piotrp1973 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Witam.. Ruszyłem w końcu z moją solniczką Dennerle 60l. Tydzień temu odpalona jednak brak jakichkolwiek oznak dojrzewania. Tzn. pojawiły się drobne milimetrowe białe żyjątka na szybie. Świecę 8 godzin dziennie, skały mam 6 kg (myślę ,że dobrej jakości ), mocno porowata z erybki. Zauważyłem też max 2 mm "nitki" na skale. Czy to początek dojrzewania? dzięki .. czekam na pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ibuk Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Witam też jestem w trakcie dojrzewania zbiornika , u mnie wygląda sprawa tak że po 2 tyg. od zalania w dosłownie jedną noc dno pokryło się okrzemkami .Pewnie tak samo będzie i u Ciebie , teraz zaczynają się pojawiać pierwsze glony ,a i też mam masę tych "rozwielitek " to znak że żyje akwarium i ma się dobrze . ps.Skałkę też mam od eRybki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Piotrek to nie jest dojrzewanie niestety Możesz dolać wody z działającego zbiornika od kolegi, albo bakterii żeby przyśpieszyć proces. A na razie to..........dużo cierpliwości Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Piotrek to nie jest dojrzewanie niestety Możesz dolać wody z działającego zbiornika od kolegi, albo bakterii żeby przyśpieszyć proces. A na razie to..........dużo cierpliwości Rozumiem ,że muszę jeszcze czekać. dzięki wielkie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 "Pożycz" od jakiego morszczaka 1 kostke pokarmu i walnij do akwa - wzrost PO4 i NO2/3 murowany = przyspieszenie startu dojrzewania Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hepatusek Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Dojrzewanie zawsze może przebiegać bez objawowo lub prawie bezobjawowo. U mnie było trochę okrzemek i troszkę zielonych glonów które wyczyściły ślimaki i to na tyle. Żadnych plag i problemów, nie musisz czekać miesiąc żeby coś wpuścić do akwa, dobrze dobrane bakterie i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Piotrek to nie jest dojrzewanie niestety tu sie nie zgodzę, to jest dojrzewanie, od samiutkiego początku po zalaniu się zaczyna. Nie trzeba żadnej żywej wody itp bo to niby pomoże ale i tak dojrzewanie będzie. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Dojrzewanie zawsze może przebiegać bez objawowo lub prawie bezobjawowo. U mnie było trochę okrzemek i troszkę zielonych glonów które wyczyściły ślimaki i to na tyle. Żadnych plag i problemów, nie musisz czekać miesiąc żeby coś wpuścić do akwa, dobrze dobrane bakterie i po kłopocie. Czyli nie trzeba czekać do zakończenia dojrzewania żeby wpuścić np ekipę czyszczącą? Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 grunt to zbadać wodę. U mnie po 2 tygodniach no3 i po4 (główne wartości przy dojrzewaniu) byly zerowe. Po 3 tygodniach pływają błazny, jest krab i quadri...jest ok. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 grunt to zbadać wodę. U mnie po 2 tygodniach no3 i po4 (główne wartości przy dojrzewaniu) byly zerowe. Po 3 tygodniach pływają błazny, jest krab i quadri...jest ok. Rozumiem, więc szybko muszę się zaopatrzyć w testy. Dzięki.. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 Piotr, testy to podstawa i kupujemy je jak skałę i sól !!! może przydać się też test na amoniak ale ja uważam, że jak no3 i po4 zejdą to o amoniaku można zapomnieć. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 5 Maja 2016 ja też na początku się niecierpliwiłem i co jak przyszły glony to już wiedziałem co to dojrzewanie , podstawowa zasada to - CIERPLIWOŚĆ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 6 Maja 2016 Tak to prawda, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Odezwę się jak coś zacznie się dziać w moim zbiorniczku. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 13 Maja 2016 Witam ponownie:). Coś drgnęło w moim zbiorniku. Od paru dni zaczynają pojawiać się brązowe delikatne przebarwienia choć nie przybywa ich. Pojawiły się tez zielone i przeźroczysto-białe "glonki". Mam pytanie do Was czy to normalne ,że na skale wyszły białe jakby wapienne wykwity?Dzięki..pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KODI Zgłoś Napisano 14 Maja 2016 Jest to normalne, wyjdą Ci jeszcze inne wykwity. Cierpliwości.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 14 Maja 2016 Jest to normalne, wyjdą Ci jeszcze inne wykwity. Cierpliwości.... dzięki:) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 14 Maja 2016 Jest to normalne, wyjdą Ci jeszcze inne wykwity. Cierpliwości.... dzięki:) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Witam.. Dojrzewanie u mnie pełną parą. Glony i okrzemki wyszły ( piasek,szyba) oraz bąbelki powietrza na skałach, filtrze, choć dziś jest ich zdecydowanie mniej. Pojawiły się również na szybie bardzo małe 2 rodzaje żyjątek. NO3 jest OK. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu1990 Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 to tak ja mam tez leje bakterje i czekam wszystkie parametry ok tylko no2 wysokie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 24 Maja 2016 Witam. wyżej popełniłem błąd, NO2 mam dobre:).Będzie prawie miesiąc od zalania zbiornika. Okrzemki są ale już nie pojawiają się nowe, cyjano chyba nie mam, algi ,trawy zielone i bąbelki powietrza. Mam wrażenie ,że proces ten nie zmienia się już "burzliwie" NO2 wynosi 0. Czy mogę wpuścić ekipę czyszczącą? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KODI Zgłoś Napisano 24 Maja 2016 Pokaż zdjęcia, na krewetki chyba jeszcze za wcześnie nie wspominając o rybach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 24 Maja 2016 Pokaż zdjęcia, na krewetki chyba jeszcze za wcześnie nie wspominając o rybach. Mam problem z wstawaniem zdjęć.. muszę to ogarnąć o co chodzi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2016 Mam problem z wstawaniem zdjęć.. muszę to ogarnąć o co chodzi.. Kupiłem pare slimaczków, krewetkę, rurówkę, 2 kraby... minęły 4 dni i wszystko wygląda OK., żadnych cyjano ani dino, NO2 -0. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dasti Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2016 To znaczy że idzie ku dobremu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2016 Mam problem z wstawaniem zdjęć.. muszę to ogarnąć o co chodzi.. mi polecili http://imgur.com/ i ja też polecam Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach