosować różne odcienie barwowe. Do tego sterowanie będzie prostsze. U siebie zrobiłem 300 W i naprawdę jest spora ilość ciepła do odprowadzenia.

A na jaki zbiornik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik 100x80 , na razie aklimatyzuje korale do nowego światła.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O fajny. A jaki wysoki? Szkoda ze u mnie wejdzie max 55 szerokosc

Zbiornik 100x80 , na razie aklimatyzuje korale do nowego światła.

A zapomnialem pytac. Dla jakich korali masz to oswietlenie? Miekkie lpsy czy spsy?

A twoja lampa jakie ma wymiary i jaki radiator? Na 10 diod po 50W Myslalem o zastosowaniu jako radiator plyty aluminiowej 160x40 i 6mm grubosc ale nie wiem czy nie bylaby zbyt cienka no i dodatkowo w razie czego 4 wiatraki chlodzace z termistorem ale wolalbym zeby nie musialy sie wlaczac. Wczesniej myslalem o 14ledach po 20W ale myslalem ze beda za slabe do glebokosci 80cm. Teraz mam 8 x 10W + 2 x T5 nad kostka 120litrow o glebokosci 55cm i wydaje mi sie ze mogloby byc troche mocniejsze swiatlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczam od razu że stosowanie gładkich płyt aluminiowych to pomyłka. W radiatorze oprócz jego przewodności cieplnej (najlepszą ze stosowanych materiałów ma miedz) największe znaczenie ma powierzchnia wymiany ciepła. Czyli ta powierzchnia którą owiewa powietrze z wentylatorów. Stosując gładką płytę uzyskasz bardzo niską sprawność takiego chłodzenia. Lepiej jest zastosować gotowy profil.

Co do światła które stosujesz to jakby nie patrzeć wychodzi grubo ponad 1W na litr (przy ledach stosunek lumeny/moc jest korzystniejszy niż przy świetlówkach). Nie wiem jaką masz obsadę ale to dużo światła na tej wielkości zbiornik. Nie należy też sugerować się tym co widzi ludzkie oko. Koralowce korzystają w większości ze światła przesuniętego barwowo w stronę niebieskiego. Ludzkie oko zaś preferuje światło białe jako najbardziej eksponujące kolory. Więc nie zawsze to co nam pasuje pasuje naszym zwierzakom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. Ze lepiej zamiast 500W z ledow wrzucic tam 300W (10x 30W) i w razie potrzeby dorzucic pozniej jakiegos leda. Albo wroce do pierwszej opcji 14x 20W co da mi 280W i w razie potrzeby latwiej bedzie dorzucic albo wyrzucic jednego czy 2 ledy. Bedzie mniej ciepla do oddania. A co do radiatora to rzeczywiscie zapomnialem o powierzchni wymiany ciepla. To najlepszy bylby miedziany radiator :), a co gdybym do plyty aluminiowej dokrecil bym rzebra aluminiowe albo miedziane na pascie termo-przewodzacej? Mieszkam w Irlandii i mam kiepski dostep do gotowych radiatorow.

Zaznaczam od razu że stosowanie gładkich płyt aluminiowych to pomyłka. W radiatorze oprócz jego przewodności cieplnej (najlepszą ze stosowanych materiałów ma miedz) największe znaczenie ma powierzchnia wymiany ciepła. Czyli ta powierzchnia którą owiewa powietrze z wentylatorów. Stosując gładką płytę uzyskasz bardzo niską sprawność takiego chłodzenia. Lepiej jest zastosować gotowy profil.

Co do światła które stosujesz to jakby nie patrzeć wychodzi grubo ponad 1W na litr (przy ledach stosunek lumeny/moc jest korzystniejszy niż przy świetlówkach). Nie wiem jaką masz obsadę ale to dużo światła na tej wielkości zbiornik. Nie należy też sugerować się tym co widzi ludzkie oko. Koralowce korzystają w większości ze światła przesuniętego barwowo w stronę niebieskiego. Ludzkie oko zaś preferuje światło białe jako najbardziej eksponujące kolory. Więc nie zawsze to co nam pasuje pasuje naszym zwierzakom.

A Ty zrobiles na gotowych profilach czy sam cos kombinowales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj że Ledy świecą kierunkowo, więc albo znajdź takie diody w których będzie kąt świecenia ponad 90stopni, albo zastosuj soczewki rozpraszające. Tak jak kolega wyżej pisał, płaską blachę odpuść, tylko porządny radiator +kilka wentylatorów. Jeżeli nie masz radiatora, to musisz kombinować jak dołączyć do tej blachy te aluminiowe żebra. Miedź odpuść, lepiej przewodzi ciepło, ale gorzej oddaje. Jest zdecydowanie cięższa i sporo droższa. Dodatkowo nie wiem jak chemicznie działa z wodą, ale dla zwierząt jest bezsprzecznie trująca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pamiętaj że Ledy świecą kierunkowo, więc albo znajdź takie diody w których będzie kąt świecenia ponad 90stopni, albo zastosuj soczewki rozpraszające. Tak jak kolega wyżej pisał, płaską blachę odpuść, tylko porządny radiator +kilka wentylatorów. Jeżeli nie masz radiatora, to musisz kombinować jak dołączyć do tej blachy te aluminiowe żebra. Miedź odpuść, lepiej przewodzi ciepło, ale gorzej oddaje. Jest zdecydowanie cięższa i sporo droższa. Dodatkowo nie wiem jak chemicznie działa z wodą, ale dla zwierząt jest bezsprzecznie trująca.

To wiem ze miedz jest trujaca ale musiala by byc w wodzie. A to ze gorzej oddaje cieplo to niewiedzialem. Dzieki. Albo samemu pokombinuje z rzebrami albo zamowie taki profil na allegro. Z tego co widzialem to jest forma produkujaca takie profile na wymiar. Dzieki jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz zastosować chip-ledy np. 50W i nie masz dostępu do dobrego radiatora proponuje zastosowanie modułów od komputera. Radiator z wiatrakiem potrafi spokojnie rozproszyć moc 100W. Wystarczy na aluminiowym kątowniku zamocować takich 5 paneli chłodzących i na każdym zamontować 2-3 20 watowe diody. Minusem jest wysokość takiego zestawu. Robiłem taka lampę na zamówienie - bardzo cicha, radiatory osiągają max 45 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.