Skocz do zawartości
raphael_

AquaBee Wavemaker

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie przekonują mnie takie dwie lokówki w akwarium. Generalnie martwi mnie kierunek w jakim podążają producenci pomp. Zaczelo się kopiowanie Gyre a nie wiem jak Wy ale ja wolał bym żeby kombiniwali jak tu zmniejszyć te nasze pompy i ukryć w akwariach a nie robili kolejne wielkie lochy które szpecą nasze małe piękne rafki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bez znaczenia skąd Panowie z Maxpert czerpali inspiracje. Jako pierwsi zrobili swój falowniki do akwarium w takiej formie i spoko. Komu się podoba ten ma. Mi osobiście się ten kierunek nie podoba. Ale jak widać producenci są odmiennego zdania bo to już chyba 3 czy 4 falowniki w tym stylu. Zobaczymy co będzie dalej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o dizajn falownika, moim zdaniem jest najmniej uderzającym w oczy urządzeniem porównując z klasycznymi rozwiązaniami, może jeszcze VorTech? ale tutaj te wystające "kikuty" jakoś mi do gustu nie przypadły, dlatego u mnie decyzja padła na Gyre, gdzie dwie pompy wystarczająco zaspokoją system w w pełną cyrkulację 800l sps, a przy klasykach trudniej byłoby to uzyskać.

Myślę że tutaj producentom nie chodzi o wygląd, a o kulturę pracy takiego rozwiązania, falowniki tego typu rozkładają cyrkulację równomiernie po całym zbiorniku, beż kłopotliwego szukania odpowiedniego miejsca, jedyne co pozostaje, to tylko opcja ustawienia charakterystyki pracy pod dany system.

Niestety .. Gyre w pracy sprawdza się rewelacyjnie, jednak są i minusy, zmorą są małe ślimaczki, wąska przestrzeń miedzy obudową a wirnikiem powoduje częste blokowanie, lub w najgorszym przypadku zerwanie łopatek wirnika, u mnie wygląda to tak, że raz z tygodniu z muszę wydłubać skorupiaka, plusem jest że w takich sytuacjach sterownik pompy blokuje ją i sygnalizuje usterkę, co zapobiega uszkodzeniu napędu.

AquaBee działa na innej zasadzie, tj. obudowa al'a Gyre, ale napęd klasyczny, oparta na dwóch śrubach, jednak myślę że wydajność takiego rozwiązania, ze względy na mniejszą wydajność śruby i opory strumienia wody jakie musi pokonać, będzie mniejszą porównaniu z turbiną jaka występuje w Gyre, czy jego wiernej kopii, czyli Jecod Cross Flow.

Jednak blokowanie napędów pompy teoretycznie nie powinno już występować, jak będzie to czas pokaże, ciekaw jestem jak cenowo wyjdzie.

"Trwaj tyl­ko w słońcu, bo nic piękne­go nie rośnie w ciemności"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cenowo zapewne tanio nie będzie w końcu to nowa linia AquaBee.

Nie kwestionuje funkcjonalności Gyre - nie miałem więc ciężko mi się wypowiedzieć. Po prostu mi się nie podoba z wyglądu i tyle ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.