Skocz do zawartości
dwl

Za duże otwory w grzebieniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś dobry patent na uniemożliwienie rybom przejścia przez grzebień przelewowy? Wpuściłem do akwa dwie takie chude i długie, prawdopodobnie coś z rodzaju Ptereleotris. Zniknęły zaraz po wpuszczeniu, odnalazły się dzisiaj w panelu, jak robiłem podmianę wody. Nie mam ochoty na gimnastykę przy łapaniu, więc muszę założyć jakąś nakładkę zagęszczającą grzebień. Wszędzie, gdzie sprzedają, podają wszystkie wymiary oprócz odstępów pomiędzy "zębami". Może jakaś siatka plastykowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zęby drugiego grzebienia, podklejone z przesunieciem w bok, z tylu pierwszego ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie może jakaś siatka rozklejona po długości grzebienia, tylko nie ze zbyt małym oczkiem, żeby swobodnie woda spływała i nie spiętrzało ponad grzebień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaczal, 4mmx8mm to już za duże. Spróbuję z drugim grzebieniem, przesuniętym względem pierwszego. Zabawa w Houdiniego w panelu wcale nie była fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zielona siatka ogrodnicza pcv do odgradzania krzaczków i innych roślin oczka 4x4?

f5bbb6b31b93a038f9571a95b4ac476eu1061a932.png

http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/

Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4

Nowy zbiornik:

http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zamontuj tak, żebyś potem miał przepływ, jak grzebień pozarasta algami :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź u siebie firmę która wycina w plexi/pcv. Zapytaj powinni wyciąć taki grzebień za grosze. Wtedy nie musisz nic sztukować a odległości pomiędzy zębami robisz takie jakie Ci pasują.

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj się nagimanstykowałem, a dzisiaj znowu obie siedzą na dole w panelu. :rant: A, żeby je przez pompę przeciągnęło!

PS. Żartowałem. :) Wrzuciłem im coś do żarcia i niech czekają na usprawnienie grzebieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

masz fizelinę ? (znaczy włóknina filtracyjna) .. to nie masz problemu - rozdziel na cienkie listki i przymocuj czymś , wystarczy na te parę dni zanim poprawisz / zrobisz inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.