FunWorld Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Hej, Próbowałem różnych i nie jestem ciągle przekonany do żadnej opcji. Jaka żarówka halogenowa lub LED pasująca do oprawki GU10 (popularne halogeny) jest najlepsza do sumpa z małym refugium? Próbowałem różnych temperatur. Ostatnio zamontowałem LEDy z temperaturą 5200K, która powinna sprzyjać rozwojowi zieleniny w sumpie, ale tam gdzie dochodzi mocniejsza wiązka tam wysypało cyano. Macie jakieś sprawdzone rozwiązania w tych sprawach? Halogena wolałbym uniknąć ze względu na duże ilości ciepła do odprowadzenia. Najlepiej z linkami opcję. Z góry dzięki. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Może to nie problem w świetle. Zeby glony rosły muszą mieć co konsumowac. Na braki zareagują rozpuszcza niem lub brakiem wzrostu. Napisz jakie masz PO4 NO i Fe. Bo pewnie tu leży problem. Więcej danych o akwarium. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 na ebayu np. US $2.08 - 2.20 (85-265V lub 12V) tam są zwykłe ledy 3W 700mA - można dokupić np. na allegro dowolne kolory na wymianę i próbować np. czerwona full spectrum + białe ciepłe czy zimne .. (dobrze też wymienić soczewki na 90 - 120' bo tam są oryginalnie chyba 30 czy 45' i świecą punktowo - jak latarka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszZabrze Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Ja mam u siebie dwa ledy na GU10 o temperaturze 3000K 5W i glony spageti zaczęły mi rosnąć jak głupie więc mega polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Fosforany trochę za wysokie - stąd cyjano, ale nie chodzi o problem z tym, a o porost glonów w refugium. Spróbuję 3000K. dzięki. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszZabrze Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Jak pisałem spageti powinny rosnąć jak szalone, nie wiem jak z innymi gatunkami bo mam tylko te Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 No właśnie na tych spaghettin mi najbardziej zależy. To jakaś konkretna marka, czy randomowe z ebaya? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 to zwykłe chińczyki jakbyś wymieniał soczewki to patrz żeby zamawiane żarówki miały 3 osobne sztuki (dokładnie jak na fotce) a nie zespolone w szukajkę na ebayu wpisz np. "6w light 3x3w spotlight" przykładowa aukcja http://www.ebay.com/itm/GU10-MR16-E27-15W-12W-9W-5W-LED-Spot-Light-Bulb-Energy-Saving-Downlight-Lamp-/151474937671?var=&hash=item23449c1f47:m:mXNBXi0YwUjbUQpq1GXNzCQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Fosforany trochę za wysokie - stąd cyjano, ale nie chodzi o problem z tym, a o porost glonów w refugium. Spróbuję 3000K. dzięki. Ja mam 2x6500k i 1x3000k i polecam taką kombinacje. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszZabrze Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Myśle że bez różnicy jedynie to fajnie by było jeśli by zamiast przezroczystego szkiełka było mleczne wtedy lepiej będzie rozpraszać światło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach