Roman.P Zgłoś Napisano 1 Maja 2016 Zamień sondy miejscami i zobacz czy pokazują tak samo.. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Napiszcie proszę czy Strombus wcina dino/cyjano. Bo to, że okrzemki to wiem. Jak pisałem- ułatwi mi to znacznie diagnozę i ukoi nerwy Edytowane 1 Maja 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Maja 2016 Bau w poprzednim poście właśnie tak napisałem ze zmieniałem sondy Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Jestem coraz bardziej przekonany że u mnie to okrzemki czy okrzemki całkowicie zanikają na noc ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Czy okrzemki mogą też mieć bable? Pozdrawiam dodam tylko że występuje to również w strefach zacienionych a niby dino w cieniu się nie rozwija jak czytałem na reefcentral. Zastanawiam się bo muszę się przyznać że zaniedbalem trochę ekipę czyszcząca i zamówiłem na piątek 40 ślimaków różnego rodzaju. Jeśli to dino nie chciałbym ich pozatruwac. Czytałem że niby okrzemki też mogą mieć bable ale wolałbym to potwierdzić od kogoś kto się lepiej orientuje. Pozdrawiam Jestem coraz bardziej przekonany że u mnie to okrzemki czy okrzemki całkowicie zanikają na noc ?Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Z tego co czytałem to właśnie nie. Ale głowy se nie dam uciąć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Jestem coraz bardziej przekonany że u mnie to okrzemki czy okrzemki całkowicie zanikają na noc ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Ja też byłem na 200% przekonany że mam okrzemki. Ztuningowałem RO+DI, dokładając dodatkowy 1mikron plus dodatkową puszkę MB20 tak na wszelki wypadek. Węgiel, prefiltry i żywica oczywiście nowe etc. Sera Silicate Clear był od miesiąca i .... doooopa. Nic mniej. W sumie to powinno mi dać do myślenia, ale się łudziłem że może trochę czasu zanim zadziała trzeba mu dać. Na dodatek moje strombusy to żarły więc nawet do głowy mi nie przychodziło żadne dino. Do momentu........ kiedy słoneczko zaświeciło mi pod kątem i zobaczyłem malutkie bąbelki na piasku. Właśnie na tym brązowym nalocie. Naprawdę widoczne tylko pod kątem. Na dodatek mikroskopijne. Zmieniłem taktykę- 3 dzień walki i widzę powalającą poprawę. 80% już nie mam. P.S. Przyglądałem się temu mojemu nalotowi niejednokrotnie i dokładnie i NIE WIDZIAŁEM żadnych pęcherzyków. Dopiero przez przypadek, gdy słoneczne światło padło z boku na zbiornik - zobaczyłem ten "dywanik" mikropęcherzyków nad nalotem. Wcześniej -dałbym się pokroić że to okrzemki. Edytowane 16 Maja 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Piotr a czym walczysz ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Dinoxal. Przewaliłem tony postów na obcojęzycznych forach i odpowiedź była jednoznaczna- bezwzględnie najlepszy na rynku środek na te sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 A jak bezpieczeństwo obsady ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Piszą że bezpieczny w 100%. Trzeba sobie tylko jak najdokładniej wyliczyć litraż netto, co by nie przesadzić z dawką. U mnie- żadnych oznak póki co nie ma. Wszystko żyje. Może jedynie Xenia puslująca się trochę skurczyła. No, ale ona często mi strzela focha jak jej coś nie pasuje. W sumie to po niej poznaję że trzeba zmierzyć parametry/coś tam skorygować etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Witam U mnie pomogła woda utleniona . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Czytałem też na forum amerykańskim wypowiedź jakiegoś biologa morskiego że woda utleniona nie wysterylizuje (jak się powszechnie uważa) zbiornika. Jak znajdę (choć z tego co pamiętam było tego z 70 stron), to podrzucę linka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Ja w sobotę robiłem większą niż zwykle podmiane, zawsze robie 10% teraz machnalem 20 bo kolega odpalal baniak i potrzebował wody. Zaraz poszukam tego środka i spróbuje narazie rano piasek bialutki brązowieje z upływem czasu wieczorem dywan jest praktycznie w całym baniaku alemtyljo na piasku Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka No to poleci po kieszeni butelka 250ml na 5 dni Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Próbowałeś "słynnej" wody utlenionej? U mnie po 3 dniach nie było żadnej poprawy, więc dlatego skusiłem się na DinoXal (może za szybko?, kto wie...) . Dajesz 5ml na 100l wody netto. Podmiany nie są wskazane. Po całkowitym zniknięciu dino podajesz jeszcze 3 dni, potem węgiel i za 3-4 dni można już coś tam trochę podmienić. U mnie ze względu na kurację nie podmieniam wody 3 tydzień. Dozowanie czegokolwiek też nie jest wskazane. Karmię też oszczędnie i tylko mrożonką płukaną 4 razy. Niebieskim świecę pełny cykl. Białe skróciłem o połowę. Nocne też mam włączone. Moja "kuracja" pewnie potrwa trochę dłużej, bo nie bawię się w jakieś drastycznie ograniczenia oświetlenia, a to ponoć mocno przyspiesza walkę. Oczywiście z filtra wszystko wywalone. Został tylko Siporax. Wczoraj dopakowałem (bo akurat mam w domu- specjalnie bym nie kupował) Silicate Clear. Na pewno nie zaszkodzi, a pomóc w batalii może. Odpieniacz chodzi na maxa. Edytowane 16 Maja 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Wody nie próbowałem mogę spróbować, może u mnie zadziała jak u niektórych , jeśli nie wtedy dinoxal Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Zawsze to sporo taniej. Flachę kupisz za 1.30PLN Od tego bym zaczął, ale może lej z 5-6 dni zanim kupisz DinoXal. Ja po 3 dniach nie zauważyłem różnicy, więc będąc w gorącej wodzie kąpanym i mając już dość tego brązowego g.. na piasku rzuciłem się na chemię w najczystszej postaci. Póki co- jestem zadowolony. Daj znać jak idzie walka. Edytowane 16 Maja 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Próbowałeś "słynnej" wody utlenionej? U mnie po 3 dniach nie było żadnej poprawy, więc dlatego skusiłem się na DinoXal (może za szybko?, kto wie...) . Dajesz 5ml na 100l wody netto. Podmiany nie są wskazane. Po całkowitym zniknięciu dino podajesz jeszcze 3 dni, potem węgiel i za 3-4 dni można już coś tam trochę podmienić. U mnie ze względu na kurację nie podmieniam wody 3 tydzień. Dozowanie czegokolwiek też nie jest wskazane. Karmię też oszczędnie i tylko mrożonką płukaną 4 razy. Niebieskim świecę pełny cykl. Białe skróciłem o połowę. Nocne też mam włączone. Moja "kuracja" pewnie potrwa trochę dłużej, bo nie bawię się w jakieś drastycznie ograniczenia oświetlenia, a to ponoć mocno przyspiesza walkę. Oczywiście z filtra wszystko wywalone. Został tylko Siporax. Wczoraj dopakowałem (bo akurat mam w domu- specjalnie bym nie kupował) Silicate Clear. Na pewno nie zaszkodzi, a pomóc w batalii może. Odpieniacz chodzi na maxa. Witam Trzy dni to za mało , ja stosowałem bodajże 8 dni . Dino znikło piasek i skały zrobiły się białe. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Witam Trzy dni to za mało , ja stosowałem bodajże 8 dni . Dino znikło piasek i skały zrobiły się białe. Pozdrawiam No też tak teraz podejrzewam, ale nie zauważyłem nawet najmniejszych oznak poprawy. W przypadku 1 dawki Dinoxalu - róznica była natychmiastowa, więc wiesz... od razu człowiek sobie jakoś roztłumaczył to może i bezsensownie (?) wydanie 109 złotych za flaszkę 250ml Edytowane 16 Maja 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 No też tak teraz podejrzewam, ale nie zauważyłem nawet najmniejszych oznak poprawy. W przypadku 1 dawki Dinoxalu - róznica była natychmiastowa, więc wiesz... od razu człowiek sobie jakoś roztłumaczył to może i bezsensownie (?) wydanie 109 złotych za flaszkę 250ml Ja zauważyłem że działa ,po pięciu dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Jął dawkowac H2O2 ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 5ml/100l wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Tak jak dinoxal tez po zgaszeniu światła ? Prosto w sumpa? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Tak jak dinoxal tez po zgaszeniu światła ? Prosto w sumpa? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Ja lałem prosto do akwarium rano i wieczorem, Świeciłem tylko na niebiesko. Edytowane 16 Maja 2016 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Ja lałem prosto do akwarium rano i wieczorem, Świeciłem tylko na niebiesko. Z ciekawości zapytam... Jak dawkowałeś? 5ml na 100 litrów dzielone na 2 porcje na rano i wieczór? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Z ciekawości zapytam... Jak dawkowałeś? 5ml na 100 litrów dzielone na 2 porcje na rano i wieczór? Nie dzieliłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach