Skocz do zawartości
Kumanos

Hydor Slimskim Nano 135 vs Tunze DOC Skimmer 9004 lub 9001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakie są wasze opinie o w/w sprzęcie ? Akwarium 98l (80x35x35) w fazie dojrzewania. W przyszłości ogólnie lps-y, max 4 ryby + ekipa sprzątająca tj. 2x krewetka, 2x ślimak. W akwarium brak sumpa i komina, więc sprzęt musi być wewnętrzny. Ogólnie chciałbym się zorientować jak pracują w praktyce, poziom hałasu, stosunek jakości do ceny, wydajność i wszystko co powinienem wiedzieć przed zakupem. Obecnie mam małą lipkę do 200l ale powiem wam szczerze, że słabo to wygląda (aspekt estetyczny na czarnym tle) a pompka to doprowadza mnie do sinicy swoją pracą. Z góry dziękuje za porady i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na reefpack 250 masz tam tunze9004 do tego filtr na media estetycznie wygląda a przy tym wydajny zestawik . Dodam tylko ze przy wewnętrznych odpieniaczach bez dolewki się nie obejdzie wiem po sobie

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to byłoby nawet dobre rozwiązanie. Na jakiej zasadzie działa ten filtr ? Coś na zasadzie osmolatora (np: tunze nano 3152)do uzupełniania odparowanej wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ja mam taką dolewki i śmiga elegancko . Filtr jak filtr wkładasz do niego co chcesz siporax węgiel absorbery co tam ino chcesz :) dodam ze wodę pobiera z powierzchni więc usuwa film

400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powiem Ci, że popełniłbym duży błąd kupując hydora. Bo i tak miałem zamiar kupić osmolator a ten zestaw tunze będzie idealny. Dzięki bardzo i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kulture pracy 9004 to nie mam zastrzerzeń. Natomiast nie wiem czy tylko ja tak mam czy nie, ale co miesięc musze go całego wyjąć i wyczyścić bo coś sie zapycha i przestaje pienić.

Edytowane przez inn0vat1on (wyświetl historię edycji)

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja mam Hydora SlimSkin Nano. Powiem tak- na początku "bąblował" jak jasna cholera, potem się uspokoił. Czyszczę go co 2 miesiące gruntownie- wraca puszczanie bąbli. Po wlaniu ReefBooster czy Coral Vits i odczekaniu nawet doby- niemiłosiernie wariuje. Nie kupił bym go drugi raz, bo wiele osób (podobnie jak ja) pisze że ma z nim problemy i zawsze coś tam jest "nie tak". Owszem- pieni, wywala co trzeba, ale mimo wszystko sprawia kłopoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kulture pracy 9004 to nie mam zastrzerzeń. Natomiast nie wiem czy tylko ja tak mam czy nie, ale co miesięc musze go całego wyjąć i wyczyścić bo coś sie zapycha i przestaje pienić.

Podobne objawy zapychania u siebie zaobserwowałem. Wystarczy przedmuchać wężyk doprowadzający powietrze i nie trzeba rozbierać. Dla wygody na doprowadzeniu powietrza zastosowałem małą pompkę powietrza, która profilaktycznie przepycha odpieniacz. Pozdrawiam

ba1d0dbe44d268c0978d77430793cdd9u1087a952.png

Akwarium przód, boki OPTI 200l (100x40x50), Odpieniacz: Comline® DOC Skimmer 9004 + Comline® Filter 3162 (Reefpack 250), Cyrkulacja: 2xJebao RW-4, Newa Wave 1.6 adj, Światło: 4X39W Blau Lumina (2xGiesemann Actinic Blue,1xPower Chrome Aquablue,1xGiesemann Super Actinic), Dolewka: Tunze Osmolator 3155, Sump: Brak, 13kg żywej skały, 18kg żywego piasku, grzałka Newa Therm 75W umieszczona w filtrze, Zasilacz awaryjny 400W akumulator AGM 12V55Ah 12h pracy zbiornika, Filtr osmozy: Aqua Vita RO4 - DEMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze to nie właściwe ale ja swój ostatnio czysciłem plus minus w październiku i działa elegancko A rurkę z powietrzem Mam wyprowadzoną na zewnatrz

400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podobne objawy zapychania u siebie zaobserwowałem. Wystarczy przedmuchać wężyk doprowadzający powietrze i nie trzeba rozbierać. Dla wygody na doprowadzeniu powietrza zastosowałem małą pompkę powietrza, która profilaktycznie przepycha odpieniacz. Pozdrawiam

Dzięki. Z pewnością wypróbuje ;)

The more you know, the less you don't know

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze to nie właściwe ale ja swój ostatnio czysciłem plus minus w październiku i działa elegancko A rurkę z powietrzem Mam wyprowadzoną na zewnatrz

A duzo ciszej z ta rurka na zewnatrz czy niezauwazalnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja swoją rurkę (znaczy tą od dopieniacza :) ) od czasu do czasu wyciągam z pokrywy kubka i sobie swobodnie zwisa, chrypiąc. W ten sposób pozbywam się wody znajdującej się w rurce (osusza się sama).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca tak może być. Każdy musi sobie to ocenić. To może być brak doprowadzonego powietrza lub coś innego. Częstym problemem tych odpieniaczy (tunze 9004) jest unieruchomienie ruchomej części rotora przez co silnik nie potrafi nim ruszyć (przy starcie) i kołysze nim raz w lewo raz w prawo. Odpieniacz wtedy przy uruchomieniu nie ciągnie wody i bardzo słabo pieni. Niestety wyczyszczenie pomaga na bardzo krótko i jak tylko niewielka ilość nalotu zgromadzi sie na rotorze po wyłączeniu na chwilę odpieniacza objaw powraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w trochę większym bracie (9012) bardzo szybko 'zarasta' zwężka - sama końcówka na którą naciąga się końcówkę wężyka - praktycznie co miesiąc lub częściej muszę ją czyścić - na szczęście daje się to wykonać bez wyciągania odpieniacza, ale jest i tak dość niewygodne.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Co by die pisać- chyba die ma ludzi którym odpieńki Hydor (mam na myśli te tańsze- budżetowe) działały by bezproblemowo. Ja nawet dzwoniłem do importera w sprawie bąbli po 3 tygodniach (miał się uspokoić wcześniej) i poradzono mi montaż gąbki... Tere fere... Po co kupować coś, co trzeba "tuningować" po swojemu by działało jak należy? Bez sensu. Na szczęści u mnie bąbli już nie puszcza, gruntownie go myję co miesiąc, półtorej i jakoś tam działa. Totalnie wariuje po Coral Vits czy ReefBoosterze (no ale to norma). Z tym że u mnie nawet po dobie odpoczynku po podaniu w/w specyfików puszcza bąble i przelewa. Chyba nie kupił bym go drugi raz. Wziąłem Hydora, bo w e-rybce chwilowo nie mieli Tunze DOC Skimmer 9001 (taki chciałem pierwotnie do mojej nano rafki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by die pisać- chyba die ma ludzi którym odpieńki Hydor (mam na myśli te tańsze- budżetowe) działały by bezproblemowo. Ja nawet dzwoniłem do importera w sprawie bąbli po 3 tygodniach (miał się uspokoić wcześniej) i poradzono mi montaż gąbki... Tere fere... Po co kupować coś, co trzeba "tuningować" po swojemu by działało jak należy? Bez sensu. Na szczęści u mnie bąbli już nie puszcza, gruntownie go myję co miesiąc, półtorej i jakoś tam działa. Totalnie wariuje po Coral Vits czy ReefBoosterze (no ale to norma). Z tym że u mnie nawet po dobie odpoczynku po podaniu w/w specyfików puszcza bąble i przelewa. Chyba nie kupił bym go drugi raz. Wziąłem Hydora, bo w e-rybce chwilowo nie mieli Tunze DOC Skimmer 9001 (taki chciałem pierwotnie do mojej nano rafki).

Co do Hydora (też go miałem) - pieni dużo słabiej od tunze... na zapychający się wężyk powietrza małym lekarstwem jest zrobienie otworu w pokrywce kubka w przeciwnym rogu do rurki powietrznej małym wiertełkiem 2mm. U siebie tak zrobiłem i wtedy po części świeże powietrze wchodziło tą dziurką gdy przykrywka się przykleiła od wilgoci i piany. Ale tak czy inaczej po dłuższym czasie w wężyku i tak syf się pojawiał. Co do bąbli to wszystkie wewnętrzne odpieniacze trochę bąblują - miałem już tunze i hydora. Odrobinę lepiej jest gdy wystawi się je więcej z wody i wtedy szybciej się uspokajają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.