Skocz do zawartości
Jack Sparrow

Tłumik odpieniacza Tunze 9004.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie do posiadaczy Tunze 9004. jak powinien być podłączony wężyk od odpieniacza do tłumika? w tłumiku są dwie dziurki do jednej dziurki w środku idzie rurka, więc do której dziurki ma wchodzić wężyk? Tam gdzie w środku jest rurka czy tam gdzie jej nie ma...

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Jack Sparrow (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma większego znaczenia. Podłącz sobie tam żebyś miał wygodnie kręcić pokrętłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam do tej drugiej wpięty wężyk. Ale tak jak kolega powyżej, nie sądzę by to miało jakiekolwiek znaczenie.

The more you know, the less you don't know

Edytowane przez inn0vat1on (wyświetl historię edycji)

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam do tej drugiej wpięty wężyk. Ale tak jak kolega powyżej, nie sądzę by to miało jakiekolwiek znaczenie.

Czyli do której? Hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej do której nie idzie rurka w środku tłumika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy A jak ustawiacie swoje Tunziaki żeby pienily na mokro? Zawór od powietrza odkrecony na Maxa A kubek bardziej zanuzony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy A jak ustawiacie swoje Tunziaki żeby pienily na mokro? Zawór od powietrza odkrecony na Maxa A kubek bardziej zanuzony?

Chyba żartujesz... Przecież jak w 9004 powietrze odkręcisz na max to w 5 min. masz pełen kubek. To nie jest nawet na mokro... Wszystko regulujesz zaworkiem powietrza i tylko lekko poprawiasz poziomem zanurzenia. Na sucho zaworek prawie całkiem zakręcony, na mokro może pół obrotu odkręcasz od pozycji na such i tyle. :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie żartuje...i skąd od razu taki ton...

Zawór mam odkrecony na Maxa A kubek bardziej zanurzony.Po dwóch dniach mam trochę ponad pół kubka syfu, jedyne momenty kiedy muszę skręcić prawie na Maxa żeby odpieniacz w ciągu kilku minut nie przelał to po podaniu ikry homara ( tylko po tej mrozonce przelewa ) i po Reef Booster. Czasami przelewa też po podmianie wody i gruntownym przeczyszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie żartuje...i skąd od razu taki ton...

Zawór mam odkrecony na Maxa A kubek bardziej zanurzony.Po dwóch dniach mam trochę ponad pół kubka syfu, jedyne momenty kiedy muszę skręcić prawie na Maxa żeby odpieniacz w ciągu kilku minut nie przelał to po podaniu ikry homara ( tylko po tej mrozonce przelewa ) i po Reef Booster. Czasami przelewa też po podmianie wody i gruntownym przeczyszczeniu.

Przepraszam jeżeli cię uraziłem :). Ale mam porównanie do Hydora nano i Tunze naprawdę bardzo mocno trzepie wodę. Może coś masz przytkane bo jak długo użytkuję ten odpieniacz jeszcze mi się nie zdarzyło odkręcić powietrza nawet na połowę :p. Jak dekielka nie wcisnę mocno to jak na mokro odpieniałem (te pół obrotu od pozycji na sucho) i się zapomniałem to mi dekielek piana podnosiła :). Posprawdzaj czy wężyk powietrza gdzieś nie jest zagnieciony, czy wszystko ok złożone i coś się gdzieś nie zapchało. Pozdrawiam

Tu przy 1:52 jest ten tunze 9004:

Jak akurat pieni - to jest przy prawie całkiem skręconym powietrzu :), Jak trochę mocniej odkręcisz to już piana nie będzie stała tylko będziesz coraz bardziej mokro odpieniał :)

Edytowane przez sumka33 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko nie obrażam się.:-)

Regularnie co dwa tygodnie odpieniacz jest czyszczony i się dziwię właśnie że tak mało odpienia....tym bardziej że od ponad tygodnia stosuje vsv i spodziewałam się że będzie pełnił jak szalony A tu d*p..! Zastanawiam się czy nie spróbować go skręcić na sucho no ale przy vsv zaleca się na mokro pienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz miałem taki epizod że ten odpieniacz mi się uszkodził - zablokowała się ruchoma część wirnika (niezbędna przy startowaniu odpieniacza). Niestety objawem uszkodzenia rotora był praktyczny brak pienienia - musiałem mu odkręcić powietrze na max żeby mi coś pienił. Rotor wtedy przy starcie zamiast wirować tylko lekko drgał raz pół obrotu w prawo raz w lewo i tak pienił. Drugim objawem był bardzo niewielki pobór wody - praktycznie woda stała ile by się go nie wynurzyło z wody (film na powierzchni wody nawet nie drgnął). Przy prawidłowo działającym odpieniaczu ten 9004 jak go za wysoko wynurzysz powinien zacząć siorbać przez zaciąganie powietrza właśnie z kratki przedniej. Jak tak nie robi to na 100% wirnik się nie obraca tylko wachluje. W sieci ten problem jest w wielu miejscach poruszony. Jak dobrze pamiętam to tu kolega miał z nim problem:

http://www.nano-reef.com/topic/340166-tunze-9004-skimmer-problem/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba u mnie jest coś nie tak bo mam cały czas powietrze na maxa a tylko wysokością zanurzenia reguluje to jak pieni. W pozycji minimalnego zanurzenia to pieni na sucho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. U mnie poziom wody sięga 1/4 tej kratki którą wlatuje woda. Oczywiście powietrze odkręcone na pełen gwizdek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumka sprawdzę ten rotor i zobaczymy. Czy musiałeś ta część wymienić na nową czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podepnę się pod wątek, bo mam podobny problem...

Tunziak 9004 odkręcone powietrze ma na maxa, zanurzony ponad połowę kratki zasysającej i nawet mu sie nie myśli żeby przelać...

Odpienia bo odpienia, ale bardzo słabo.. Kubek opróżniany co ok 1,5-2 tygodnie i to nie pełny.. Gęste oblepione na ściance zwężki, ale w kubku nie za gęsta, ciemna woda..

Po wyciągnięciu pompy zauważyłam, że czasami przerywa i wirnik drga w dwie strony zamiast się kręcić... Stąd też w akwarium czasem tworzy się przed samym odpieńkiem film.. A czasem tego nalotu nie ma, więc to by oznaczało że czasem ta pompa jakoś zaskoczy i jakoś tam działa...

Proszę o radę, bo tunziak gwarancji już nie ma, a samej pompy nie potrafię zdobyć, przynajmniej lokalne sklepy nie potrafią mi pomóc...

edit:

A może ktoś kojarzy czy dało by radę z jakąś ogólnodostępną pompą? Czy tak się w ogóle da, gdyby się zmieściła?

Edytowane przez LittleJellyfish (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie juz 2 wirniki do 9012 (podobnego konstrukcyjnie) padły, efekt był podobny - tzn konkretnie łamała się (stopniowo) blokada zabezpieczająca wirnik przed luźnym kręceniem na 'magnesie' - jak sie odkręciło powietrze/dmuchnęło to startował, ale bez tego ani rusz - no i oczywiscie pienił coraz słabiej.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumka sprawdzę ten rotor i zobaczymy. Czy musiałeś ta część wymienić na nową czy jak?

Niestety tak... wymienia się tylko rotor nie cały silnik. Nr części to 9004.047. Niestety problemem jest mała dostępność na naszym rynku. Ja zamawiałem na ebayu z Niemiec. Ja zamówiłem od tego użytkownika:

http://www.ebay.pl/usr/riff-erlebnis

Przesyłka w 3 dni była u mnie i za całość z przesyłką wychodzi jakoś 70 zł,

Po wyciągnięciu pompy zauważyłam, że czasami przerywa i wirnik drga w dwie strony zamiast się kręcić... Stąd też w akwarium czasem tworzy się przed samym odpieńkiem film.. A czasem tego nalotu nie ma, więc to by oznaczało że czasem ta pompa jakoś zaskoczy i jakoś tam działa...

Proszę o radę, bo tunziak gwarancji już nie ma, a samej pompy nie potrafię zdobyć, przynajmniej lokalne sklepy nie potrafią mi pomóc...

edit:

A może ktoś kojarzy czy dało by radę z jakąś ogólnodostępną pompą? Czy tak się w ogóle da, gdyby się zmieściła?

Właśnie to co piszesz to był mój objaw. Niestety nie mogłem sobie z tym również poradzić. Zauważyłem jednak jedno: że gdy zaskoczy to kręci tak do pierwszego wyłączenia - niestety u mnie pierwszego karmienia i zabawa od nowa. Czasami pomagało rozłożenie całości - wyciągnięcie rotora i przeczyszczenie ale to niestety agonia i po paru dniach od nowa. Jedno co jeszcze zauważyłem to że jak powietrze na max odkręcisz to czasami szybciej załapie - może po paru godzinach. Aha można jeszcze długim patyczkiem do szaszłyków go ruszyć (rotor) i też czasem załapie. Ale niestety widzicie że to pół środki a winień jest wadliwy układ rotora.

Podkreślam jedno: z tego co pamiętam to winny nie jest cały silnik ( nr części 9004.040) tylko sam rotor (nr części 9004.047). Jest to dość duża różnica bo rotor to ok 10 euro a cały silnik już 35 euro. Sprzedawca którego podałem powyżej to sklep w Niemczech i z jego historii widać że sprzedaje wszystko - napisać zapytanie i będzie wszystko wiadomo. Aha kto ma swojego tunze na grawancji niech pisze do przedstawiciela w Polsce albo tu:

Telephone: (512)-833-7546

Facsimile: (512)-832-6082

E-mail address: tunze@sbcglobal.net

Website: www.tunze.com

Osoby które są w temacie to Roger albo Craig i podobno od ręki wysyłają uszkodzoną część. Pozdrawiam

Mam nadzieję że pomogłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mąż otworzył odpieniacz włączył na sucho i powiedział że normalnie kręci jak zawsze..... wyczyścil wszystko ale jakoś rewelacji w pienieniu nie widzę... nie wiem o co chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po czym poznać że rotor jest uszkodzony patrząc na niego??

Ja również mam wylewam kubek raz na 1-2 tygodnie przy podmianie. Pienić to pieni, powietrze rozkręcone na maxa a kratka zanurzona na 1/2.

Azotany i fosforany bliskie 0

Dodatkowo mam problem że puszcza on bąbelki bokiem któe później są w całym akwarium. Macie jakąś rade na to??

Edytowane przez MaciejK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My po rozebraniu wszystkiego i włączeniu samej pompy bez wirnika stwierdziliśmy że jednak to wina samej pompy(silnika).. Nie mając wirnika w środku też szalała, drgała i ogólnie nie chodziła tak cichutko jak powinna...

Trochę w przypływie emocji zamówiłam po prostu z Tunze z Niemiec sam silnik (prawie połowę taniej, niż gdybym zamówiła całą pompę [silnik, wirnik, pokrywkę] http://www.tunze.com /PL/pl/produkty/details.html?user_tunzeprod_pi1[prodid]=9004.015 [coś się link nie chce poprawnie wklejać z hiperłączem, dlatego należy usunąć spację pomiędzy tunze.com a /PL(...) ]

I teraz pytanie: Ktoś zamawiał już coś tak samemu, nie przez sklep prosto z Tunze? Zapłaciłam im z góry, razem z przesyłką ten silniczek wyszedł mnie 130zł... (prawie połowa to przesyłka). Jeśli ktoś zamawiał, to proszę o odpowiedź jak długo czekaliście na przesyłkę ;)

Mam nadzieję, że nie popełniliśmy błędu zamawiając sam silnik... Ale objawy naszego odpieńka wskazywały właśnie na wykończenie się samego silnika, a nie wirnika... Zobaczymy co to będzie jak przyjdzie.. :)

Edytowane przez LittleJellyfish (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Azotany i fosforany bliskie 0

Dodatkowo mam problem że puszcza on bąbelki bokiem któe później są w całym akwarium. Macie jakąś rade na to??

Może nie ma na tyle co odpieniać, a skoro parametry w normie to nie ma o co się martwić.

Na bąble to możesz spróbować posmarować wazeliną spożywczą na łączeniach obudowy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj @LittleJellyfish,

Jestem z Gliwic i zostawiłem sobie swój stary rotor (trochę przeze mnie pod-szlifowany żeby się nie zacinał) na wszelki wypadek. Jeżeli będziecie mieli dalej problem to możecie sobie mój stary pożyczyć dla porównania. A tak przy okazji dla wszystkich:

Jak najłatwiej sprawdzić czy rotor się obraca - skręcić całkowicie powietrze i wynurzyć odpieniacz z wody tak żeby kratka ledwo co wodę pobierała. Jeżeli poziom wody za kratką nie spadnie i nie zacznie siorbać to oznacza że wirnik na 100% wachluje i się nie obraca. Metoda sprawdzona na własnym tunze i za każdym razem dziada potrafiłem przyłapać na wachlowaniu (100% przypadków wyłapałem).

A po czym poznać że rotor jest uszkodzony patrząc na niego??

Jak rotorek sobie wyciągniesz z bloczku silnika to część ruchoma łopatek (która powinna mieć swobodę obrotu o 340 stopni) się nie obraca względem rotora właściwego lub przy skrajnym zużyciu wyłamuje się ząbek w części obrotowej łopatek i rotor się swobodnie obraca nie poruszając już przy tym łopatkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanurzenie około 1cm powietrze na max i kubek pełny „herbaty” co około 6-7 dni

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj @LittleJellyfish,

Jestem z Gliwic i zostawiłem sobie swój stary rotor (trochę przeze mnie pod-szlifowany żeby się nie zacinał) na wszelki wypadek. Jeżeli będziecie mieli dalej problem to możecie sobie mój stary pożyczyć dla porównania.

Dzięki wielkie, to trzymaj go tam dla nas i na pewno sie zgłosimy do Ciebie jak przyjdzie nam w końcu kiedyś ten silniczek z Niemiec... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.