Skocz do zawartości
Lukaas1990

Sucha skała

Rekomendowane odpowiedzi

Jaak byla w malawi to bez plukania w rodi sie raczej nie obejdzie. Upewnij sie ze to na pewno nie wapien filipinski choc ze zdjec wydaje sie ze ok je śr

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fosforany z takiej skały cię zabiją. Jeżeli już na tym etapie akwarystyki morskiej chcesz tak oszczędzać to lepiej zrezygnuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy ale po to jest ten dział żebym mógł zapytać po drugie założyłem akwarium 120x50x60 40kg żywej skały na zetlight 230w + 2xt5 54w, sump i odpieniacz curve 9 tak więc skończ mi pisać, że mam odpuścić bo akurat startowałem na zywej i powiem szczerze, że drugi raz bym wolał na suchej ta skala według opisu jest z aquario tam kosztuje 27zl on sprzedaje za 16zl skalę idzie wymyć i wymoczyc w wodzie z filtra RO.

Tak więc proszę o argumenty a nie oszczędzać jak nic o mnie nie wiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fosforany z takiej skały cię zabiją. Jeżeli już na tym etapie akwarystyki morskiej chcesz tak oszczędzać to lepiej zrezygnuj.

Po czym wnosisz?

Do autora wątku:

Dopytaj się gościa czy jakoś oczyszczał skałę przed włożeniem do zbiornika. Jeżeli robił badanie wody to jakie ma wskazania. Skała jak najbardziej się nadaje do morskiego. Aquario ma dobrej jakości skałę. Jest lekka i bardzo porowata, ale nikt nie da Ci gwarancji ile materii biologicznej jest w porach. Moim zdaniem, ta skała przez pół roku "przeżarła się" nawet w słodkim zbiorniku.

Ja bym ją wsadził do morskiego, ale mając wodę z dojrzałych akwariów i trochę żywej skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o takie odpowiedzi mi chodzi co do skały czekam na odpowiedź gościa co sprzedaje ale póki co bym miał 100% wody z mojego akwarium z podmianek + jeszcze bym dołożył żywa skalę z sumpa z obecnego zbiornika.

Edytowane przez Lukaas1990 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o takie odpowiedzi mi chodzi co do skały czekam na odpowiedź gościa co sprzedaje ale póki co bym miał 100% wody z mojego akwarium z podmianek + jeszcze bym dołożył żywa skalę z sumpa z obecnego zbiornika.

No i elegancko. Malawi skale nie zaszkodziło, a tylko mogło ją w jakimś stopniu oczyścić. Odpalić zbiornik i dać mu czas, żeby "zatrybił".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest fosforan wapnia. Każdy materiał wapienny akumuluje fosforany. Jest adsorberem fosforanów. Sucha skała z malawi po pół roku, to prawdopodobnie bomba fosforanowa. W takiej skale fosforany akumulują się właśnie w postaci fosforanu wapnia. Nie pomierzymy tego żadnymi testami bo fosforany są w skale a nie w słupie wody. Niestety proces jest odwracalny i zdeponowane w taki sposób fosforany mogą później przechodzić do stanu roztworu. Mało tego, glony swoimi ryzoidami mogą przysfajać fosfor właśnie rozpuszczając fosforan wapnia ze skały.Wtedy mamy zero PO4 w słupie wody i piękne glony nitkowe w akwarium. Zakładajcie lepiej sobie te akwaria na prawdziwej żywej skale z morza lub na czymś w miarę sprawdzonym ( real reef rock, marco rock itp.) a nie na takim gównie. Ale wybór należy do was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.