jackami Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 od ponad 2 tygodni mam no3 - 25 i po4 - 0.25. pozostale parametry Mg -1290; Ca - 420; kh-8 zasolenie 1025; temp 26-27. narazie w akwa nie zauwazylem zmian. rybki ok korale napompowane jak kiedys. jakies rady? czy moze zostawic i obserwowac co sie bedzie dzialo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 Vsv trzeba by było zacząć lać, ale jeśli jest wszystko ok , koralowce mają się dobrze to bym obserwował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 Z takimi parametrami ryby spokojnie będą sobie pływać. Natomiast koralowce już idą powoli na wieczną rafę. Napisz coś więcej jak długo masz akwarium jak przechodziłeś dojrzewanie? Wcześniej było dobrze i teraz tak ci parametry skoczyły?? Coś ci musi oddawać syf do wody. Proponuję : -zrobic sporą podmianę wody ( chwilowe zbicie parametrów) - odpieniek na mokro - mega porcja bakterii ( co tydzień albo nawet co 5 dni ) No i oczywiście szukać przyczyny - skała, piasek, niedziałający/źle działający odpieniacz, przekarmianie? Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jay Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 Jakieś sps w zbiorniku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 Z takimi parametrami ryby spokojnie będą sobie pływać. Natomiast koralowce już idą powoli na wieczną rafę. Napisz coś więcej jak długo masz akwarium jak przechodziłeś dojrzewanie? Wcześniej było dobrze i teraz tak ci parametry skoczyły?? Coś ci musi oddawać syf do wody. Proponuję : -zrobic sporą podmianę wody ( chwilowe zbicie parametrów) - odpieniek na mokro - mega porcja bakterii ( co tydzień albo nawet co 5 dni ) No i oczywiście szukać przyczyny - skała, piasek, niedziałający/źle działający odpieniacz, przekarmianie? akwa od listopada, dojrzewanie dosc s[okojnie. wczesniej po4 bylo 0 no3 ok5zadnych zmian w akwa. moze troche przekarmilem teraz ograniczylem Jakieś sps w zbiorniku ? montipora hydnopora jedna szczepka acry,stylopora,quadri,capnella,euphylia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 sump i siporax ? zrób podmiankę i przepłakuj (w miarę porządnie) co się da w starej wodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 sump i siporax ? zrób podmiankę i przepłakuj (w miarę porządnie) co się da w starej wodzie sump i siporax jest plus ok 10kg zywej skaly(kolegi na przechowaniu) w sumpie. skala i siporax od poczatku w sumpie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 czyli można przepłukać i zobaczyć czy nie zbiera syfu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 A co z piachem, jaki gruby ?, jaka warstwa ? i czy coś ci ten piach przekopuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2016 ... nie działa biologia w akwarium. Przyczyn takiego stanu jest bardzo dużo ale na początek proponuję .... dobre bakterie + odżywka ( mogę zaproponować przetrenowaną wodka-methode w/g schematu). PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2016 dzieki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) podłącze się do tematu, mam PO4 - 0,03, NO3 - 10. PO4 niby idealne , ale jeśli wierzyc żelaznej zasadzie stosunku 16:1 to NO3 powinienem mieć max 0,5, miękasy mi sie nie pompuja mam sporo okrzemek pomimo że ztuningowałem RODI na maksa, czy takie parametry mogą mieć wpływ na to że miękasy grymaszą? pozostałe parametry : Ca - 450 Mg - 1380 kH - 8,0 temp - 25 gęstośc 1,025 Do zbiornika leję : ca, Mg , kh oraz sól bez soli w równych proporcjach co pozwala na stabilne utrzymanie tych poziomów, dodatkowo podaję Red Sea Coral Colors A (ze względu na jod), aminokwasy bakterie BIOgro po każdej podmianie co tydzień, bez żadnych dodatkowych pozywek pozywek. w obiegu 1200 litrów odpieniacz WS250 Sebastek pracuje 24h, w sumpie kąpie się rowaPhos, węgiel i 3 itry siporaxu, ale chce dorzucić tak żeby było 10l, mam też piaskownice z glonami od około 2 miesięcy, ale od tamtego czasu niewiele ich przybyło mam wrażenie że jest dokładnie tyle ile wsadziłem. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Podajesz jakąś pożywkę dla bakterii? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Podałem vsv. Po dwóch tygodniach podając 2ml rano i wieczorem no3- 5 po4-0.03 wiec spadek wyraźny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Ja nie daje nic , ale mam w flakonik proF z aquaforest albo ewentualnie biała dama w barku ktirej i tak nie wypije Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Jackami te 2ml to na jaki litra ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Bez pożywki samo lanie bakterii nic nie da. jackami - zacząłeś od małych dawek to i proces redukcji zachodzi wolniej - ale skutek jest więc tak trzymaj. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Rip to co sugerujesz ? La pożywke? Prof czy ognistą? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Szczerze - nie wiem ... Nigdy nie stosowałem produktów AF więc się nie wypowiem co do tej pożywki. Ja stosowałem samą wódkę z bakteriami Zeobak ale nie wiem jak zadziałają z Biogro. Ja bym zaczął lać czystą wódkę zaczynając od 1ml/100l/dziennie zwiększając dawkę od trzeciego dnia o 0,1ml/100/dziennie. Lanie rozłożyłbym na dwie dawki dziennie i z każdą zapodał dawkę ( w przypadku Biogro np.0/1ml) bakterii. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 ja od poczatku dawalem bakterie i pozywke w ilosci okreslonej przez AF mimo to parametry podskoczyly. teraz padaje AF nadal tylko dodalem vsv w sumie 4 ml na 350l podzelone na dwie dawki i no3 i po4 spadlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Tylko czy przy moim po4 -0,03 bakterie zadziałałaja i zacznie spadać no3 ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Miałem podobnie jak ty, czyli PO4 niskie na poziomie 0,02 natomiast NO3 = 10, na probiotyce aquaforestu nie szło tego zbić. Na vodce też nie szlo. Dopiero zastosowanie preparatu NO3PO4X zbiło mi NO3 do poziomu 2. Obecnie cały czas go stosuję i no3 mam na stałym poziomie =2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Jeżeli masz wykrywalne PO4 to przy dozowaniu wódki zbijesz NO3. Niestety trzeba się stosować do schematu przypisanego do tej metody i być cierpliwym. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagieros Zgłoś Napisano 11 Lipca 2016 (edytowane) R.I.P. szukam własnie schematu/ kalkulatora do dozowania wódki ewentualnie octu i nie mogę znaleźć , mógłbyś rozjaśnić sytuację jakimś linkiem ? Z góry dzięki... Edytowane 11 Lipca 2016 przez szwagieros (wyświetl historię edycji) Cytuj 150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lipca 2016 http://nano-reef.pl/topic/61228-wodka-vsv-poradnik-krok-po-kroku/ http://nano-reef.pl/topic/32494-vsv-method/ i pewno kilka podobnych nie ma kalkulatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2016 Daj mi maila na pw to Ci wysle. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach