TomekSz Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Czesc Wkurzylem sie na moj grzebien przelewowy. Zarasta glonem, ciężko go regulować. Podczas próby regulacji wysokości oderwał mi się od kleju... masakra. Postanowiłem zrobić sobie wygodny grzebień na magnesy. Latwa regulacja, nie potrzeba kleju, gdy zarosnie mi glonem wyciągam zarośniety do czyszczenia i na jego miejsce wkladam zapasowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Zamawiałem już 3 szt akwaria w erybce i za każdym razem grzebień jest wyciągalny. Wydaje mi sie, że jest to lepszy sposób na mocowanie grzebienia, bo jest zawsze na tym samym poziomie , przy wkładaniu i wyciąganiu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 pomysł ciekawy co będzie jak magnesy puszcza ? woda pójdzie rewizją ? to czemu nie zamontowałeś takiego raz na jakiś czas wyciągam grzebień z uchwytu i przemyje i to cała robota przy nim mam stały poziom wody chyba że pobawię się zaworem od spływu Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Jak sie pewnie domyslacie dziala. W koncu nie ma tu zadnej filozofii. Chodzi mi po glowie zrobienie czegos w rodzaju "półki-siatki" mocowanej do magnesow wewnatrz komina zeby mozna przyblokowac wpadanie ryb i ewentualnie dac jakies złoże filtracyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Ja zrobiłem sobie sam ze spienionego pcv, ale taki żeby można go było do czyszczenia wyciągać i regulować. Przykleiłem na silikon i pół roku na razie trzyma, nie widać żeby miał odpadać Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 No mi kurcze odpadł podczas wyciągania. Glon okazał się silniejszy niż klej. Jak się pewnie domyślacie klejenie na nowo grzebienia w zalanym zbiorniku to spore wyzwanie. Tymczasowo trzymałem grzebień czyścikiem magnetycznym i w końcu postanowiłem wykorzystać zaczepy magnetyczne, które miałem z półek na szczepki i zrobiłem drugi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_NML Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Ja u Siebie zrobiłem grzebień z CORIANu Bardzo łatwy do wyjęcia i wyczyszczenia, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Ja u Siebie zrobiłem grzebień z CORIANu Bardzo łatwy do wyjęcia i wyczyszczenia, Super ! Jak go zrobiłeś ? Czy to kupiony gotowiec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_NML Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Sam robiłem. Jest sklejany z elementów małych Było troszkę zabawy z tym ale jest bardzo wygodny w obsłudze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 spienione PCV jest chyba łatwiej dostępne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_NML Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 PCV spienione zdecydowanie bardziej jest dostępne. Ja akurat w firmie używam sporo Corianu i dla tego z niego zrobiłem. Można tez spokojnie sobie taki grzebień tez z plexi pokleić na przykład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Absolutnie nie krytykuję - wyszło bardzo ładnie spienione PCV jest też bardzo łatwe w obróbce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Nie znam tego materiału. Jak to się obrabia ? Idzie to frezować i kleić ? No i jak to wychodzi w koszcie ? Edytowane 23 Czerwca 2016 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_NML Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2016 Corian jak inne konglomeraty można frezować kleić i termoformować. Wystepuje w grubościach 3, 6 , 9 i 12 mm w wielu kolorach i dekorach imitujących kamień Przeznaczony jest głównie na blaty kuchenne ale można z niego zrobić wiele fajnych rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach